Πισοδέρι Φλώρινας. Ο βιγλάτορας (φρουρός) της Λευτεριάς

232

 

Το Πισοδέρι είναι ένα ορεινό χωριό που θα ανακαλύψεις στις πλαγιές του όρους Βαρβούντα. Από το Πισοδέρι καταγόταν η γνωστή οικόγενεια Κασομούλη που αγωνίστηκε στην Ελληνική Εθνεγερσία το 1821, με σημαντικότερο αγωνιστή, τον Νικόλαο Κασομούλη. Μπορείς να δεις την προτομή του να κοσμεί την πλατεία του χωριού.

Το Πισοδέρι δυστυχώς δεν το θυμηθήκαμε για τους αγώνες του για την παλιγγενεσία αλλά γιατί στις  17 Ιουνίου 2018  χιλιάδες Έλληνες διαμαρτυρήθηκαν εκεί, για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, όταν η (τότε) κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Νυν κυβερνητικοί, που είχαν καταδικάσει -και καλά- την επίθεση των ΜΑΤ στους ειρηνικούς διαδηλωτές, αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι στην ουσία συμφωνούσαν με την αθλιότητα.

Ποτέ δεν κινητοποίησαν διαδικασίες για να έρθει στο φως ΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ να γίνει η σφοδρή επίθεση των ΜΑΤ. Τόνοι χημικών και εικόνες αθλιότητας γέμισαν τα ΜΜΕ. Πάνοπλοι αστυνομικοί να τρέχουν σε λόγγους και ραχούλες και να βαράνε με μίσος, απλούς πολίτες που κρατούσαν Ελληνικές σημαίες. Υπήρχαν 14 σοβαροί τραυματισμοί (οι περισσότερες γυναίκες) και φυσικά τα πνευμόνια όλων γέμισαν καρκίνο από ληγμένα (ή μη) χημικά.

Ο νυν πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης  απεδείχθη ο πιο πιστός εφαρμοστής της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών. Άλλωστε εδώ και καιρό ¨ψάχνετε¨  να την επικυρώσει στη Βουλή και μάλιστα με εισηγητή τον γνωστό για τις ανθελληνικές του θέσεις ΚαΙριδη.

 Αγκαλιά (και) σε αυτό η συντριπτική πλειοψηφία του ¨δημοκρατικού¨ τόξου;