Στις 25 Ιουνίου 1950 ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος της Κορέας. Η βόρειος Κορέα είχε υποστήριξη από ΕΣΣΔ και Κίνα και επιτέθηκε στην Νότιο Κορέα που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ. Το συμβούλιο ασφαλείας του νεοσύστατου ΟΗΕ καταδίκασε την εισβολή των Βορειοκορεατών και αρκετές χώρες (21 χώρες συνολικά) έστειλαν στρατεύματα να πολεμήσουν για την ελευθερία της Νοτίου Κορέας. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα που έστειλε το Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας (ΕΚΣΕ) και το 13ο Σμήνος με 9 αεροσκάφη C-47 Dakota (67 αξιωματικοί και οπλίτες). Το ΕΚΣΕ επιπέδου Συντάγματος αποτελούνταν από 54 αξιωματικούς και 800 οπλίτες και άνηκε στην Αμερικάνικη Διοίκηση.
Έτσι από τις 10 Ιουνίου 1953 οι Κινέζοι εξαπέλυσαν επιθέσεις για να καταλάβουν το ύψωμα. Για τις επόμενες 10 μέρες το ύψωμα άλλαξε πολλές φορές χέρια και οι μάχες ήταν πολύνεκρες.
Το βράδυ της 16 Ιουνίου οι Αμερικάνοι ζητούν από τους Έλληνες να αναλάβουν το ύψωμα. Στις 17 Ιουνίου ο 3ος ΛΠΖ του ΕΚΣΕ δύναμης 110 ανδρών υπό την διοίκηση του Λγου (ΠΖ) Σκαλτσα Κωνσταντίνου αναλαμβάνει την αποστολή.
Η μάχη κερδήθηκε.
Οι Ελληνικές απώλειες ήταν 15 νεκροί και 36 τραυματίες. Σχεδόν όλοι οι βαθμοφόροι συγκαταλέγονταν στις απώλειες διοικώντας από τη πρώτη γραμμή.
Οι Αμερικάνοι υπολογίζουν ότι περίπου 1500 Κινέζοι σκοτώθηκαν στο Ύψωμα Χάρρυ από τους Έλληνες.
Το ΕΚΣΕ παρασημοφορήθηκε από τους Αμερικάνους ενώ δόθηκε και εύφημος μνεία απο τους Προέδρους των ΗΠΑ και της Νοτίου Κορέας
Ας διατηρήσουμε το έπος του ΕΚΣΕ και ας τιμούμε τους ήρωές μας
Πηγή: ΛΕΦΕΔ Αττικής
Δήλωση της Αφροδίτης Λατινοπούλου για τις συνεχείς επιθέσεις σε Ελληνίδες από μουσουλμάνους: «Το 2024 φεύγει.…
Ο Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Ναυπλίου, λειτουργεί Συσσίτιο για οικονομικά αδύναμα άτομα. Αυτά μπορεί να είναι…
Το δελτίο που κυκλοφόρησε αναφέρεται σε Εορταστικές εκδηλώσεις από την Π.Ε. Αργολίδας για το νέο…
Τα διαστρεβλωμένα στοιχεία για την ΚΕΔΑΜ που επιχείρησε να περάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γιάννης…
Η απάντηση του επανεκλεγέντος Προέδρου του Επιμελητηρίου Αργολίδας, Φώτη Δαμούλου, στην ανακοίνωση του Θοδωρή Βασιλόπουλου…