Μνημόσυνο στο Άργος για τους 31 προσκόπους που δολοφόνησαν οι Τούρκοι στο Αϊδίνιο, το 1919

47

Αύριο Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021, στον Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου μετά το πέρας της πρωινής Θείας Λειτουργίας θα τελεστεί μνημόσυνο για τους Προσκόπους του Αϊδινίου και των Σωκίων, καθώς και υπέρ των εκλιπόντων Αργείων Προσκόπων.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας ελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό στις 14 Μαΐου 1919. Έναν μήνα μετά ο ελληνικός στρατός δέχτηκε επίθεση από Τούρκους Τσέτες και αναγκάστηκε να υποχωρήσει εγκαταλείποντας την πόλη για τρεις ημέρες, κατά τις οποίες ακολούθησε σφαγή του πληθυσμού που βρίσκονταν στην πόλη.
Στις 18 Ιουνίου 1919 οι Τσέτες ολοκλήρωναν το έργο της τριήμερης άγριας σφαγής με περισσότερα από 1.000 θύματα, ΄Ελληνες στην περιοχή Αϊδινίου. Όταν λίγες μέρες αργότερα, οι Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη του Αϊδινίου και αποκατέστησαν την τάξη, βρέθηκαν μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα. Οι δρόμοι της πόλης ήταν γεμάτοι από πτώματα Ελλήνων κάθε ηλικίας!

Ανάμεσά τους βρέθηκαν σφαγιασμένοι και 31 Πρόσκοποι από το Αϊδίνιο, οι οποίοι προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, Οι Τούρκοι Τσέτες συνέλαβαν 31 Προσκόπους μαζί με τον Τοπικό Έφορο Νίκο Αυγερίδη και τους αρχηγούς τους, τους οποίους και εκτέλεσαν διαδοχικά.