Βασίλης Νανόπουλος: Ο τεχνοκράτης Δήμαρχος που οδηγεί τον Δήμο Κορινθίων προς το μέλλον που του αξίζει

Συνέντευξη στον Πολύδωρο Δάκογλου

Παρέλαβε ένα Δήμο σε κατάσταση διάλυσης, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει. Ένα χρόνο μετά έχει να παρουσιάσει εντυπωσιακό έργο αλλά και να μιλήσει για το νέο πρόσωπο του Δήμου. Ένα πρόσωπο που φιλοδοξεί να αναδείξει την παραμελημένη Ιστορία της πόλης και την δυνατότητα να εξελιχθεί σε τουριστικό πόλο. Την αναγκαιότητα προβολής των πολιτιστικών δράσεων που δημιουργούν οι Δημότες, την “επανάκτηση” της εικόνας μιας πόλης με απέραντο και πανέμορφο παραλιακό μέτωπο και την μετατροπή της σε διεθνές αθλητικό σημείο ενδιαφέροντος. Όλα αυτά βεβαίως με ταυτόχρονη εξασφάλιση ασφαλούς διαβίωσης και ανάπτυξης για τους Δημότες.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, είναι ένας τεχνοκράτης που μιλά λίγο και πράττει πολλά, κατά κοινή παραδοχή. Διαθέτει τα εφόδια και τους συνεργάτες για να οδηγήσει τον Δήμο που του παρέδωσαν οι Πολίτες στα δύσκολα μονοπάτια του άγνωστου και μέλλοντος.

Ας διαβάσουμε τα όσα μας απάντησε στις ερωτήσεις που του κάναμε:

ΔΑΚΟΓΛΟΥ: Με αφορμή τις πρώτες 100 ημέρες από την έναρξη της δημαρχιακής σας θητείας είχατε θεωρήσει αναγκαίο να απευθυνθείτε προς τους Δημότες και να τους πείτε “τι βρήκατε” και “τι κάνατε”. Από όσα τότε είχατε πει ξεχωρίζω την διαπίστωση ότι «Ο Δήμος ήταν στα όρια της διάλυσης και εκτός ελέγχου». Τώρα, που βρισκόμαστε;

ΒΑΣ. ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Στον πρώτο χρόνο της θητείας μου δυο ήταν οι στόχοι. Η αποκατάσταση και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας και η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου για την καλύτερη απόδοση των εργαζομένων και εξυπηρέτηση τω δημοτών.

Με σωστή συντήρηση των μηχανημάτων μετά από πολλά χρόνια, και ενισχύοντας με καινούργια μέσα αλλά και με προσωπικό την υπηρεσία καθαριότητας και διαμορφώνοντας το πρόγραμμα λειτουργίας σύμφωνα με τις ανάγκες κατορθώσαμε την αποκατάσταση και βελτίωση του τομέα.

Σύντομα θα έχουμε στην διάθεση μας και νέα οχήματα, απορριμματοφόρα με πλυντήριο κάδων ώστε να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Εντάξαμε δε και την ανακύκλωση υποδημάτων και ενδυμάτων με την τοποθέτηση 20 κόκκινων κάδων στην πόλη, στους πρώτους 7 μήνες τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως σημαντικά συγκεντρώθηκαν 36,5 τόνοι. Σημαντική ήταν και η παρέμβαση στον δημοτικό φωτισμό, αντικαταστήσαμε αφού «ξεκολλήσαμε» την προμήθεια, σε όλο το εύρος του δήμου εκατοντάδες λαμπτήρες προκειμένου το δίκτυο δημοτικού φωτισμού να λειτουργεί και να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες. Η ουσιαστική παρέμβαση ωστόσο είναι η αναβάθμιση του δικτύου του οδοφωτισμού με αντικατάσταση 22.000 φωτιστικών σωμάτων και χρήση λαμπτήρων led που θα ακολουθήσει.

Στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, αν και τα αποτελέσματα θα φανούν σε βάθος χρόνου, περιγράψαμε τις θέσεις εργασίας και δημιουργήσαμε το ψηφιακό οργανόγραμμα, αλλάξαμε το σύστημα αξιολόγησης, ενεργοποιήσαμε για πρώτη φορά το Ενιαίο Πρόγραμμα Κινητικότητας προκειμένου να ενισχύσουμε με το κατάλληλο προσωπικό, εγκαταστήσαμε κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων με προηγμένες ψηφιακές υπογραφές, κάναμε πράξη τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό για την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση (οι e-υπηρεσίες τυγχάνουν ευρείας απήχησης), εφαρμόσαμε για 1 η φορά τον Γενικό Κανόνα της Ε.Ε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR), πετύχαμε την πιστοποίηση του συστήματος Διαχειριστικής Επάρκειας! Όλες αυτές οι ενέργειες αν και τα αποτελέσματα τους θα φανούν σε βάθος χρόνου ήταν αναγκαίες διότι πιστεύω ακράδαντα πως δεν μπορείς να παράξεις κανενός εύρους έργο εάν η “μηχανή” δεν λειτουργεί σωστά και με όλες τις δυνατότητες της. Και η  μηχανή του δήμου είναι οι άνθρωποι του, οι εργαζόμενοι του».

ΔΑΚΟΓΛΟΥ: Είχατε υποσχεθεί ότι θα κάνετε επιτυχημένη επιλογή συνεργατών και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων. Έγινε; Είσθε ικανοποιημένος;

ΒΑΣ. ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Οι αρμοδιότητες είναι ξεκάθαρες από την πρώτη στιγμή. Το στοίχημα στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι η συνεργασία εκείνων που έχουν τις αρμοδιότητες κι αυτό το έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό. Είμαστε μια ομάδα πολλών και διαφορετικών ανθρώπων που όμως λειτουργεί και αυτό φαίνεται. Είμαι ευχαριστημένος από τους συνεργάτες και τις επιλογές μου κυρίως διότι αντιλαμβάνονται ακόμα και το πότε πρέπει να γίνουν από πλευράς μου αλλαγές ώστε η ομάδα να λειτουργεί καλύτερα και το αποτέλεσμα να είναι το βέλτιστο. Είμαι υπέρμαχος του μότο «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» και γι αυτό είδατε και πρόσφατα να γίνονται ουσιαστικές αλλαγές στα πόστα των αντιδημάρχων χωρίς αλλαγή προσώπων, θα δείτε και άλλες που θα ακολουθήσουν, αλλαγές αλλά και προσθήκες ώστε όλοι μαζί να παράξουμε, αυτό που έχουμε υποσχεθεί στους Κορίνθιους, ο καλύτερο αποτέλεσμα γι αυτούς»!

ΔΑΚΟΓΛΟΥ: Είχατε καταλήξει λέγοντας «Να τελειώσουμε από το παρελθόν. Να ξεκινήσουμε από την αρχή, χωρίς κενά και καθυστερήσεις». Το καταφέρατε; Μπήκατε σε φάση εξωστρέφειας;

ΒΑΣ. ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Κάθε αρχή και δύσκολη λέει ο λαός μας κ. Δάκογλου και αυτό ίσχυσε και στην περίπτωση του Δήμου Κορινθίων. Εξ αρχής είχα μιλήσει για αλλαγή φιλοσοφίας, αλλαγή πρακτικής και δράσης όμως όλα αυτά χρειάζονται χρόνο, κυρίως όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους και ένα σύστημα το οποίο λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο για πολλά χρόνια. Είμαι ευχαριστημένος γιατί το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και πρόκληση μου για ένα δήμο καλύτερο, αποτελεσματικότερο. Αυτή η βάση μας επέτρεψε, σε συνδυασμό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου, σήμερα οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δήμου διευκολύνουν εκατοντάδες πολίτες, να κάνουμε σημαντικά βήματα στον τομέα της εξωστρέφειας. Ο Δήμος σήμερα μετέχει σε κάθε πρόγραμμα από το οποίο μπορεί να λάβει χρηματοδοτήσεις. Μετέχει επίσης σε προγράμματα για την υιοθέτηση καλών πρακτικών όπως είναι το παγκόσμιο δίκτυο της UNESCO «Πόλεις που μαθαίνουν» το δίκτυο «Βιώσιμη πόλη» αλλά και το δίκτυο «Ευφυείς πόλεις». Εμπλουτίζει το κομμάτι των πολιτιστικών του με εκδηλώσεις και καλλιτέχνες εγνωσμένου κύρους, καταρτίζει τουριστικό πλάνο δεκαετίας ώστε να καταστεί στα επόμενα χρόνια προορισμός για τον εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό. Θα σας σημειώσω ακόμα με έμφαση την προσπάθεια μου από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου να αναδειχθεί το ιστορικό γεγονός που καταγράφει την Αρχαία Κόρινθο ως την πρώτη πρωτεύουσα της Νεότερης Ελλάδας, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις ενώ θ’ ακολουθήσουν και άλλες στα πλαίσια του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση στον οποίον ο δήμος μετέχει με σοβαρές και ουσιαστικές προτάσεις».

ΔΑΚΟΓΛΟΥ: Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώσατε το κοινό περιβαλλοντικό έργο αποχέτευσης και αναβάθμισης του Βιολογικού Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων, με δύο όμορους δήμους. Τι άλλο έχετε προετοιμάσει και θα πρέπει να περιμένουμε;

ΒΑΣ. ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Η αναβάθμιση του Βιολογικού και η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης με τα συνοδά έργα, με την ολοκλήρωσή τους σε 2 χρόνια από σήμερα, εάν δεν υπάρξουν σημαντικά εμπόδια στην διαγωνιστική διαδικασία, θα βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα επιλύσουν ζητήματα άρδευσης που σήμερα καταγράφονται λόγω λειψυδρίας και λειτουργίας του ΑΟΣΑΚ, θα εξυπηρετήσουν 32 χιλιάδες  μόνιμους κατοίκους και παραθεριστές και στις τρεις περιοχές

ενώ αποδεικνύουν στην πράξη την καλή συνεργασία των όμορων δήμων και βεβαίως την αποτελεσματική συνεργασία με την πολιτική ηγεσία. Δουλέψαμε εντατικά τον τελευταίο 1,5 έτος και θεραπεύσαμε σημαντικά προβλήματα που υπήρχαν στις μελέτες. Δεν ήταν εύκολο. Αν ήταν σωστά προετοιμασμένο το έργο θα είχε δημοπρατηθεί από το 2014 που είχε δοθεί και τότε η έγκριση από το Υπουργείο αλλά ο δήμος δεν προχώρησε τις διαδικασίες αφήνοντας την περιοχή χωρίς δίκτυο και στερώντας από τους κατοίκους τεράστιες ποσότητες ύδατος για άρδευση.

Από την ανακοίνωση της χρηματοδότησης στη ΔΕΥΑ Κορίνθου για την αναβάθμιση του Βιολογικού και την επέκταση των δικτύων αποχέτευσης. Τι άλλο να περιμένετε… Έχω τελευταία αναφερθεί πολλές φορές στα μπαζώματα του Αγίου Νικολάου, μια τεράστια έκταση παραλιακού μετώπου η οποία μετά από συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες και εξαιρετική δουλειά από την συνεργάτιδά μου δικηγόρο Έρρικα Καραμαλίκη περιέρχονται στο δήμο. Σας δίνω εδώ την είδηση πως έγινε χθες (την Τρίτη) η εγγραφή της έκτασης στο Κτηματολόγιο. Η ανάπλαση και αξιοποίηση τους είναι ένα εμβληματικό έργο που θα αλλάξει την φυσιογνωμία της πόλης και θα στρέψει ξανά το βλέμμα της στην θάλασσα.

Σε συνέχεια των μπαζωμάτων, διαμορφώνουμε τη νέα είσοδο της Κορίνθου. Αυτές τις ημέρες απομακρύνονται από τον σταθμό του ΟΣΕ τα παλιά και εγκαταλελειμμένα βαγόνια. Θα παραμείνουν μόνο 4 τα οποία θα αναπαλαιωθούν και θα αξιοποιηθούν ως εκθέματα. Ο χώρος θα μεταμορφωθεί με το πέρας των παρεμβάσεων με τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους να απολαμβάνουν μια είσοδο όμορφη, προσεγμένη, αντάξια της πρωτεύουσας του νομού. Στόχος μας όπως σας είπα ήδη είναι η πόλη να στρέψει ξανά το βλέμμα της στη θάλασσα, να έρθει κοντά στη θάλασσα. Κι αυτό θα επιτευχθεί μέσα από το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχουμε για την ανάπτυξη συνολικά του παραλιακού μας μετώπου. Το σχέδιο πρέπει να σας πω περιλαμβάνει και το λιμάνι στο οποίο θα γίνει εκβάθυνση, το πρώτο βήμα για κάθε άλλη ενέργεια και παρέμβαση.

