Ενσωμάτωση της τεχνολογίας Blockchain στη στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού

124

“Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Σουδάν πιστεύουν ότι το Blockchain θα έχει θετικές επιπτώσεις για τη χώρα”. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Σουδάν της πρωτοβουλίας Blockchain for Government στο Σουδάν με επικεφαλής την Bitcoin Association, τον Ελβετικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Η επίσκεψη έγινε κατόπιν πρόσκλησης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τηλεπικοινωνιών και Ψηφιακού Μετασχηματισμού Σουδάν.

 Η επίσκεψη επικεντρώθηκε στο πρώτο Blockchain Summit & Workshop του Σουδάν, μια διήμερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 8-9 Απριλίου. Το συνέδριο και οι άλλες παράλληλες εκδηλώσεις διερεύνησαν πώς η τεχνολογία blockchain μπορεί να προωθήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό καθώς η χώρα ανοικοδομείται και επανεμφανίζεται διεθνώς μετά από 30 χρόνια απομόνωσης.

Η πρωτοβουλία Blockchain συντονίζεται από την Bitcoin Association ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Ελβετία, ο οποίος εργάζεται για την προώθηση της χρήσης του blockchain. Η Πρωτοβουλία αυτή συνεργάζεται με κυβερνητικούς φορείς αλλά φορείς του δημόσιου τομέα για την προώθηση σε μεγάλη κλίμακα εφαρμογών της τεχνολογίας blockchain προς όφελος των πολιτών. Σε αυτές τις εφαρμογές συμπεριλαμβάνονται η παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τα εργαλεία για οικονομική ένταξη και βελτιωμένη διαφάνεια.

Αυτό το οικοσύστημα blockchain είχε την πρωτοβουλία της επίσκεψης στο Σουδάν μιας διεθνής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον ιδρυτή του Bitcoin Association Jimmy Nguyen (ΗΠΑ) μαζί με τον Ahmed Yousif, συνιδρυτή της Black Stone Data Solutions (σημειώνεται ότι ο Yousif γεννήθηκε στο Σουδάν και τώρα ζει στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ).

Συμμετείχαν στην επίσκεψη διευθύνοντες σύμβουλοι και ιδρυτές επιχειρήσεων blockchain που εργάζονται σε μια σειρά κλάδων που καλύπτουν τομείς όπως την υγειονομική περίθαλψη, την διαχείριση αλυσίδας εφοδιασμού,  τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις έξυπνες πόλεις.

 Το Blockchain for Government Initiative διοργάνωσε αυτό το ιστορικό πρώτο συνέδριο και εργαστήριο για το blockchain στο Σουδάν. Πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Al Salam στο Χαρτούμ στις 8-9 Απριλίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τηλεπικοινωνιών και Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας.  Στην εκδήλωση συμμετείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ηγέτες επιχειρήσεων και φοιτητές πανεπιστημίου με σκοπό να μάθουν πώς η τεχνολογία blockchain μπορεί να χτίσει μία καλύτερη ψηφιακή υποδομή και να αναπτύξει την εγχώρια οικονομία μέσω διαφορετικών περιπτώσεων χρήσης σε:

  • διαχείρισης ταυτότητας υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης,
  • δημόσια αρχεία,
  • Ισλαμική χρηματοδότηση,
  • έλεγχο και διαχείριση των φυσικών πόρων,
  • έξυπνες πόλεις, 
  • αλυσίδα εφοδιασμού,
  • εκπαιδευτικές / επαγγελματικές πιστοποιήσεις και
  • καλύτερη διαφάνεια.

Ο Hashim Hasabelrasoul Hashim, Υπουργός Τηλεπικοινωνιών και Ψηφιακού Μετασχηματισμού για τη Δημοκρατία του Σουδάν, δήλωσε:

«Η εκδήλωση ήταν πολύ μεγάλη και  πολύ ενημερωτική. Για πρώτη φορά στο Σουδάν έχουμε μια ομάδα διεθνών οικοσυστημάτων blockchain που επισκέπτονται την χώρα. Νομίζω ότι θα υπάρξουν πολλές εφαρμογές ανάπτυξης της τεχνολογίας αυτής μετά από αυτό το γεγονός. Η ύπαρξη του οικοσυστήματος blockchain στο Σουδάν είναι μια τεράστια επιτυχία για εμάς».

(Από την οικονομική εφημερίδα DEAL news με επιμέλεια Νίκου Μπογονικολού)