Πινακίδες οδοσήμανσης στη Λάρισα με τα ονόματα των ηρώων του ’21, μετά από πρόταση μέλους του Δικτύου Αυτοδιοικητικών

257

Νέες πινακίδες οι οποίες αναφέρουν οδούς με ονόματα ηρώων του 1821 θα αποκτήσει σύντομα η Λάρισα. Η σχετική απόφαση πάρθηκε ομόφωνα το απόγευμα της Τρίτης από το Δημοτικό συμβούλιο Λάρισας, υιοθετώντας σχετική πρόταση της παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν» και του κ. Κώστα Βαϊούλη.

Οι πινακίδες κατά την πρόταση του κ. Βαϊούλη, μέλους της ηγεσίας του “Δικτύου Αυτοδιοικητικών”, θα έχουν την μορφή αντίστοιχης πρωτοβουλίας του δήμου Κορδελιού.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πάρθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΑΪΟΥΛΗ

Κώστας Βαϊούλης

«Κύριε Πρόεδρε,

Είναι σε όλους γνωστό ότι εορτάζουμε φέτος τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του γένους το 1821.

Προτείνουμε να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τοποθέτηση ειδικών -τιμητικών οδωνυμικών πινακίδων, στην αρχή και το τέλος κάθε οδού της Πόλης και των διαμερισμάτων της, της οποίας (οδού) το όνομα σχετίζεται με ήρωα, μάχη ή άλλο γεγονός που είναι σχετικό με την περίοδο αυτή.

Οι πινακίδες (χρώματος καφέ- με λευκά ή χρυσά γράμματα) να φέρουν το όνομα του ήρωα (π.χ Θεόδωρος Κολοκοτρώνης) ή της τοποθεσίας (π.χ Αλαμάνας), την χρονολογία γεννήσεως και θανάτου (1770-1843 για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη) ή την ημερομηνία του γεγονότος αντίστοιχα (23 Απριλίου 1821 για την Μάχη της Αλαμάνας) και στο κάτω μέρος, την Ελληνική σημαία – το λογότυπο 1821-2021 / 200 έτη από την Εθνεγερσία και τέλος το όνομα του Δήμου μας (βλέπε υπόδειγμα).

Είναι μια πολύ χαμηλού κόστους κίνηση μνήμης και τιμής και αντιστρόφως ανάλογη σημασίας. Η ονοματοδοσία των οδών και των πλατειών σε όλη τη χώρα, δεν είναι μόνον μια απλή χρηστική πολεοδομική διαδικασία, αλλά συμβάλλει τα μέγιστα στην εμπέδωση, στην ανάδειξη και στη διατήρηση της συλλογικής ιστορικής μας μνήμης.»