Υδατοδρόμια γιοκ για την Αργολίδα. Ο ρόλος των βουλευτών…

210

Γράφει ο Πολύδωρος Δάκογλου

Υπάρχει μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Η κεντρική κυβέρνηση (όποιο κόμμα και αν την διαχειρίζεται) αντιμετωπίζει την Αργολίδα ως υποκατάστημα της Αττικής. Και μάλιστα ως υποκατάστημα τρίτης κατηγορίας.

Οι εύφοροι κάμποι μας εξακολουθούν να ποτίζονται με υφάλμυρα νερά. Οι πιο όμορφες παραλίες στερούνται δρόμων πρόσβασης. Τα πιο εκλεκτά προϊόντα δυσκολεύονται να πάρουν χαρακτηρισμό ΠΟΠ.

Τα λιμάνια μας παραμένουν σε επίπεδο Α’ Παγκοσμίου πολέμου από πλευράς λιμενικών υποδομών. Ένα αεροδρόμιο που επιχειρήθηκε να φτιαχτεί από την κυβέρνηση της επταετίας κατέληξε να γίνει τόπος φιλοξενίας βιολογικού καθαρισμού και προσωρινής κατοικίας γύφτων.

Οι αρχαιότητες και τα βυζαντινά μνημεία παραμένουν απροστάτευτα από φυσικές καταστροφές και με “απαγορευμένη” την δυνατότητα διανυκτέρευσης των ξένων επισκεπτών που τους φέρνουν εδώ για λίγες ώρες.

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Και τώρα, πετάξανε στις καλένδες τα τρία υδατοδρόμια που με επιμονή είχαν προωθήσει οι Δήμαρχοι των δήμων Άργους Μυκηνών (στη Νέα Κίο), Ναυπλιέων (στο λιμάνι) και Ερμιονίδας (στο Πόρτ Χέλι).

Το Υπουργείο Μεταφορών (υπουργός Κώστας Καραμανλής και αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης) έβαλαν ταφόπλακα στον προχωρημένο σχεδιασμό και αντ’ αυτού προωθούν άλλες, πολλές άλλες περιοχές. «Προηγούνται τα νησιά» δικαιολογήθηκαν αλλά… ξέχασαν να μας πουν «από ποιες αφετηρίες θα φεύγουν οι επισκέπτες τους»;

Χωρίς τραίνο, χωρίς υδατοδρόμια, χωρίς σύνδεση με την Εθνική οδό και με ένα κολόδρομο να συνδέει την Ερμιονίδα με την Αργοναυπλία, είναι μοιραίο να καταφεύγουμε στον τουρισμό των Δυτικών προαστίων και του Σαββατοκύριακου.

Τι και αν πασχίζει ο Καμπόσος για την Αρχαιότερη πόλη, για τις Μυκήνες και για την Πυραμίδα του Ελληνικού. Τι και αν προωθεί ο Κωστούρος το μήνυμα των «Ναύπλιο 365 ημέρες». Τι και αν βαυκαλίζονται οι Ερμιονιδείς με την «Ελληνική Ριβιέρα». Τι και αν τα σχέδια για το Ασκληπιείο της Επιδαύρου προκαλούν παγκόσμιο ενδιαφέρον, τίποτα δεν γίνεται.

Πάρτε επιδοτήσεις για να ανοίξετε τυροπιτάδικα και σαντουιτσάδικα μας λέει η Αθήνα. Και εμείς, με τους κορυφαίους προορισμούς, με τα μοναδικά προϊόντα, με τις πλούσιες υποδομές (κατασκευασμένες από ιδιωτικές επενδύσεις) στέλνουμε ακόμη και τώρα, ως εκπροσώπους μας στο κοινοβούλιο των κομμάτων, τους αποτυχημένους βουλευτές της Αργολίδας.

Για την ιστορία να αναφέρω ότι στην Αργολίδα τα υδατοδρόμια στο Ναύπλιο και στη Νέα Κίο, ενώ είχαν προβάδισμα στην αδειοδοτική διαδικασία, έχουν κολλήσει ενώ τα 5 υδατοδρόμια της Εύβοιας ολοκληρώνουν την αδειοδοτική τους διαδικασία, με κυβερνητική επιλογή.

Η προώθηση των αρχικών σχεδιασμών φιλοξενίας υδατοδρομίων έγινε από τους Δημάρχους σε συνεργασία με την ενδιαφερόμενη εταιρία ενώ η αλλαγή των προτεραιοτήτων έγινε από το Υπουργείο χωρίς οι βουλευτές της Αργολίδας να  πάρουν χαμπάρι… πολλώ δε μάλλον να ενδιαφερθούν να τον αποτρέψουν.

Ας μείνουμε λοιπόν στα κατεψυγμένα πεϊνιρλί και τυρόπιττες και ας αφήσουνε τον πλούτο των επισκεπτών να τον νέμονται ο άλλοι.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το άρθρο αυτό γράφτηκε μετά την συνάντηση της Τετάρτης 21-4-2021, κυβερνητικού υφυπουργού και εκπροσώπου της εταιρείας, για την εβδομαδιαία εφημερίδα ΣΗΜΕΡΑ που κυκλοφορεί σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου κάθε Παρασκευή. Την Πέμπτη, και ενώ η εφημερίδα όδευε προς εκτύπωση, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος και ο αντιδήμαρχος Άργους Μυκηνών Γιάννης Αθανασόπουλος με δηλώσεις τους απέδωσαν την αλλαγή σε προσωρινούς τυπικούς λόγους. Το καταγράφω για να ξανατονίσω το ενδιαφέρον των δημοτικών αρχών και την αφασία που χαρακτηρίζει τους σιωπηλούς καλοπληρωμένους βουλευτές της Αργολίδας.