Το τρίτο κομμάτι που θα δείτε να λαμβάνει σάρκα και οστά είναι η τουριστική ταυτότητα του δήμου Κορινθίων. Πέρυσι ουσιαστικά επανεκκινήσαμε τον τουρισμό διαμορφώνοντας την κεντρική παραλία της πόλης και καθιστώντας την  προορισμό. Προετοιμάσαμε δε την ακτή ώστε να λάβει φέτος την Γαλάζια σημαία όπως και έγινε. 3 ακόμα ακτές θα είναι υποψήφιες την επόμενη χρονιά με ανάλογη προετοιμασία που θα γίνει φέτος, μιλώ για τον Κόρφο, την Αλμυρή και την Ποσειδωνία. Στην Αρχαία Κόρινθο τοποθετούμε σύγχρονο Infokiosk ενώ με την δημιουργία application δίνουμε την δυνατότητα στον πολίτη του κόσμου να δει την Κόρινθο, να δει το δήμο, να περιηγηθεί και να μάθει, να επιλέξει να τον επισκεφθεί. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα εντάσσονται σ ένα σχέδιο δεκαετίας που καταρτίζεται ώστε να γνωρίζουμε από σήμερα που θέλουμε τουριστικά να οδηγήσουμε το δήμο Κορινθίων. Αυτά τα δεδομένα θα φέρουν στον τόπο μας επενδύσεις, θα αναπτύξουν τις υποδομές, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Σας αποκαλύπτω εδώ πως ο θεματικός τουρισμός και δει ο αθλητικός είναι ένα πεδίο δράσης που ήδη αναπτύσσουμε, τους τελευταίους μήνες αναβαθμίσαμε το σκοπευτήριο της πόλης με αποτέλεσμα να φιλοξενούμε αυτές τις ημέρες τους δοκιμαστικούς αγώνες του Πανευρωπαϊκού IPSC το οποίο θα φιλοξενηθεί στην Κόρινθο το 2023. Μετατρέπουμε κ. Δάκογλου ουσιαστικά την Κόρινθο σε «επιλογή» για διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις προσδοκώντας όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται εδώ αγωνίζονται και φιλοξενούνται να γίνουν πρεσβευτές του δήμου μας στις χώρες τους.

Θα σας αναφέρω επίσης το δίκτυο φυσικού αερίου που προετοιμάζουμε για την Κόρινθο, το ΣΒΑΚ που ολοκληρώνεται και θα δώσει επιστημονικές λύσεις κίνησης και κυκλοφορίας σε πεζούς, οδηγούς και ποδήλατα, αλλά και τα έργα, μικρά και μεγάλα, ύψους 27 εκ ευρώ που έχουμε καταθέσει προς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και σύντομα αναμένουμε τη έγκρισή τους. Θα δείτε στους επόμενους μήνες να υλοποιείται το έργο που έχουμε προετοιμάσει τον 1,5 αυτό χρόνο που έχουμε στα χέρια μας την ευθύνη του δήμου Κορινθίων. Υπάρχουν ακόμα 2-3 πολύ σπουδαία έργα που έχουν προετοιμαστεί θα μου επιτρέψετε όμως να μην αναφερθώ σήμερα παρά να κάνω τις  ανακοινώσεις όταν όλα θα έχουν ολοκληρωθεί».

 

Share
Δημοσιεύτηκε από
akromolio

Recent Posts

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας ζητά Γραμματέα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας (ΙΣΑ) επιθυμεί να προσλάβει υπάλληλο για γραμματειακή υποστήριξη, σε έμμισθη θέση,…

% μέρες πρίν

Αύριο στο Τολό το μεγάλο ντέρμπι του Πανναυπλιακού για την άνοδο στην Γ Εθνική (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Πανναυπλιακός φιλοξενεί αύριο Κυριακή 12 Μαΐου στις 17:00 την ομάδα του Κερατσινίου στα πλαίσια…

% μέρες πρίν

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Οι τιμές κατέρρευσαν, οι Παραγωγοί αγωνιούν

Η ΔΕΣΑ (Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας) διοργανώνει σύσκεψη με προσκεκλημένους τους Βουλευτές και τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας την Τρίτη 14 Μαΐου…

% μέρες πρίν

Αυτή την Κυριακή ο ”Επιδαύριος Δρόμος 2024”

Διεξάγεται την Κυριακή 12 Μαίου, ο ”Επιδαύριος Δρόμος 2024” στο δήμο της Επιδαύρου. Μέσα από…

% μέρες πρίν

Έτσι ο Ηγέτης Φίλιππος διαμόρφωσε τον Ισόθεο Αλέξανδρο

Με τίτλο «Οφείλουμε τα πάντα στον ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ», ο φίλος -Πρέσβυς ε.τ.- Νίκος Κανέλλος, ανάρτησε…

% μέρες πρίν

Ένα ακόμα χρυσό στη συλλογή του Τάσου

Ο Ναυπλιώτης πρωταθλητής Ευρώπης Τάσος Κολιγκιώνης, μας έκανε και πάλι περήφανους καθώς κέρδισε το Χρυσό…

% μέρες πρίν