Οι Αργείοι (ΔΙΟΣ) Κουροι των Δελφών

154

Σαν χθες, 28 Μαΐου του 1894 στους Δελφούς ανακαλύφτηκε το αρχαϊκό άγαλμα του ενός εκ των δύο διδύμων κούρων, ο ονομαζόμενος Κλέοβις.

Αργότερα κοντά στο θησαυρό των Αθηναίων βρέθηκε ο δεύτερος κούρος με το όνομα Βίτων.

Η ανασκαφή των αρχαϊκών γλυπτών έγινε από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.

Ο Κλέοβις και ο Βίτων ήταν αδέλφια και άξιοι αθλητές από το Άργος. Μητέρα τους ήταν η Κυδίππη, ιέρεια της θεάς Ήρας, προστάτιδας του Άργους. Έμειναν στη μνήμη της ανθρωπότητας με έναν άτυπο θεϊκό άθλο. Επειδή οι λευκές αγελάδες κατά την εορτή της Ήρας καθυστερούσαν να έρθουν από του αγρούς, υποδύθηκαν τα ιερά ζώα της θεάς, ζεύτηκαν το άρμα και το έσυραν με την ιέρεια μητέρα τους σαράντα πέντε στάδια – οχτώ χιλιόμετρα – από το Άργος στο ιερό της θεάς, στο Ηραίο.

Όλοι καλοτύχιζαν την μητέρα που είχε τέτοιους γιους, τόσο άξιους, ρωμαλέους και δυνατούς, η Κυδίππη τότε, υπερήφανη για την γενναία πράξη των παιδιών της, προσευχήθηκε στη θεά να χαρίσει στους νέους ό,τι πιο καλό και άριστο μπορεί να προσδοκά ο άνθρωπος στη ζωή του. Μετά από αυτή την ευχή της ιέρειας, οι τρεις τους προσέφεραν τη θυσία, έφαγαν και κοιμήθηκαν μέσα στο ιερό. Η θεά άκουσε τις προσευχές της μητέρας τους και έδωσε στους γιους της το πολυτιμότερο δώρο, τον αιώνιο ύπνο. Όταν κοιμήθηκαν, δεν ξύπνησαν, πέρασαν στην απέναντι όχθη της αθανασίας, δίνοντας ένα μάθημα για την ανθρώπινη ευδαιμονία σ’ όλη την ανθρωπότητα, σύμφωνα με τον ηρωικό τρόπο αντίληψης των αρχαίων Ελλήνων, όπως τον διέσωσε ο Ηρόδοτος (1,31) μέσα από τον διάλογο περί ευδαιμονίας του Σόλωνα με τον βασιλιά Κροίσο.

Οι Αργείοι τίμησαν τα δύο ηρωικά παλληκάρια με αγάλματα στους Δελφούς.

Οι κούροι αυτοί ήταν αφιέρωμα των Αργείων στον Απόλλωνα και, σύμφωνα με την επιγραφή, κατασκευάσθηκαν από τον Αργείο γλύπτη Πολυμήδη. Αποτελούν τυπικό δείγμα της αρχαϊκής γλυπτικής και, ειδικότερα, των αργείτικων εργαστηρίων του 6ου αι. π.χ. Επίσης σε αργείτικα νομίσματα απεικονίζεται η Κυδίππη επί άρματος, το οποίο σύρουν δύο νέοι.

Επιπλέον όπως αναφέρει ο Παυσανίας, κοντά στο άγαλμα του Μειλίχιου Δία στην Αγορά του Άργους, υπήρχε λίθινο ανάγλυφο, το οποίο παρίστανε τον Κλέοβη και τον Βίτωνα να σύρουν την άμαξα προς το Ηραίο, με την μητέρα τους καθισμένη επάνω.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με άλλους μελετητές, οι δύο δίδυμοι κούροι των Δελφών απεικονίζουν τους Διοσκούρους.

(αντιγραφή από το facebook του Κώστα Γουμάτη)

Πηγή πληροφοριών κειμένου: anaskafi.blogspot

Έρευνα και επεξεργασία φωτο: Έλένη Ελαφηβόλου