ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΗΝΕΙΟΥ

66

Ο Δήμος Πηνειού, μοναδικός στο νομό Ηλείας, έλαβε το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση» και στον κατάλογο των 25 ανά την Ελλάδα βραβευθέντων Δήμων κατέλαβε την 4η θέση, κάνοντας υπερήφανους πρώτα τους δημότες του και φυσικά τον Δήμαρχο κ. Ανδρέα Μαρίνο και τους συνεργάτες του.

«Από αυτή την σημαντική διάκριση που πηγάζει ιδιαίτερα από τους δημότες μας, γιατί είναι δική τους νίκη, παίρνουμε δύναμη και συνεχίζουμε» δήλωσε συγκινημένος ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος.

Η τελετή απονομής των βραβείων ELOGE πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021. Είναι η πρώτη δια ζώσης εκδήλωση που πραγματοποιείται μετά από έναν χρόνο από την έναρξη της πανδημίας και έγινε σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Εκτός από τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Πρόεδρο του ΙΤΑ, Ηλία Αποστολόπουλο, στην εκδήλωση συμμετείχαν η Claudia Luciani, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ισότητας, Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας και Διακυβέρνησης, Συμβούλιο της Ευρώπης, η Alina Tatarenko, Επικεφαλής Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης για την Καλή Διακυβέρνηση, Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΤΑ, πρώην Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, π. Δήμαρχος Σάμου, η Πέπη Θεοδώρου, Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης & συλλογή ποιοτικών δεδομένων – Ελληνική εμπειρία, ο Β΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Κάρναβος και ο Δημήτρης Καφαντάρης, Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ. Τα βραβεία απένειμαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος του ΙΤΑ, ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, και ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ, Γιάννης Καραγιάννης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη να φύγει από τη συνείδηση του κόσμου ο σκεπτικισμός που είχε καλλιεργηθεί ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας θύλακας αδιαφάνειας και το Σήμα Αριστείας από Συμβούλιο της Ευρώπης είναι μια καλή πρακτική για την νέα αξιόπιστη, σοβαρή Τοπική Αυτοδιοίκηση που οραματίζεται ο κόσμος της. Τόνισε τον ρόλο της ΚΕΔΕ στον διάλογο και την κατάρτιση του νομοσχεδίου για τον Εσωτερικό Έλεγχο και τις προσπάθειες που γίνονται ώστε οι πολίτες να έρθουν πιο κοντά στην Αυτοδιοίκηση και να ασχοληθούν με τα κοινά. Ο κ. Παπαστεργίου μίλησε για μια Αυτοδιοίκηση που μπορεί πλέον να αφουγκραστεί ακόμη πιο ξεκάθαρα τα μηνύματα των εποχών και η οποία δεν θα μετρά πλέον την αποτελεσματικότητά της μόνο στα τετραγωνικά μέτρα της ασφάλτου που ρίχτηκαν ή στα κυβικά του μπετόν στις υποδομές που φτιάχνει αλλά θα μετράει την ικανότητά της στους δείκτες του προγράμματος καλής διακυβέρνησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο επίπεδο της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της συμμετοχικότητας.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