Self test Covid 19. Η νέα στρατηγική ανίχνευσης του κορωνοϊού που βασίζεται στη δωρεάν παροχή των test

218

Με καθυστέρηση, έναντι άλλων κρατών, και με προβληματικό σχεδιασμό υλοποίησης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δια στόματος του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, την απόφαση να εφαρμόσει στρατηγική Self testing σε μια ύστατη προσπάθεια εντοπισμού των ρευμάτων διάδοσης της Covid -19.

Προχώρησε στην προμήθεια δεκάδων εκατομμυρίων προσωπικών test, παρακάμπτοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες διεθνών διαγωνισμών. Όπως ανακοίνωσε θα διαθέτει δωρεάν Self test σε κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω των Φαρμακείων σε όλη την Ελλάδα, με μόνη προϋπόθεση την καταχώριση του ΑΜΚΑ και μέγιστο αριθμό ένα τεμάχιο ανά άτομο κάθε εβδομάδα, χωρίς όμως να καθορίζει τη χρονική περίοδο του προγράμματος.

Η αγωνία της κυβέρνησης για να κερδίσει θετική δημοσιότητα δημιούργησε πλήθος προβλημάτων, κυρίως ως προς τον τρόπο διάθεσης και πραγματοποίησης των test, με τους Φαρμακοποιούς να αντιδρούν. Όπως αποκαλύφθηκε δεν είχαν ενημερωθεί και ζητούν απαντήσεις και δεσμεύσεις θέτοντας μια σειρά προβλημάτων που χρήζουν αντιμετώπισης πριν από την εφαρμογή του  σχεδιασμού.

Αρνούνται να αποδεχτούν την συνήθη τακτική της κυβέρνησης «κάνω μνημόσυνο με ξένα κόλυβα» και ζητούν τη νόμιμη αμοιβή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, που όπως αναφέρουν θα πρέπει να ανέρχεται σε 30 έως 50 λεπτά ανά τεμάχιο, θέτοντας θέμα για το αν θα πρέπει να πληρώνουν οι πελάτες, ο ΕΟΔΥ ή ο ΕΟΠΥ, σύμφωνα με τον αριθμό των καταχωρούμενων ΑΜΚΑ στην ειδική πλατφόρμα.

Η δημόσια διαμάχη με την κυβέρνηση, η οποία προσπάθησε να αποδώσει τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών σε σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε σε δεύτερο πλάνο τα ουσιαστικά προβλήματα του σχεδίου που είναι:

– Η χαμηλή αξιοπιστία των test σάλιου που προωθούνται (Σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κωχ φτάνει μόνον το 71%) και

– Η αδυναμία βεβαιότητας αν, όποιοι βγουν θετικοί θα επικοινωνήσουν με κρατικό φορέα να το γνωστοποιήσουν. Άρα, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν θα είναι ακριβή.

Έγκυροι Λοιμωξιολόγοι προτείνουν αντί για την δωρεάν παροχή και χρήση των test σάλιου, την στοχευμένη και υποχρεωτική χρήση Rapid test Αντιγόνου (αποτέλεσμα σε 15 λεπτά με αξιοπιστία 82%) ή Αντισωμάτων (αποτέλεσμα σε 4 λεπτά και αξιοπιστία 97%), σε χώρους εργασίας, προσέλευσης κοινού και στις εισόδους της χώρας και τα λιμάνια πριν από την επιβίβαση στα πλοία της γραμμής.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ SELF TEST

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί το Self test, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να εισάγει μια μπατονέτα περίπου 3 έως 4 εκατοστά μέσα στη ρινική κοιλότητα και να την περιστρέψει πέντε φορές πριν την αφαιρέσει. Στη συνέχεια, να αναμείξει το δείγμα με ένα υγρό που παρέχεται στη σχετική συσκευασία και να αναμένει το αποτέλεσμα που θα προκύψει μετά από 12 έως 15 λεπτά υπό την μορφή κόκκινης γραμμής σε σχετική ένδειξη θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος.

Η διάθεση των Self test αναμένεται να ξεκινήσει την Δευτέρα 5 Απριλίου.