Γράφει η Θέκλα Μεταξά. Ερευνήτρια-αστρολόγος…
Κοιτάζοντας τον αστρολογικό χάρτη αυτής της Πανσελήνου, σκεπτόμαστε ότι μερικές φορές τα γεγονότα που βιώνουμε δεν συνάδουν με τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τις αστρολογικές έρευνες. Ο χάρτης της Πανσελήνου μας δίνει μια εικόνα γεμάτη συμπάθεια και ρομαντισμό, που ανταποκρίνεται περισσότερο στις επιθυμίες μας, παρά στη σκληρή πραγματικότητα. Κι όμως, η αστρολογία δεν κάνει ποτέ λάθος. Απλά, μερικές φορές, αυτά που προβλέπουμε, αργούν να πραγματοποιηθούν.
Στις 28 Μαρτίου, η Πανσέληνος θα βρίσκεται στην 8η μοίρα του Ζυγού, απέναντι από τον Ήλιο. Σε συζυγία με τον Ήλιο θα βρίσκεται ο Χείρων και η Αφροδίτη, που θα είναι κυβερνήτρια της Πανσελήνου. Μην την υποτιμάτε την Αφροδίτη. Είναι η «μήτηρ ανάγκης» όπως αναφέρεται στον Ορφικό της Ύμνο. Γεννάει ανάγκες. Κι εμείς απαιτούμε αυτά που μας λείπουν, κυρίως τη Δικαιοσύνη που συμβολίζει ο Ζυγός, πάνω στον οποίον βρίσκεται η Πανσέληνος. Ίσως αυτή την ανάγκη να γεννάει η Αφροδίτη, την ανάγκη για απονομή δικαιοσύνης.
Η Αφροδίτη στο ζώδιο του Κριού νιώθει άβολα, δεν της ταιριάζει ο παρορμητισμός και το πείσμα του. Στις 24 και 25 Μαρτίου, η Αφροδίτη θα βρεθεί σε μια προνομιακή θέση, στη θέση Kazimi, στην καρδιά του Ήλιου. Παίρνει δύναμη, και προχωράει σε υλοποίηση σχεδίων. Όμως, άλλα είναι τα σχέδια της εξουσίας. Ο ακραίος εγκλεισμός, οι μυστικές παρακολουθήσεις, η στέρηση κάθε δικαιώματος, η οικονομική εξαθλίωση , η καταστροφή κάθε ίχνους πολιτισμού.
Στο χάρτη της Πανσελήνου σχηματίζονται δυο μεγάλα τρίγωνα: το ένα τρίγωνο ενώνει τα ζώδια του αέρα μεταξύ τους, και το άλλο ενώνει τα ζώδια της φωτιάς. Στα ζώδια του αέρα βρίσκονται η Σελήνη, ο Άρης με τον Βόρειο Δεσμό και ο Κρόνος. Στα ζώδια της φωτιάς βρίσκονται το Μεσουράνημα, ο Νότιος Δεσμός και η Αφροδίτη μαζί με τον Ήλιο και τον Χείρωνα. Οι καταστάσεις θα είναι ακραίες, και οι απαιτήσεις θα μεγαλώνουν. Τα θέματα επικοινωνίας, διπλωματίας και ενημέρωσης θα είναι σε πρώτο πλάνο. Εξωτερική πολιτική, τέχνες, επιστήμες, παιδεία θα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, ενώ ξαφνικά γεγονότα, εκρήξεις, εκνευρισμός, εντάσεις και πιέσεις, ανοίγουν το δρόμο σε ανοιχτούς και κρυφούς εχθρούς, για να περάσουν τις «πύλες» και να κυριεύσουν «την πόλη».
Τη ρομαντική νότα σ’ αυτήν την Πανσέληνο μας την δίνει το αστέρι Diadem (διάδημα) που στολίζει την «Κόμη της Βερενίκης». Το αστέρι αυτό εκφράζει μια γλυκύτητα και μια ευγένεια, όμως, σταδιακά, οδηγεί σε νωθρότητα και ασωτία. Ο αστερισμός «Κόμη της Βερενίκης» συνδέεται με μια πολύ όμορφη ιστορία που συνέβη στην Αίγυπτο, και αφορά την Βερενίκη, σύζυγο του βασιλιά Πτολεμαίου ΙΙΙ του Σωτήρα. Η υπέροχη κόμη της Βερενίκης θυσιάστηκε για τη νίκη του Πτολεμαίου, και καταστερώθηκε για θα θυμίζει ότι η θυσία είναι απαραίτητη για να φέρουμε τη ΝΙΚΗ.
Η Πανσέληνος του Μαρτίου έρχεται λίγες ημέρες μετά την επέτειο της έναρξης της Επανάστασης του 1821. Διακόσια χρόνια μετά, η «Κόμη της Βερενίκης» και η Αφροδίτη, μας θυμίζουν ότι η «ανάγκη» ήταν εκείνη που γιγάντωσε μια χούφτα από απλοϊκούς, αλλά με καρδιά λιονταριού Έλληνες, που έβαλαν την ελευθερία πάνω από τη ζωή τους. Είθε η σημερινή «ανάγκη» να πλημμυρίσει τις καρδιές των Ελλήνων με την ίδια αγάπη για ελευθερία, όπως και πριν 200 χρόνια.