Σκέψεις από μια συνέντευξη του Πολύδωρου Δάκογλου στον «Τρίτο Δρόμο» με θέμα «Η ιστορία του ΕΝΕΚ και το μέλλον του Εθνικισμού»

481
«Είναι τιμή για τους παλιούς να τους ρωτούν οι νέοι, αλλά η απόφαση είναι πάντα στην πλευρά των νέων».      Πολύδωρος Δάκογλου

γράφει ο Αλέξανδρος Καρράς

Είχα δημοσιεύσει το καλοκαίρι του 2020 μια εκπομπή με καλεσμένο τον συναγωνιστή Πέτρο, ο οποίος μας μίλησε για το ΕΝΕΚ και την ιστορία του. Έκτοτε μου ζητήθηκε κατ’ επανάληψη να προτείνω στον αρχηγό του ΕΝΕΚ, Πολύδωρο Δάκογλου, να μου δώσει μία συνέντευξη. Συνεντεύξεις δεν κάνω, μόνο συζητήσεις, απλές, αυθόρμητες και ουσιαστικές όπως όταν συζητάω στην καθημερινότητα, είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικώς. Επέλεξα να μην προϊδεάσω κανέναν για την εκπομπή αυτή εδώ και τόσο καιρό, παρότι είχα επικοινωνήσει εδώ και μήνες. Για λόγους ανωτέρας βίας άργησε να πραγματοποιηθεί. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως. Έναν όρο μου έθεσε μόνο: «Μη με βάλεις να μιλήσω εναντίον κανενός, πάντα πίστευα ότι κι ο χειρότερος εθνικιστής είναι καλύτερος οποιουδήποτε άλλου. Ρώτα με ό,τι άλλο θέλεις και εγώ θα σου απαντήσω». ΕΝΕΚίτικο ήθος!

Του διευκρίνισα ότι ποτέ δεν κάνω εκπομπές κιτρινισμού και ίντριγκας και ότι επιθυμώ μία συζήτηση καθαρά ιστορική και ιδεολογική, ώστε να ενημερωθεί το κοινό του «Τρίτου Δρόμου» για το κίνημα του ΕΝΕΚ από τον πρωτομάστορά του, τον ίδιο τον ηγέτη του. Από εκεί και πέρα όλα ήταν θέμα χρόνου πλέον.

Οι νεότεροι οφείλουν να σέβονται, να τιμούν και να συμβουλεύονται τους παλαιότερους αγωνιστές του εθνικισμού. Ειδικά όταν μιλάμε για μια προσωπικότητα όπως ο Πολύδωρος Δάκογλου, οφείλουμε εμείς οι νεότεροι να ρωτάμε και να ακούμε με τη μέγιστη προσοχή τον μεστό, φιλοσοφικό και έμπειρο λόγο αυτού του παλαιού αρχηγού. Ο εθνικισμός του ΕΝΕΚ ήταν το υγιέστατο πρότυπο κινήματος που δεν είχε την τύχη που του άξιζε.

Αν οι συγκυρίες είχαν επιτρέψει στο κίνημα αυτό να θεριέψει και να πρωταγωνιστήσει, τότε θα μιλούσαμε για τελείως διαφορετική εξέλιξη στα σύγχρονα πολιτικά τεκταινόμενα, τα οποία θα είχαν είτε ανατραπεί είτε μετριαστεί. Δεν μιλάω καθόλου υποθετικά. Έχω την τιμή να έχω γνωρίσει πολλά από τα στελέχη που είχαν ενεργό ρόλο στο ΕΝΕΚ και όλοι τους είναι υπόδειγμα ήθους, αγνοί εθνικιστές που δεν αντιμάχονται νεότερους εθνικιστές, δεν είναι ζηλόφθονοι και υποστηρίζουν και τιμούν κάθε νέα προσπάθεια. Το ήθος είναι η αρχή των πάντων στον εθνικισμό, άνευ αυτού τίποτα υγιές δεν συντελείται. Η ιστορία έχει αποδείξει του λόγου το αληθές.

Κίνημα ελληνικό, κίνημα καθαρά εθνικό με επίκεντρο την ιστορία και την φιλοσοφία του Ελληνισμού. Αυτό ήταν το ΕΝΕΚ, αυτό πρέπει να μας εμπνέει και να μας οδηγεί. Άλλο σημαίνει κίνημα και άλλο είναι το κόμμα. Το κίνημα είναι η κίνηση που θέτει τα θεμέλια μιας αλλαγής.

Ακούγοντας τον λόγο του κυρίου Δάκογλου θα γίνουμε πλουσιότεροι ως εθνικιστές σε επίπεδο σκέψης. Ας αξιοποιήσουμε τα όσα πολύτιμα είπε μέσα από την εκπομπή «Τρίτος Δρόμος».

Αυτή η δημόσια συζήτηση ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα, όπως και όλες οι άλλες συνομιλίες που είχα με τον εξαίρετο παλαιό αρχηγό του ΕΝΕΚ. Κάθε φορά η πνευματική και ψυχική ευφορία, καθώς και η αισιοδοξία που αντλώ από τον σοφό του λόγο, είναι αξίες ανεκτίμητες. Μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να μεταδώσει τόσα πολλά που άλλοι δεν μπορούν σε ώρες. Η εκπομπή αυτή αποτελεί επαλήθευση των όσων λέω. Απολαύστε την ΕΔΩ

(Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ και στην καθημερινή εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ).