ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

417

Το πορτοκάλι στην αρχαία ελληνική μυθολογία έχει ταυτιστεί με τον χρυσό καρπό των δέντρων στον κήπο των Εσπερίδων. Στη μυθολογία αναφέρονται ως τα «χρυσά μήλα», τα οποία τα είχε χαρίσει η θεά Γη ως γαμήλιο δώρο στον Δία και την Ήρα . Η Ήρα φύτεψε τα δέντρα στον κήπο των Εσπερίδων, τον οποίο φρουρούσε ο Λάδωνας μυθικός δράκος με εκατό κεφάλια. Ο μυθικός Άτλας , βρισκόταν έξω από τον κήπο και είχε καταδικαστεί από τον Δία να σηκώνει αιώνια στους ώμους του τον ουρανό. Οι κόρες του Άτλαντα έκλεβαν αυτά τα χρυσά μήλα και γι’ αυτό η Ήρα ανέθεσε στις Εσπερίδες και τον Λάδωνα την προστασία τους.

Ο βασιλιάς της Τίρυνθας Ευρυσθέας ζήτησε από τον Ηρακλή να κλέψει αυτά τα χρυσά μήλα και να του τα παραδώσει . Πρόκειται για τον ενδέκατο άθλο του Ηρακλή. Κατά τη διάρκεια αυτού του περιπετειώδους άθλου, ο Ηρακλής απελευθέρωσε τον Προμηθέα από τις αλυσίδες του σκοτώνοντας τον αετό που τον κατάτρωγε. Με σύντροφο πλέον τον Προμηθέα έφτασε έξω από τον κήπο των Εσπερίδων.

Στο σημείο αυτό παραδίδονται τρεις εκδοχές σχετικά με τον τρόπο που κατάφερε τελικά να αποσπάσει τα χρυσά μήλα από τον καλά φυλασσόμενο κήπο.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή , μετά από παρότρυνση του Προμηθέα, ο Ηρακλής ζήτησε από τον Άτλαντα να του φέρει τα πολύτιμα χρυσά μήλα και προθυμοποιήθηκε να κρατήσει ο ίδιος ο Ηρακλής τον ουρανό στις πλάτες του, όσο ο Άτλας θα έκλεβε τα εσπεριδοειδή.

Ο Άτλας έκλεψε τους καρπούς , αλλά αντί να τους παραδώσει στον Ηρακλή , δήλωσε ότι θα τους παρέδιδε ο ίδιος στον Ευρυσθέα και θα άφηνε για πάντα τον Ηρακλή στη θέση του. Ο Ηρακλής βρέθηκε σε δεινή θέση. Κατάφερε όμως να ξεγελάσει τον Άτλαντα ζητώντας του να κρατήσει ξανά και μόνο για λίγο τον ουρανό στους ώμους του, προκειμένου να φτιάξει ο ίδιος ο Ηρακλής ένα αναπαυτικό μαξιλάρι , ώστε να κρατάει καλύτερα τον ουρανό. Ο Άτλας πείστηκε και έτσι ο Ηρακλής με δόλιο τρόπο του απέσπασε τα χρυσά μήλα .

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή ο Ηρακλής πηγαίνει μόνος του στον Κήπο των Εσπερίδων , σκοτώνει τον δράκοντα Λάδωνα και έτσι κλέβει τα χρυσά μήλα και τέλος κατά την τρίτη εκδοχή ο Ηρακλής πείθει τις Εσπερίδες να αποκοιμίσουν τον Λάδωνα και μόνες τους πλέον να αποσπάσουν τους χρυσούς καρπούς και να τους δώσουν στον Ηρακλή. Έτσι ο Ηρακλής αποκτά στην κατοχή του τα χρυσά μήλα , τα οποία παραδίδει στον Ευρυσθέα. Ο Ευρυσθέας τα δωρίζει πίσω στον Ηρακλή και ο Ηρακλής με τη σειρά του στην θεά Αθήνα. Τέλος, η σοφή θεά επιστρέφει τα χρυσά μήλα στον κήπο των Εσπερίδων , εκεί δηλαδή όπου ανήκουν.

Πηγή https://www.facebook.com/orangefresh.gr