Η σημαία των Ελλήνων Τσιγγάνων. Με την επιλογή της επιθυμούν να τονίσουν ότι είναι μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς του Ελληνισμού.

373

Το akromolio.gr μεταφέρει όπως ακριβώς το δημοσιοποίησε το boreiaileia.blogspot, μια διαμαρτυρία – καταγγελία από το Κίνημα Ελλήνων Πολιτών «Ορίζω» για ρατσιστικές συμπεριφορές σε βάρος Ελλήνων Τσιγγάνων.

Σε μια διαμαρτυρία – καταγγελία μέσα από ένα δελτίο Τύπου επέλεξε το Κίνημα Ελλήνων Πολιτών «Ορίζω» να παρέμβει για ρατσιστικές συμπεριφορές που συμβαίνουν σε βάρος των Ελλήνων Τσιγγάνων. Πρόσφατα είναι τα παραδείγματα επιλεκτικών αναφορών (με αποτέλεσμα την στοχοποίησή τους) για κρούσματα covid-19.

«Το boreiaileia.blogspot.com δημοσιεύει το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου και με την ευκαιρία σας θυμίζουμε την διακήρυξη της Θεσσαλονίκης του 2001 με την οποία 19 Σωματεία Ελλήνων Τσιγγάνων από όλη την Ελλάδα δήλωσαν με τον πλέον επίσημο τρόπο τον αυτοπροσδιορισμό τους ως πολιτισμική ομάδα του Ελληνισμού. 

Στο boreiaileia.blogspot.com αναφέρουμε συχνά το πόσο δύσκολο στην επίλυσή του είναι το πρόβλημα των σχεδόν καθημερινών φαινομένων παραβατικότητας αλλά και πόσες πολλές προεκτάσεις έχει (πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές κ.ά.). 

Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει ως κοινωνία να επιτρέψουμε να διαστρεβλωθεί σε πρόβλημα ρατσισμού. Γιατί τότε είναι που όχι μόνο δεν θα το επιλύσουμε αλλά θα οδηγηθούμε σε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις…

Τέλος, να ευχαριστήσουμε τον κ. Νικόλαο Μπατζαλή για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έστειλε. Διαβάστε το δελτίο Τύπου που ακολουθεί

«Το «Ορίζω» Κίνημα Ελλήνων Πολιτών αποτελεί ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό πολιτικό κίνημα ευπαθών ομάδων της Ελληνικής κοινωνίας, στην ατμομηχανή του οποίο βρίσκονται και Έλληνες Τσιγγάνοι. 

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μεταφοράς από τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αρνητικών ειδήσεων πρωταγωνιστές των οποίων πεισματικά αναφέρονται να είναι Ρομά ή Τσιγγάνοι. 

Η άκριτη, άστοχη, επιδερμική και επαναλαμβανόμενη χρήση των παραπάνω προσδιορισμών, στοχοποιούν περαιτέρω την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, σε μια εποχή μάλιστα που οι κοινωνικές συμμαχίες γκρεμίζονται εκ θεμελίων, καθρέπτες κι αυτές της ατομικής και συλλογικής αποστασιοποίησης. 

Δηλώνουμε ότι τα ΜΜΕ από άγνοια, ή σκοπιμότητα αποτελούν θύλακες και εκτροφείς φανατισμού, μισαλλοδοξίας, ξενοφοβίας και αντιτσιγγανισμού, που τείνει να αποκτήσει ρίζες στην Ελληνική κοινωνία. 

Ρωτάμε αλήθεια τους εγκυρότερους και εξοχότατους δημοσιογράφους, με ποιο αντικειμενικό κριτήριο διακρίνουν ότι οι πρωταγωνιστές της είδησης που μεταφέρουν είναι Ρομά ή Τσιγγάνοι και όχι τυχαίοι Έλληνες πολίτες; 

Δηλώνουμε άπαξ και δια παντός: 

Οι χαρακτηρισμοί Ρομά ή Τσιγγάνοι, αποτελούν έννοιες αυτοπροσδιορισμού και ως εκ τούτου ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. 

Δικαίωμα να τις χρησιμοποιούν, ή να επιτρέπουν να τις χρησιμοποιούν έχουν μόνο οι ίδιοι. Η παραπάνω θέση μας θεμελιώνεται απόλυτα, από το άρθρο 3 του Συντάγματος, τον νόμο 4443/2016 και την Ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.). 

Η Εκτελεστική Επιτροπή».    

Η διακήρυξη της Θεσσαλονίκης

ΠΗΓΗ:  https://boreiaileia.blogspot.coml