Ο πρωθυπουργός που μεταμορφώνει τους Πρίγκιπες σε Βατράχους. Τα παραδείγματα του Νίκου Ρωμανού και του Τάσου Γαϊτάνη

155

Το παραμύθι έλεγε πως «Η όμορφη κοπέλα φιλούσε τον βάτραχο και τον μεταμόρφωνε σε πρίγκιπα». Με τον Κυρ. Μητσοτάκη συμβαίνει το αντίθετο, όποιον προωθεί… τον καίει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάθεση καθηκόντων Υπεύθυνου Τύπου σε επιστήμονες με άριστο επιστημονικό βιογραφικό και ο ευτελισμός τους στις αντιπαραθέσεις που κάνουν στα κανάλια. Είναι μια σκέψη που έκανα ακούγοντας τον Τάσο Γαϊτάνη, έναν επιστήμονα με λαμπρό βιογραφικό, να χρησιμοποιεί γενικολογίες και ψέματα στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τον (χωρίς ιδιαίτερη παρουσία) Κώστα Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα πρωινάδικο της τηλεόρασης.

Και επειδή θα βρεθούν Νεοδημοκράτες να αναρωτηθούν «ποιο είναι το ψέμμα», για να μην κουράζονται το αναφέρω εδώ. «Μας διακρίνει η έγκαιρη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας» είπε και έφερε σαν παράδειγμα ότι «Είμαστε η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε rapid test, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία το καλοκαίρι του 2020 για το άνοιγμα του τουρισμού».   

Το σωστό, φίλοι αναγνώστες, είναι ότι Δεν είμαστε η πρώτη χώρα. Όταν τα εφαρμόσαμε είχαν προηγηθεί περισσότερες από δέκα άλλες χώρες και το κυριότερο, το καλοκαίρι του 2020 η κυβέρνηση αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει rapid test κατηγορώντας τα ως αναξιόπιστα. Επέλεξαν και χρησιμοποίησαν ένα απλό ερωτηματολόγιο και έναν αλγόριθμο επιλογής τυχαίου δείγματος. Σε όποιον επέλεγε ο αλγόριθμος (νομίζω πρόταση της καθηγήτριας θυγατέρας Σίψα) του έκαναν Μοριακό test, τον άφηναν να περάσει τα σύνορα και του έστελναν το αποτέλεσμα με sms εκεί που έκανε διακοπές, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Να διευκρινίσω ότι, δεν θεωρώ πως ο Τάσος Γαϊτάνης είναι ψεύτης, ως άνθρωπος. Όμως, η αποστολή το, που μεταμορφώνει τον Πρίγκιπα σε Βάτραχο, απαιτεί να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα και …. να εξωραΐζει τις άστοχες ή τις καθυστερημένες αποφάσεις του πρωθυπουργού που τον διόρισε.

Νικηφόρος Λυκίδης