Το χωριό που πολέμησαν Μεσσήνιοι και Σπαρτιάτες σύμφωνα με τον Ευριπίδη

454
ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

Η Στενύκλαρος είναι χτισμένη σε εύφορη πεδιάδα, 4 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μελιγαλά . Η ονομασία της οφείλεται στην αρχαία πόλη Στενύκλαρο που βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή και σύμφωνα με τον Παυσανία χτίστηκε από τον μυθικό ήρωα Στενύκληρο.

 

Εκεί έχτισε τα ανάκτορα του ο πρώτος βασιλιάς της Μεσσηνίας Κρεσεφόντης και έκανε την πόλη έδρα του. Στη διάρκεια των πρώτων Μεσσηνιακών πολέμων η Στενύκλαρος ήταν το πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα στους Μεσσήνιους και τους Σπαρτιάτες και τελικά καταστράφηκε από τους νικητές Λακεδαιμόνιους. Στην περιοχή έχουν βρεθεί χαλάσματα αρχαίων λουτρών κοντά στο χείμαρρο Ξάστερο, τα οποία όμως δεν έχουν αξιοποιηθεί αρχαιολογικά.

Ο Ευριπίδης έχει γράψει την τραγωδία «Κρεσφόντης» από την οποία διασώθηκαν ελάχιστα αποσπάσματα, από τον Υγίνο, στα οποία περιγράφει με θαυμασμό το κλίμα και την ομορφιά της Μεσσηνίας:

«Χίλια νερά δροσάτα την ποτίζουν

και χορτάρι άφθονο να βρουν τα βόδια.

οι βοσκοί πάνω στην όμορφη χώρα,

που δεν την παγώνουν τον χειμώνα οι άνεμοι

ούτε την καίνε οι θερμές του ήλιου αχτίδες.

Τα λόγια δεν μπορούν την ομορφιά να δείξουν

ούτε και τ’ αγαθά που έχει…».

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Κατά την Τουρκοκρατία η Στενύκλαρος ονομαζόταν Αλιτούρι, πιθανότατα από τον Τούρκο Αγά Αλή-Τουρή που διαφέντευε την περιοχή. Η ονομασία Αλιτούρι χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από τους ντόπιους.

Οι λιγοστοί σήμερα κάτοικοι της Στενύκλαρου ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία καθώς η περιοχή καλύπτεται από καλλιεργήσιμα εδάφη και βοσκοτόπια. Τα κυριότερα προϊόντα που παράγουν είναι λάδι, καλαμπόκι, κηπευτικά και κριθάρι.

ΠΗΓΗ: ΕΔΩ