9 Μαΐου 1956: Το καθεστώς Καραμανλή δολοφονεί Έλληνες που διαδηλώνουν υπέρ της Κύπρου-10 Μαΐου 1956: Απαγχονίζονται οι πρωτομάρτυρες της ΕΟΚΑ Καραολής και Δημητρίου

662

Στις 9 Μαΐου 1956, δολοφονήθηκαν από το καθεστώς του Καραμανλή, κατά την διάρκεια διαδηλώσεων, με αφορμή το Κυπριακό ζήτημα.

Χιλιάδες Ελλήνων με υψηλό πατριωτικό φρόνημα συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ομονοίας για να καταδικάσουν τις δολοφονίες του Χάρντινγκ στην Κύπρο. Η ΕΟΚΑ στα βουνά της Μεγαλονήσου, υπό τον Ήρωα Στρατηγό Διγενή, έδινε τον υπέρ πάντων Αγώνα για Ελευθερία και Ένωση με την Ελλάδα. Οι Εγγλέζοι τύρρανοι ετοιμάζονταν να δολοφονήσουν τους Αγωνιστές  Ήρωες Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Οι Έλληνες διαδηλωτές ζητούσαν την Ένωση της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα, αποδοκιμάζοντας το καθεστώς του νεκροθάφτη της Κύπρου Καραμανλή, για την ενδοτική και προδοτική του πολιτική (η ΚΥΠΡΟΣ κείται ΜΑΚΡΑΝ).

Όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν έξω από την πρεσβεία της Αγγλίας το αγγλόδουλο αυτό καθεστώς, δείχνοντας την εμετική του υποτέλεια αλλά και ευγνωμοσύνη για τον πρωθυπουργικό διορισμό του Καραμανλή διέταξε την αστυνομία να πυροβολήσουν  στο ψαχνό δολοφονώντας τρία Ελληνόπουλα. Ο Ευάγγελος Γεροντής (28), ο Ιωάννης Κωνσταντόπουλος (21) και ο Φραγκίσκος Νικολάου (23) πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων του Ελληνισμού.

Στα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν 265 τραυματίες, 165 από σφαίρες αστυνομικών και 100 με μώλωπες από χτυπήματα.

Στις 10 Μαΐου 1956, απαγχονίζονται στον τόπο εκτέλεσης των Κεντρικών Φυλακών Λευκωσίας οι πρώτοι συλληφθέντες και καταδικασθέντες αγωνιστές της απελευθερωτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ, Δημήτρης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου.
Αν και η Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών είχε θρηνήσει κι άλλα θύματα στον αγώνα που ξεκίνησε επίσημα ένα περίπου έτος πριν, την 1η Απριλίου 1955, με πρώτον τον Χαράλαμπο Μούσκο τον Δεκέμβριο του 1955, οι Βρετανοί προβαίνουν στην πρώτη εκτέλεση αγωνιστών στις φυλακές εγκαινιάζοντας μάλιστα την πρακτική της μη απελευθέρωσης των σωμάτων τους για ταφή.