Τέλος (με δημοψήφισμα) η μπούργκα και η νικάμπ σε δημόσιο χώρο (και) στην Ελβετία

396

Το δημοψήφισμα επί της πρότασης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και το 51,21% των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Το μέτρο καθιστά παράνομη για τους ανθρώπους στην Ελβετία να καλύπτουν πλήρως τα πρόσωπά τους σε εστιατόρια, καταστήματα, αθλητικά στάδια, μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμη και στο δρόμο. 

Η απαγόρευση αφορά επίσης τη μπούργκα και τη νικάμπ που φορούν οι μουσουλμάνες, καθώς και μάσκες του σκι και μπαντάνες, που χρησιμοποιούνται συχνά από διαδηλωτές. 

Ωστόσο, θα υπάρξουν εξαιρέσεις που θα αφορούν θρησκευτικούς χώρους, όπως τα τζαμιά, “εγγενή έθιμα”, όπως οι παραδοσιακές γιορτές του καρναβαλιού, αλλά και λόγους υγείας, όπως η χρήση μασκών για προστασία από τον κορονοϊό.

Οι ελβετικοί βουλευτές έχουν πλέον προθεσμία δύο ετών για να καταρτίσουν λεπτομερώς τη νομοθεσία για την εφαρμογή της απαγόρευσης σε εθνικό επίπεδο.

Μετά το χθεσινό δημοψήφισμα, η Ελβετία εντάσσεται σε μια όλο και διευρυνόμενη λίστα ευρωπαϊκών χωρών, όπου συμπεριλαμβάνονται ήδη το Βέλγιο, η Δανία και η Γαλλία, Αυστρία και Βουλγαρία, που έχουν υιοθετήσει παρόμοιες απαγορεύσεις.

“Στην Ελβετία, η παράδοση είναι να δείχνουμε τα πρόσωπά μας. Είναι μια ένδειξη των βασικών ελευθεριών μας”, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο Βάλτερ Βόμπμαν, πρόεδρος της επιτροπής δημοψηφισμάτων και βουλευτής του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος.

’’Δεν έχει θέση στην Ελβετία το σύμβολο του ακραίου Ισλάμ’’

Αποκάλεσε την κάλυψη του προσώπου “σύμβολο αυτού του ακραίου, πολιτικού ισλάμ που διακρίνεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη και δεν έχει θέση στην Ελβετία”.

Σε σύνολο 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας αυτής της κεντρικής Ευρώπης, περίπου το 5% είναι μουσουλμάνοι, με καταγωγή κυρίως από την Τουρκία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Λουκέρνης σχεδόν καμία μουσουλμάνα στην Ελβετία δεν φορά μπούρκα. Περίπου το 30% χρησιμοποιεί νικάμπ.

  ΠΗΓΗ:  https://www.capital.gr/