Η Μαρίζα Κωχ στην Eurovision (1976), τραγουδά για την εισβολή στην Κύπρο υπό την απειλή Τούρκου σκοπευτή

408
Μαρίζα Κωχ

Panos Karasavas

Η Ελλάδα που το 1974 έκανε το ντεμπούτο της στο διαγωνισμό της Eurovision, αποφασίζει το 1975 να απέχει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το 1976 ήταν η σειρά της Τουρκίας να απουσιάσει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό. Ήταν Απρίλιος του 1976 όταν ο Μάνος Χατζηδάκις, αναθέτει απευθείας στη Μαρίζα Κωχ τη σύνθεση ενός τραγουδιού για το δράμα της Κύπρου. Το τραγούδι που θα συμμετείχε στον διαγωνισμό της Eurovision στη Χάγη ήταν βασισμένο σε ένα ηπειρώτικο μοιρολόι και γράφτηκε σε μια νύχτα σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της ιδίας και του Μιχάλη Φωτιάδη που βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη.

Η Τουρκία μαθαίνει για το “μήνυμα” του ελληνικού τραγουδιού και προσπαθεί με κάθε μέσο να εμποδίσει την συμμετοχή της Ελλάδας. Όχι μόνο διοργανώνει πορείες διαμαρτυρίας εναντίον της Ελληνικής συμμετοχής και της EBU στη Χάγη αλλά απέχει και από την Eurovision. Το θέμα παίρνει τεράστιες διαστάσεις και στην Τουρκία, με τους Γκρίζους Λύκους να απειλούν ότι θα δολοφονήσουν την Ελληνίδα ερμηνεύτρια. Τελικά με παρέμβαση της Γαλλίας η συμμετοχή της Ελλάδας διασφαλίζεται.

Οι Ολλανδοί ζητούν από την Μαρίζα Κωχ να μην ανέβει στην σκηνή αφού κυκλοφορούσαν φήμες ότι Τούρκος σκοπευτής βρισκόταν στην αίθουσα, τον οποίο τελικά εντοπίζουν και συλλαμβάνουν.

Η Μαρίζα Κωχ αναγκάζεται να υπογράψει δήλωση ότι θα εμφανισθεί με δική της ευθύνη και φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο ανεβαίνει στην σκηνή ντυμένη στα μαύρα. Την ώρα της μετάδοσης της Ελληνικής συμμετοχής η Τουρκία διακόπτει την ζωντανή σύνδεση και στην θέση του ελληνικού τραγουδιού μεταδίδει το εθνικιστικό άσμα Memleketim (Πατρίδα μου), που ακουγόταν την ώρα της εισβολής στην Κύπρο.

Αν και το ελληνικό τραγούδι δεν κατάφερε να κερδίσει κάποια υψηλή θέση ο σάλος που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη για την παρουσίαση του Κυπριακού δράματος ήταν τόσο μεγάλος που ανάγκασε την Μαρίζα Κωχ να μην επιστρέψει στην Ελλάδα μαζί με την υπόλοιπη αποστολή αλλά να παραμείνει και να εμφανισθεί ως καλεσμένη σε δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές και shows.

Ακούστε το στον σύνδεσμο https://youtu.be/HiHObibSvmc