Τα μαύρα ταμεία της Siemens θα τα “ξεπλύνουν” οι μεταφραστές;

162

Είχαμε αποφασίσει να αναφερθούμε στις καταδίκες και στις παραγραφές του σκανδάλου-Siemens , όταν βγήκε η ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση των αποκαλούμενων μαύρων ταμείων της Siemens, η διερεύνηση της οποίας ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια.  Το σκάνδαλο Siemens ήταν το μεγαλύτερο της μεταπολίτευσης και ¨τυχαία¨ καμία αναφορά δεν έγινε στα μεγάλα ΜΜΕ, ούτε για τον Κώστα Σημίτη.

Συγκεκριμένα οι δικαστές έκριναν ενόχους 22 κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων τα πρώην στελέχη της Siemens Hellas, Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα, Πρόδρομο Μαυρίδη και τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ´ επάγγελμα . Την ίδια ποινική μεταχείριση επιφύλαξε το δικαστήριο και για τα τραπεζικά στελέχη Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλώντ Όσβαλντ (ο οποίος καταζητείται από τότε που «έσπασε» το «βραχιολάκι»).

Αθώους έκρινε το Δικαστήριο πέντε κατηγορουμένους και συγκεκριμένα τους: Νικόλαο Μανασή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμος, Βασίλης Τυρογαλάς, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης.

Οι υπόλοιποι 27 απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής(!) των αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονται, μεταξύ αυτών και ο  Θεόδωρος Τσουκάτος.

Μέρος της απόφασης είναι : «Το δικαστήριο πείθεται ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε τον τελικό αποδέκτη του ποσού αυτού στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η Siemens, σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά και αφορούσε τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα».

Τελικά περιμένοντας την «έκπληξη» πολύ σωστά δεν αναφερθήκαμε τότε, αφού το πολιτικό σύστημα έχει κινήσει θεούς και δαίμονες για να «σβήσει» την υπόθεση από το χάρτη.

Σε επανάληψη του 2016 φαίνεται ότι οδεύει η υπόθεση του σκανδάλου της Siemens, καθώς μια αμφιλεγόμενη, όσο και πρωτοφανή κίνηση της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, μπορεί να «διαλύσει» τη δίκη σε δεύτερο βαθμό που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Σεπτεμβρίου 2021.

Τι ακριβώς έχει συμβεί (και έχουν τεθεί όλα υπόψη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου);

Ένα επείγον έγγραφο εστάλη στις 28 Μαΐου από την Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών Αναστασία Μασούρα στο Τμήμα Ποινικών Εδρών του Εφετείου, σημειώνοντας: «Απαιτείται γραπτή μετάφραση στη γερμανική και γαλλική γλώσσα της υπ’ αριθμόν 5236/2019 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη Siemens, προκειμένου η υπόθεση να εισαχθεί στο ακροατήριο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων».
Να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση (είναι σχεδόν 4.000 σελίδες) είχε εκδοθεί το Δεκέμβριο του 2019 και καθαρογράφηκε στις 7 Μαΐου 2021.

Γιατί η κ. Μασούρα έστειλε τρεις εβδομάδες μετά την απαίτησή της για μετάφραση;
Γιατί εφόσον, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έχει αρμοδιότητα για τη μετάφραση, δεν την έκανε και αναρμοδίως ζητά από άλλα τμήματα να την κάνουν;

Γιατί η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ουσιαστικά αποποιείται των ευθυνών της προχωρώντας σε μια κίνηση που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ (αφού όπως λένε νομικές πηγές, δεν έχει ξανασταλεί άλλη φορά πίσω ποινική δικογραφία που εκκρεμεί σε 2ο βαθμό ώστε να προβεί το Εφετείο σε μετάφραση της πρωτόδικης απόφασης) ενώ υπάρχει κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων;

Σύμφωνα με πόρταλ στη δίκη που θα γίνει τον Σεπτέμβριο πιθανότατα να κληρωθούν ως πρόεδροι Εφετών και κάποιοι που έχουν ήδη προαχθεί σε Αρεοπαγίτες.

Αν αυτό συμβεί, ίσως η υπόθεση πάρει αναβολή και τότε θα έχουμε Déjà vu των όσων είχαν συμβεί το 2016: Με την τότε Εισαγγελία Εφετών να μην φροντίζει να μεταφραστεί και να παραδοθεί εγκαίρως το παραπεμπτικό βούλευμα στους αλλοδαπούς κατηγορούμενους, με αποτέλεσμα να υποβληθεί ένσταση ακυρότητας.

Πληροφορίες και από εδώ: https://www.makeleio.gr