Ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας, Γιώργος Μαραγκός, ερωτάται και απαντά για όλα. Η αφορμή ήταν μια δημοσίευση που διαβάσαμε στο boreiaileia (και αλλού), το οποίο αναφέρει: «”Έπιασε τόπο” η επιστολή που έστειλαν πριν λίγες ημέρες το Δ.Σ. του Ε.Σ.Η. (Επιχειρηματικός Σύλλογος Ηλείας) και λίγοι αλλά αποφασισμένοι Πρόεδροι Εμπορικών Συλλόγων της Ηλείας στα Υπουργεία και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, για να αλλάξει η ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε να επιστρέψει στις 9.00 το βράδυ (όπως και έγινε) αντί για τις 6.00 το απόγευμα. Με επιχειρήματα που βασιζόντουσαν στην κοινή λογική και συλλογικά οι πρόεδροι των συλλόγων πέτυχαν ένα πρακτικό αποτέλεσμα, προς όφελος όχι μόνο των μικρών επιχειρηματιών αλλά ολόκληρης της κοινωνίας της Ηλείας».
ΑΚΡΟΜΟΛΙΟ: Η κυβέρνηση, μετά την παρέμβαση του Επιχειρηματικού Συλλόγου και των Προέδρων των Εμπορικών Συλλόγων παρέτεινε την κυκλοφορία μέχρι τις 9μμ. Πως έγινε αυτό;
ΜΑΡΑΓΚΟΣ: Όλα τα υπουργεία στα οποία απευθυνθήκαμε έδειξαν ενδιαφέρον και μας απάντησαν κάνοντας δεκτό το αίτημα μας. Αυτό οφείλεται στην κοινή παρουσία με τους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων που συνυπέγραψαν την επιστολή όπου θέσαμε τους προβληματισμούς μας. Τονίσαμε ότι είναι άδικο, σε ένα Νομός που είναι και αγροτικός να υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από της 18:00, όταν ξέρουμε ότι είναι καλλιεργητική περίοδος. Ευελπιστούμε σταδιακά να σταματήσουν οι απαγορεύσεις και να μπούμε ξανά σε σωστούς ρυθμούς. Θεωρώ ο Κορωνοϊος ήρθε για να μείνει και πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με αυτόν.
ΑΚΡΟΜΟΛΙΟ: Εδώ και 13 χρόνια αγωνίζεστε στο χώρο του συνδικαλισμού του επιχειρείν. Πείτε μας κάποιους από τους σημαντικούς σταθμούς της εξέλιξής σας.
ΜΑΡΑΓΚΟΣ: Είμαι στον συνδικαλισμό πολλά χρόνια είμαι μέλος σε αρκετά ξένα Επιμελητήρια, έχω διατελέσει Πρόεδρος στον Εμπορικό σύλλογο Αμαλιάδας και τώρα έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος στον Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας. Ενός πρωτοποριακού συλλόγου όπου μαζί με αξιόλογους συναδέλφους και πολύ ομαδική δουλειά προσπαθούμε για το καλύτερο στο κλάδο μας. Είχα τη χαρά και την τιμή να είμαι εκπρόσωπος στην ΕΣΕΕ και να είμαι Γενικός Γραμματέας στην Ομοσπονδία Πελοποννήσου Νοτιοδυτικής Ελλάδος και Ιονίων νήσων. Ο τότε πρόεδρος, αείμνηστος Ηλείας Παυλίδης και άλλοι συνδικαλιστές του κλάδου ήταν μεγάλοι δάσκαλοι για μένα. Με έμαθαν πως να βρίσκω λύσεις, πώς να επικοινωνώ με τους συναδέλφους εμπόρους αλλά και πως, με γνώμονα τα σωστά και εμπεριστατωμένα αιτήματα, να μπορούμε να κάνουμε καλύτερα πράγματα για το κλάδο μας που εδώ και μια δεκαετία τραβάει τα πάνδεινα.
