Μπακογιάννη, Ρουσσόπουλος και Μπογδάνος δήλωσαν δημόσια ότι θα ψηφίσουν τα εφαρμοστικά μνημόνια για το όνομα της Μακεδονίας

132

Όσο πλησιάζει ο καιρός που θα έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση τα εφαρμοστικά μνημόνια που οριστικοποιούν την απόδοση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια, τόσο βγαίνουν στον αέρα οι λαγοί της κυβέρνησης.

Με δημόσιες δηλώσεις τους, οι κυβερνητικοί βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Θοδωρής Ρουσσόπουλος και Κωνσταντίνος Μπογδάνος ξεκαθάρισαν πως θα υπερψηφίσουν τα εφαρμοστικά μνημόνια με τα οποία αναγνωρίζονται οριστικά τα Σκόπια ως Βόρεια Μακεδονία.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, ζυμώνοντας το θέμα, έχει πολλαπλασιάσει τις σχετικές αναφορές της, προετοιμάζοντας ψυχολογικά τους εξαπατηθέντες ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και καθιστώντας σαφές πως ο αδελφός της δεν θα ανεχτεί αρνητική ψήφο από τους βουλευτές του.

Η αδελφή του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και πρωταγωνίστρια της πολιτικής παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας, μιλώντας στον “Κύκλο Διαδικτυακών Συζητήσεων” με τους τέσσερις πρώην Υπουργούς Εξωτερικών, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, με χορηγό επικοινωνίας τον Ant1 και τον Ant1news.gr, στις 13 Μαΐου 2021, αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε πως «είτε αρέσει σε κάποιον είτε όχι, έκλεισε ένα ζήτημα που απασχολούσε τη χώρα για πολλά χρόνια».

Για το ίδιο θέμα λίγες ημέρες μετά, μιλώντας στο Συνέδριο των Δελφών, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι η καθυστέρηση ψήφισης των εφαρμοστικών μνημονίων οφείλεται σε ένα βαρύ νομοθετικό έργο και ότι «δεν θα υπάρξει ρωγμή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.»

Συνεπίκουρος της γραμμής Ντόρας, ήρθε και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ο οποίος σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων, αφού πρώτα μιλώντας για τα Σκόπια τους αποκαλούσε «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία των Σκοπίων», τελικά όταν ο δημοσιογράφος τον στρίμωξε και τον ρώτησε «αν θα ψηφίσει τα Εφαρμοστικά μνημόνια», απάντησε ευθέως ΝΑΙ δίνοντας ως αιτιολόγηση την δικαιολογία που χρησιμοποιεί ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι «το κράτος έχει συνέχεια και πρέπει να τηρεί τις συμφωνίες». Δεν θέλησε όμως να απαντήσει γιατί προεκλογικά το κόμμα του δια στόματος του αρχηγού του έλεγε πως δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η απάντηση που έδωσε ερωτώμενος από τηλεοπτικό παρουσιαστή και ο βουλευτής Θόδωρος Ρουσσόπουλος ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα πως «Θα υπερψηφίσω τα εφαρμοστικά μνημόνια όποτε και αν έρθουν στην Βουλή προς έγκριση».

Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως αντίστοιχες δηλώσεις με τις οποίες τονίζει την βεβαία υπερψήφιση των εφαρμοστικών μνημονίων (προφανώς αναζητώντας την δικαίωση) έκανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Να σημειώσουμε ότι την τελευταία εβδομάδα βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού Τσίπρα – Μητσοτάκη (στο θέμα Μακεδονίας) διαμαρτυρήθηκαν ότι δέχονται τηλεφωνικές και διαδικτυακές πιέσεις για να καταψηφίσουν τα εφαρμοστικά μνημόνια, ακυρώνοντας στην πράξη τη Συμφωνία των Πρεσπών.