Μέγιστη ύβρις για το 1821. Συνέδριο με τίτλο «Ο Αλή Πασάς και η εποχή του»

540

Στα Ιωάννινα έπαθαν σύνδρομο Στοκχόλμης;

¨Το σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο όμηροι εκφράζουν συμπάθεια και συμπόνοια και έχουν θετικά συναισθήματα προς τους απαγωγείς τους, μερικές φορές σε σημείο που να υπερασπίζονται και ταυτίζονται με τους απαγωγείς¨,

Στην προκειμένη περίπτωση  έχουμε: την διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ο Αλή Πασάς και η εποχή του» που αποτελεί μία από τις κορυφαίες στιγμές των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο Δήμος Ιωαννίνων για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.  Στόχος (λένε) του συνεδρίου είναι να «αναδείξει μία ολόκληρη ιστορική περίοδο αλλά και την πόλη των Ιωαννίνων». Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ οι εργασίες προγραμματίζεται να διεξαχθούν δια ζώσης στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» από τις 18 μέχρι τις 20 Ιουνίου ενώ θα μεταδίδονται και διαδικτυακά.

Σε κάθε περίπτωση, ο τίτλος του συνεδρίου προκαλεί ερωτήματα και από όσο μαθαίνουμε έχει προκληθεί ήδη οργή στη τοπική κοινωνία. Η Ιστορία έχει κατατάξει τον Αλή Πασά στους μεγάλους σφαγείς του Ελληνισμού και είναι ανεπίτρεπτο να εντάσσεται προσπάθεια ¨ξεπλύματος¨ του, στα πλαίσια των εορτασμών 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσίας του 1821.

Ξεχάστηκε το Ζάλογγο; Ξεχάστηκαν οι φρικτές σφαγές που προξένησε στο Χόρμοβο;  Να ξεχάσουμε ότι μετά τη μάχη στην Νικόπολη, ακολούθησε η Πρέβεζα και η σφαγή των αμυνομένων, την οποία ακολούθησε στη συνέχεια η σφαγή των κατοίκων. Η πόλη παραδόθηκε στις φλόγες Ο Αλή πασάς αθετεί την υποτιθέμενη συμφωνία με τον Ιγνάτιο και κατ’ επέκταση με τους παραδοθέντες Πρεβεζάνους, τους οποίους και αποκεφαλίζει. Τα θύματα της αποτρόπαιας πράξης ανέρχονται σε 200 ενήλικους άνδρες που αποκεφαλίστηκαν και σε 500 γυναίκες και παιδιά που εξανδραποδίστηκαν .

Στην όχθη του Ασπροπόταμου (Άραχθου), δίπλα στις καφετέριες σώζεται ο μεγάλος πλάτανος του Αλή Πασά Τεπελενλή. Λέγεται ότι στον ίσκιο του καθόταν ο πασάς και απολάμβανε κρεμασμένους απ’ τα κλαδιά του όσους είχε καταδικάσει σε θάνατο με απαγχονισμό.

Στον Εβραίο καταγωγής Δήμαρχο Ιωαννίνων έχουμε να πούμε το εξής: Μπορεί να φανταστεί στις γιορτές του Κράτους του Ισραήλ για τα 100 χρόνια να γίνει συνέδριο στην Ιερουσαλήμ  με τίτλο «Ο Χίτλερ και η εποχή του»;