ΑΚΡΟΜΟΛΙΟ: Βλέπουμε να διαφέρετε στις τοποθετήσεις σας, και να μην αναφέρεστε σε κόμματα. Δεν κάνετε συμβατικές και γενικόλογες παρεμβάσεις, όπως μας έχουν συνηθίσει εδώ και δεκαετίες, αλλά είναι στοιχειοθετημένες. Μιλήστε μας για τον τρόπο σκέψης σας και το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον εμπορικό κόσμο και όσους θέλουν να ασχοληθούν με το επιχειρείν.
ΜΑΡΑΓΚΟΣ: Είδατε που φτάσαμε στο σημείο το να λες την αλήθεια να το θεωρούμε ριζοσπαστικό; Εγώ από την οικογένεια μου αλλά και από την εργασία μου έχω μάθει ότι η αλήθεια μπορεί κάποιες φορές να σε κάνουν να φαίνεσαι κακός αλλά στο τέλος πάντα στο αναγνωρίζουν. Η επόμενη μέρα στο κλάδο μας θέλει “παντελονάτους συνδικαλιστές” και να ακολουθούμε το όφελος του κλάδου μας και όχι κομματικές γραμμές. Εγώ προσωπικά ποτέ δεν το έκανα και ούτε πρόκειται να το κάνω. Τώρα όσο αφορά τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με το επιχειρείν έχω να τους πω να μη φοβούνται τη δουλειά. Οι λάθος άνθρωποι μας έφτασαν εδώ αλλά εμείς θα μπορέσουμε να βγούμε νικητές. Άλλωστε το εμπόριο δε πεθαίνει παρά μόνο αρρωσταίνει. Θεωρώ ότι με τις νέες γέννες αλλάξει και ο τρόπος αντιμετώπισης στην Ελλάδα.
ΑΚΡΟΜΟΛΙΟ: Πως βλέπετε το μέλλον του Συλλόγου; Θα υπάρξουν και άλλοι Επιχειρηματικοί Σύλλογοι στην Ελλάδα;
ΜΑΡΑΓΚΟΣ: Ο Επιχειρηματικός Σύλλογος είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα το 2017 με κίνητρο την ανάγκη να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις στην περιοχή μας. Ένας από τους στόχους μας είναι να γίνεις ένας Επιχειρηματικός Σύλλογος σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Δηλαδή 52 συνολικά με κεντρική βάση την Ηλεία και ποιο συγκεκριμένα την Αρχεία Ήλιδα και την Αρχαία Ολυμπία, όπου κάθε χρόνο θα συνεδριάζουμε για να μελετάμε λύσεις για τον κλάδο μας σε πανελλαδικό επίπεδο.
ΑΚΡΟΜΟΛΙΟ: Πως βλέπετε γενικά το αναπτυξιακό μέλλον της Ηλείας και γενικά της Ελλάδας; Τι θα προτείνατε εσείς;
ΜΑΡΑΓΚΟΣ: Το αναπτυξιακό μέλλον της Ηλείας μόνο προς τα πάνω μπορεί να είναι γιατί τόσα χρόνια είναι στον πάτο. Αυτό δεν το λέω εγώ αλλά στα στοιχεία. Άνθρωποι χωρίς καθόλου ικανότητες και χωρίς όνειρα κατείχαν θέσεις ευθύνης με αποτέλεσμα αυτός ο ευλογημένος τόπος να βρίσκεται σε αυτή την θέση. Εμείς έχουμε πολλές προτάσεις. Για παράδειγμα, δίκη μας πρόταση, που την έχουν πάρει από εμάς και την έχουν χρησιμοποιήσει, είναι η δημιουργία ενός δημοπρατήριου ελαιολάδου. Επιτρέψτε μου όμως να μην το αναπτύξω από εδώ. Ο λόγος είναι ότι πολλοί μπορεί να χρησιμοποιούν τη πρότασή μας αλλά, αν δεν έχουν τη γνώση δε θα το κάνουν σωστά ποτέ. Ένα δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων και ένα ωραίο αρμονικό πάντρεμα αγροτουρισμού με την αρχαία ιστορία της Ηλείας θα ήταν ένα σπουδαίο αναπτυξιακό εργαλείο.. Δεν χρειαζόμαστε κανέναν αν ξέρουμε μόνοι μας να διαφημίσουμε το ακατέργαστο διαμάντι μας. Όσον αφορά την Ελλάδα…
ΑΚΡΟΜΟΛΙΟ: Πείτε ότι νιώθετε από καρδιάς για 3 μεγάλα θέματα του Νομού: α) Δρόμος Πύργος -Πάτρα β) Νοσοκομειακά Ιδρύματα Ηλείας γ) Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Ηλείας.
