¨Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης¨- ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι

142

Η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, έχει καθιερωθεί από το 2008 ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

 Στις 19 Απριλίου 1824, ο μεγάλος ποιητής και κορυφαίος φιλέλληνας Λόρδος Βύρων άφηνε την τελευταία του πνοή στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, θυσιαζόμενος για την ελευθερία μιας πατρίδας που δεν ήταν η δική του. Έντονος και βαθύς υπήρξε ο συγκλονισμός του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού καθώς και της προοδευτικής κοινής γνώμης της Ευρώπης. «Μας φάνηκε σαν να μας άρπαξε κάποιος ένα κομμάτι από το μέλλον μας», έγραψε ο μεγάλος Γάλλος ουμανιστής συγγραφέας Βίκτορ Ουγκό.

Στο άγγελμα του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, ο ποιητής του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» Διονύσιος Σολωμός έγραψε έναν δεύτερο ύμνο «Εις τον θάνατον του Λόρδου Μπάυρον», που λέει σε μια από τις 166 στροφές του:

Συχνά εβράχνιασε η μιλιά του

Τραγουδώντας λυπηρά

Πως στον ήλιο αποκάτου

Είναι λίγη η ελευτεριά.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται  πλήθος εκδηλώσεων που αφορούν τον Φιλελληνισμό.

Ο ΕΟΤ διοργανώνει τον Θεματικό κύκλο Εκδηλώσεων με Τίτλο «Περπατώντας στην Ομορφιά – Οι Φιλέλληνες στις Τέχνες και στην Περιήγηση», ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις με θέμα τους Φιλέλληνες και το έργο τους

Σήμερα ώρα 4.00 μ.μ, ο Δήμος Τρίπολης διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα με θέμα : «Φιλελληνισμός: Από τον περιηγητισμό έως την επανάσταση του 1821», ο οποίος εντάσσεται στο Θεματικό κύκλο Εκδηλώσεων του ΕΟΤ “Περπατώντας στην Ομορφιά”