Επιτάφιος αφιερωμένος στους ήρωες του 1821

459

Στον αγώνα των ηρώων του 1821 αλλά και στην προσφορά της εκκλησίας για την απελευθέρωση της πατρίδας μας είναι αφιερωμένος ο επιτάφιος στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Φόδελε της Κρήτης.

Σύμφωνα με το Cretapost.gr για την κατασκευή του χρειάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες χάντρες καθώς και δεκάδες ώρες εργασίας.

Ο Ηγούμενος της Μονής αναφέρθηκε στα 200 χρόνια από την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821 και στο ρόλο που διαδραμάτισε η εκκλησία:

«Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821 ενάντια στον Τουρκικό ζυγό. Το γένος των Ρωμιών γνώρισε μακραίωνη δουλεία με τεράστιες στερήσεις , διωγμούς , σφαγές και λεηλασίες. Όλα αυτά τα χρόνια της σκλαβιάς η Ορθόδοξη Εκκλησία στάθηκε η μάνα , η παρηγοριά , το στήριγμα του υπόδουλου Γένους μας. Είναι αυτή που διατήρησε την Ρωμέϊκη παράδοση , το ορθόδοξο φρόνημα , την ελληνική γλώσσα μέσα από συντονισμένες προσπάθειες όπως τα κηρύγματα του πατρό Κοσμά του Αιτωλού και άλλων , τα κρυφά σχολεία των Μοναστηριών μας , την υλική στήριξη του Αγώνα και κάθε κατατρεγμένου Έλληνα. Το δέντρο της Λευτεριάς που άρχισε να ανθίζει από το 1821 ποτίστηκε τόσο πριν όσο και μετά , καθόλα τα χρόνια της σκλαβιάς με το αίμα των Αγίων Νεομαρτύρων της Πίστεως μας. Η Εκκλησία κάτω από την σκέπη της συσπείρωσε όλα τα παιδιά της : Πατριάρχες , Αρχιερείς , Ιερείς , μοναχούς και απλούς πιστούς από τις τάξεις των διανοούμενων , πολιτικών , στρατιωτικών , πλουσίων και φτωχών θρέφοντας τους την πίστη για ελπίδα και Λευτεριά.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.el.gr/