Φάκελος «Τηλεκπαίδευση»: Υπήρξε κυβερνητική μεθόδευση; Πόσο δωρεάν είναι;

112

Όλο και περισσότερο βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, υπό μορφή ερευνητικών ρεπορτάζ, μικρές, μεσαίες και μεγάλες αποκαλύψεις που αφορούν κορυφαίους συνεργάτες υπουργών της κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη. Σκάνδαλα με οσμή πολιτικής επικυριαρχίας ή οικονομικών διευκολύνσεων.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση επιλογής του παρόχου πλατφόρμας για την τηλεκπαίδευση όπου έγινε αντικατάσταση του προμηθευτή υπάρχουσας σύμβασης με την HUAWEI ύψους 2.565.000 ευρώ στην CISCO με αιτιολόγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι οι όροι είναι συμφερότεροι για το δημόσιο (με διαφορά 30 ευρώ).

Παραθέτουμε το τελευταίο τμήμα της πολύ σοβαρής έρευνας που είδε το φως της δημοσιότητας, στο διαδίκτυο, από το “Παρατηρητήριο για την Παιδεία” καθώς και τον σύνδεσμο μέσω του οποίου μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη.

Τίτλος της έρευνας «Τηλεκπαίδευση και CISCO. Η “δωρεάν” τηλεκπαίδευση των 2.000.000 ευρώ και τα προσωπικά μεταδεδομένα 1,5 εκατομμυρίων μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων»

  1. Υπήρξε κυβερνητική μεθόδευση;

Τον τελευταίο χρόνο, το υπουργείο Παιδείας και ειδικά η Νίκη Κεραμέως αρνούνταν να δημοσιεύσουν τη σύμβαση που δεσμεύει το ελληνικό δημόσιο με τη Cisco. Η ισχύουσα νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και προβλέπει την ανάρτηση τέτοιου είδους συμβάσεων στη Δι@υγεια. Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας επέμενε να παραβιάζει τη νομοθεσία.

Η νομικός που υπογράφει τις επίσημες μεταφράσεις των συμβάσεων είναι την ίδια στιγμή μετακλητή υπάλληλος στο ιδιαίτερο γραφείο της Νίκης Κεραμέως και ορισμένη από την ίδια την υπουργό στη θέση της Υπεύθυνης Προστασίας Δεδομένων του ΥΠΑΙΘ (DPO σύμφωνα με το GDPR). Είναι η ίδια που υπογράφει την αβάσιμη Έκθεση Αντικτύπου προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και μεταφράζει ως δωρεάν τη δοκιμαστική έκδοση στην επίσημη μετάφραση της σύμβασης από τα αγγλικά στα ελληνικά (trial ≠ free).

Επίσης, στις 28 Δεκεμβρίου 2020 ο διευθυντής (!) του γραφείου του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη έστειλε επιστολή στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» (ΚτΠ ΑΕ), με την οποία ζητούσε την αγορά 154.000 αδειών Cisco Webex for Education 12μηνης χρήσης για τις ανάγκες του υπουργείου Παιδείας. Ως αιτιολογία παρουσιάζονται οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας και η ανάγκη για τηλεκπαίδευση, η οποία ωστόσο είχε ξεκινήσει πριν από 9 μήνες. Την ίδια μέρα ακριβώς, οι Εργολάβοι των σχετικών συμβάσεων του ΣΥΖΕΥΞΙΣ-2, έστειλαν επιστολή στην ΚτΠ ΑΕ με την οποία πρότειναν την αντικατάσταση αδειών λογισμικού της εταιρείας HUAWEI με αυτές της Cisco.

Ολόκληρη η έρευνα στον σύνδεσμο: https://paratiritirio.edu.gr/tilekpaideys-cisco/?fbclid=IwAR197vSVrw_YWobuJ9rIe44oFmNwqIVSEOwOm2PBeP1lIvh63jJWZyt5G-8