ΜΑΡΑΓΚΟΣ: Τώρα αγγίζεις μεγάλα και σοβαρά θέματα που υπάρχουν ευθύνες από όλους όσους έχουν περάσει από θέσεις ευθύνης του νομού. Από δημάρχους μέχρι και τους βουλευτές. Μέχρι και πρωθυπουργός ήταν από τη περιοχή και παραμέναμε ξεχασμένοι από το Θεό. Ο δρόμος πλέον έχει γίνει ένα δεύτερο γεφύρι της Άρτας που το πρωί το χτίζανε και το βράδυ γρεμιζόταν. Αν ο Λαός της Ηλείας δεν αγριέψει και δεν απαιτήσει από όλους αυτούς που παρουσιάζονται σαν σύγχρονοι Κολόμβοι τάζοντας καθρεφτάκια στους ιθαγενείς της Ηλείας τίποτα δε θα ολοκληρωθεί. Είμαστε εκτός σιδηροδρομικής γραμμής είμαστε εκτός φυσικού αερίου… στα πάντα εκτός.
Τα νοσοκομειακά ιδρύματα. Αγγίζετε ένα θέμα που φοβάμαι αν αρχίσω να φωνάζω η φωνή μου θα φτάσει στο διάστημα. Μήπως θα πρέπει να ψάξουμε πως μέσα σε μια νύχτα, από τα Χανάκια, το νοσοκομείο Βρέθηκε εκεί που είναι τώρα; Μήπως θα πρέπει να σταματήσουν τα κόμματα να βάζουν κομματικά στελέχη και να απαιτήσουμε την προώθηση ικανών ανθρώπων; Όλα αυτά είναι σοβαρά προβλήματα. Και πρέπει ο νόμος Ηλείας μια γροθιά να βγει μπροστά και να απαιτήσει και όχι να παρακαλάει.
Όσο αφορά τα πανεπιστήμια ήταν γνωστό ότι το 2018 θα έφευγαν οι φοιτητές από το Πύργο όπως είχαν φύγει και από την Αμαλιάδα. Οι φοιτητές της Πληροφορικής και είχε έρθει το τμήμα Γεωπονικής. Τώρα επειδή δε χρειάζεται να φωνάζουμε αλλά πρέπει να βρούμε λύση, μια πρόταση είναι να γίνει πανεπιστήμιο στα Χανάκια εκεί που δεν έγινε το νοσοκομείο και να μοιραστούν τα τμήματα στον Πύργο στην Αμαλιάδα και στην Ολυμπία. Αν έχουμε δικό μας πανεπιστήμιο δεν θα έχουμε ανάγκη καμία Πάτρα. Αν αυτό πάλι δεν είναι εφικτό να γίνει ας κάνουμε κινήσεις να φέρουμε ξένα κολλέγια στην περιοχή μας. Πιστέψτε με κάποιοι στο εξωτερικό θα έδιναν γη και ουρανό να έχουν το κολέγιο τους στην ιερή γη της Ηλείας.
Ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας έγινε στα επικίνδυνα σημεία του οδικού…
Όσοι παρακολούθησαν το τελευταίο (δια ζώσης) Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων άκουσαν τον αντιδήμαρχο Οικονομικών…
Αύριο, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Βουλευτικού, θα διεξαχθεί…
Γράφει ο Παναγιώτης Μυργιώτης Ο στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας την 11η Ιουνίου 1941 δημιουργεί τις βάσεις…
γράφει η Ντίνα Καλομοίρα Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση…
Ένα από τα πλέον σημαντικά έργα για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και τη βελτίωση…