Οι υπεύθυνοι-οι ανεύθυνοι και ο «κυρίαρχος» λαός

275
Χάρης Βασ. Μιχαλακόπουλος

Γράφει ο Χάρης Βασιλείου Μιχαλακόπουλος….

Εάν το αμέσως προσεχές διάστημα είχαμε εκλογές, τότε το μόνο σίγουρο ήταν θα ακούγαμε περί «κυρίαρχου» λαού. Θα ακούγαμε περί «σοφού» λαού και το πως η «σοφία» του διαμορφώνει, διαμέσου της ψήφου, τον χάρτη των «αρχόντων» που θα κατευθύνουν τη τύχη της κοινωνίας  μας για τα επόμενα χρόνια.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι τώρα, που γράφονται αυτές οι λίγες σκέψεις, ο ίδιος ακριβώς λαός αντιμετωπίζεται από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας και των ΜΜΕ ως παντελώς ανεύθυνος και «ψεκασμένος», με αφορμή το θέμα της επιδημίας του cov-19.

Η αφορμή της «επίθεσης» αυτής είναι ότι τώρα, ένα χρόνο με συνεχόμενα μέτρα και lockdown, είναι λογικό να υπάρχουν «παραβιάσεις» της περιβόητης «ατομικής ευθύνης» που μεταφράζεται σε υπαίθρια ή στεγασμένα πάρτι ή διαφορετικές οπτικές στο θέμα των εμβολιασμών ή των rapidtest και των selftest ή αντιδράσεις όσο αφορά τα clickaway και clickinside.

Μήπως οι υπεύθυνοι(και τα παπαγαλάκια τους) θα έπρεπε να σκεφτούν και να κάνουν αυτοκριτική, ότι ένας (Μεσογειακός) λαός δεν αντέχει άλλο αυτά τα μπρος-πίσω των ατέλειωτων και όπως αποδεικνύεται μη-αποτελεσματικών μέτρων;

Μήπως αντί για τη περιβόητη «ατομική ευθύνη» να αναλογιστούν τη δική τους «ατομική ανευθυνότητα-προχειρότητα» που δυστυχώς μεταφράζεται και σε κοινωνική-οικονομική παταγώδη αποτυχία;

Μήπως να κοιταχθούν στο καθρέφτη και να αναρωτηθούν γιατί ο μέσος όρος αναλογίας ιατρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι χαμηλότερος και από χώρες του τρίτου κόσμου;

Μήπως να αναρωτηθούν (και ας σκεφτεί λίγο επιτέλους και το μέρος του λαού που τους υπακούει ακόμα πειθήνια) γιατί προτίμησαν να ρίξουν πακτωλό χρημάτων στα ΜΜΕ και σε δικά τους παιδιά (σε «έρευνες» και «μελέτες») και όχι στην υγεία, ενώ τα νοσοκομεία βουλιάζουν από έλλειψη προσωπικού και μέσων; (θυμηθείτε ότι πρόσφατα αποφασίστηκε επίταξη ιδιωτικών ιατρών και κλινικών, ενώ αυτό θα μπορούσε να προβλεφθεί πολύ νωρίτερα και να τακτοποιηθεί χωρίς να φτάσουμε στο μέτρο της επίταξης).

Ας τελειώνει λοιπόν κάπου εδώ η καραμέλα των ανεύθυνων και των ψεκασμένων. Είναι ο ίδιος λαός που είναι «υπεύθυνος»-«κυρίαρχος» και «σοφός» όταν τον “γλύφουμε” για τη ψήφο του.

Ας τελειώνει λοιπόν κάπου εδώ η ανθρωποφαγία και ο διχασμός. Ο καθένας δικαιούται να πει τη γνώμη του και να την στηρίξει όπως μπορεί ο καθένας με την ποιότητα του μυαλού του. Είτε σε επιστημονικές μελέτες είτε και στο τι είπε ο κάθε ειδικός (ή μη) στη tv και σε άλλα μέσα. Το κρίσιμο και μη αποδεκτό σημείο, είναι η φίμωση της αντίθετης άποψης. Αυτό δείχνει την αδυναμία αντίλογου και τον “οπαδισμό” στην άποψή μας, κάτι εκ των πραγμάτων απαράδεκτο.

Τη βαρύτητα και την ορθότητα της κάθε άποψης που υιοθετείς ή αντιμάχεσαι, πρέπει να είσαι ο ίδιος ικανός να την κρίνεις και εκεί είναι η ειδοποιός διαφορά. Εκεί ξεχωρίζουν οι έξυπνοι από τους πονηρούς, αυτοί που διαβάζουν από αυτούς που μελετούν και αυτοί που τη πνευματική τροφή τους θέλουν (και μπορούν) να την επιλέγουν και όχι να τρώνε αμάσητο ότι τους σερβίρουν….