Η Τουρκία θα διαλυθεί με τη συμμαχία Ερντογάν-Χαμάς;

254
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΔΑΛΗΣ

Μια πολύ καλή ανάλυση του Γιώργου Αδάλη, αναλύει το γιατί η συμφωνία-στήριξη του Ερντογάν στη Χαμάς εναντίων του Κράτους του Ισραήλ, ίσως αποδειχθή και η πολιτική του ταφόπλακα και του τέλος του κράτους-αστυνόμου της Τουρκίας.

Μετά την εξαγορά της Noble Energy από την Chevron, η Chevron ανέλαβε operator του κοιτάσματος Tamar στην ισραηλινή ΑΟΖ. Η Chevron έχει το 25% του Πεδίου και τον κατάλογο συμπληρώνουν οι Isramco (28,75%), η Delec Drilling (22%), η Tamar Petroleum (16,75%), η Dor Gas (4%) και η Everest (3,5%). Οι πρόσφατες συγκρούσεις Ισραήλ-Χαμάς ξεκίνησαν σε μια περίοδο που η ισραηλινή Delek είχε αποφασίσει να πωλήσει το 22% που είχε στα Εμιράτα, συγκεκριμένα στην Mubadala Petroleum!

Οι Εμιρατινοί πήραν το φιλέτο, στο πλαίσιο της απόφασης των Ισραηλινών να μειώσουν την παρουσία τους στα κοιτάσματα και να προσελκύσουν ξένους στρατηγικούς επενδυτές. Η οριστική συμφωνία Delek-Mumbadala επρόκειτο να υπογραφεί στις 31 Μαΐου και ήταν συνολικού ύψους 1,1 δισ. δολαρίων. Την προηγούμενη χρονιά είχε υπογραφεί η συμφωνία “Αβραάμ” που έφερε μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές μεταξύ Ισραήλ και Αράβων, κάτι που δεν άρεσε στην Τουρκία και στο Ιράν. Κατά έναν απρόσμενο τρόπο, μερικές ημέρες πριν την επίσημη “είσοδο”  των Εμιράτων στους υδρογονάνθρακες του Ισραήλ, ξεκίνησε η σύγκρουση με την Χαμάς.

Από την πρώτη μέρα, η Χαμάς δήλωνε ότι στοχεύει τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων και αυτές που είχε συμφωνηθεί να πωλήσει το Ισραήλ στα Εμιράτα.  Αυτό θορύβησε την αμερικανική Chevron, που έκλεισε την υπεράκτια πλατφόρμα εξόρυξης στο Tamar για λόγους ασφαλείας. Δεύτερο αποτέλεσμα ήταν ότι έκλεισε επίσης για λόγους ασφαλείας και ο αγωγός EMG, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Αίγυπτο.

O αγωγός EMG έχει μεταφορική ικανότητα 7 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και διατρέχει την χερσόνησο του Σινά. Πολλοί παίκτες όπως η Chevron έχουν επενδύσει τόσο στον υφιστάμενο αγωγό όσο και σε μια νέα υποθαλάσσια επέκτασή του, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Η νέα εποχή των σχέσεων Ισραήλ και Αιγύπτου, έχει ξεκινήσει πριν μερικά χρόνια κι έχει επιστεγαστεί με μια συμφωνία, με την οποία η Αίγυπτος εισάγει φυσικό αέριο από το Ισραήλ.

Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια-ανάλυση εδώ:  https://slpress.gr