Το Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδας ερωτά «Ποιος διαλέγει τους Κοινοτικούς Συμβούλους, ο πολίτης ή ο Δήμαρχος»

Με θέμα συζήτησης τις αναγγελθείσες εκ μέρους του Υπουργείου αλλαγές στον εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, με την προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας (Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021)

Ο Υπουργός εσωτερικών άκουσε την εισήγηση και τις προτάσεις του Δικτύου Κοινοτήτων για:

-τα πλεονεκτήματα ύπαρξης ξεχωριστής κάλπης στην ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινοτήτων,

-τα επιχειρήματα για το δοκιμασμένο σύστημα μη-δημοκρατικής εκλογής των Κοινοτικών Συμβουλίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 και 2014,

-το θέμα της υπο-εκπροσώπησης της έδρας των Δήμων αν καταργηθούν τα Συμβούλια Κοινότητας της έδρας του Δήμου,

-το γεγονός ότι δημιουργούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εκλογή των Κοινοτήτων βάζοντας ως κριτήριο το πληθυσμιακό όριο των 500 κατοίκων (λίστα στις κάτω των 500, ενσωμάτωση στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου στις άνω των 500).

Παράλληλα, αναπτύχθηκαν όλα τα αιτήματα των Κοινοτήτων για θεσμική εκπροσώπηση σε ΚΕΔΕ και ΠΕΔ, για εξορθολογισμό της διαδικασίας της πάγιας προκαταβολής και λοιπούς πόρους των Κοινοτήτων, για ενίσχυση του ρόλου των Συμβουλίων με αποφασιστικές αρμοδιότητες. Τέλος έγινε αναφορά στον ουσιαστικό ρόλο των Κοινοτήτων στην καθημερινότητα, την πολιτική προστασία και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε χωριά και πόλεις με τους κοινοτικούς συμβούλους να βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, λέγοντας ότι το θέμα της λειτουργίας των Κοινοτήτων το γνωρίζει και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε είναι αρκετά οικείος, έκανε μια παρατήρηση μεθοδολογικού χαρακτήρα ξεχωρίζοντας ως βασικά θέματα αυτά των αρμοδιοτήτων στις Κοινότητες και τη χρήση της πάγιας προκαταβολής. Τα χαρακτήρισε ως βασικά θέματα άξια στοχασμού και αναστοχασμού. Μίλησε για περιορισμένα ποσά και περιορισμένες δυνατότητες χρήσης. Τόνισε ότι αυτά αξίζει να συζητηθούν και να εντρυφήσουμε περισσότερο στο μέλλον. Μίλησε στη συνέχεια για διοικητική δυσλειτουργία και αναγνώρισε ότι είμαστε μακριά από εκεί που θα έπρεπε να είμαστε. Αναρωτήθηκε γιατί δεν αξιοποιείται η δυνατότητα μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από τους Δημάρχους προς τις Κοινότητες, η οποία υπάρχει από τον νόμο και είπε ότι θα ακούσει και την πλευρά των δημοτικών αρχών τόσο για το συγκεκριμένο θέμα όσο και για τα υπόλοιπα που τέθηκαν. Είναι μια συζήτηση που επιθυμεί να κάνει ανοιχτά ώστε να διαπιστώσει γιατί οι Δήμαρχοι δεν κάνουν χρήση αυτών των δυνατοτήτων. Τόνισε ότι η παρέμβαση που γίνεται τώρα εκ μέρους της Κυβέρνησης είναι καθαρά στο εκλογικό σύστημα και είναι πολιτική επιλογή η αντιστοίχιση των δημοτικών δυνάμεων με τις κοινοτικές για την επίτευξη εύρυθμης λειτουργίας και αύξησης του διοικητικού αποτελέσματος για τους δημότες.

Όπως είπε, ο Μάκης Βορίδης, «δεν συμμερίζεται τα επιχειρήματα για την ύπαρξη της ξεχωριστής εκλογικής κάλπης. Ακούει όμως και θα επανεξετάσει τα θέματα της διατήρησης των Κοινοτικών Συμβουλίων στην έδρα των Δήμων, το όριο των 500 κατοίκων και την διατήρηση της ονομασίας Πρόεδρος και όχι εκπρόσωπος (ανεξάρτητα από το όριο κατοίκων)». Για το όριο στους 500 κατοίκους είπε ότι αυξάνεται το όριο των εξαιρέσεων και αποτελεί μια εξισορροπητική διάταξη. Θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει αντιστοιχία για μια κατά το δυνατόν αρμονική συνύπαρξη των αρχών των κοινοτήτων με τις δημοτικές αρχές. Μία αναντιστοιχία, κατά την άποψή του, λειτουργεί προβληματικά σε πάρα πολλά επίπεδα. Η βασική κατεύθυνση πιστεύει ότι θα πρέπει να είναι ενοποιητική.

Σε ερώτηση των μελών του Δικτύου Κοινοτήτων «ποιος πιστεύει ότι πρέπει να διαλέγει τον αιρετό κοινοτικό σύμβουλο, ο πολίτης ή ο Δήμαρχος», η απάντηση του ήταν ότι «πρέπει να υπάρχει μια μορφή επιλογής η οποία γίνεται με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων» άρα – κατά την άποψη του κ. Υπουργού – είναι μια διπλή διαδικασία επιλογής που την κάνει και αυτός που καταρτίζει τον συνδυασμό κάνοντας μια πρώτη πρόταση προς το εκλογικό σώμα και εν συνεχεία την κάνει και ο πολίτης με την σταυροδοσία (δύο επίπεδα επιλογών).

Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι «αυτή ήταν μια πρώτη συζήτηση, θα ξανά συνεκτιμήσει όλα όσα ακούστηκαν», θα ακούσει την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ για τα θέματα αυτά και παρότρυνε να γίνει μια συζήτηση με την ΚΕΔΕ.

Η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Κοινοτήτων έχει ήδη σταλεί (από 23-01-2021) επιστολή στην ΚΕΔΕ με αίτημα για εκπροσώπηση του Δικτύου σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ή και σε όποια συνάντηση εργασίας κριθεί απαραίτητη για την τοποθέτησή επί των διατάξεων του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Τα μέλη του Δικτύου Κοινοτήτων θα συνεχίσουν να διεκδικούν έκδοση ψηφισμάτων από τους Δημοτικά Συμβούλιά τους.

Όπως τονίζει το Δίκτυο Κοινοτήτων σε ανακοίνωσή του, «Το νομοσχέδιο μπαίνει προς διαβούλευση τις επόμενες μέρες και η παρουσία μας σε αυτή με επιχειρήματα και προτάσεις οφείλει να είναι ουσιαστική.

Στο ερώτημα ποιος διαλέγει τους Κοινοτικούς Συμβούλους, ο πολίτης ή ο Δήμαρχος απαντάμε: ο ΠΟΛΙΤΗΣ!

Σεβόμενοι τον θεσμό και τον τρόπο με τον οποίο εκλεχτήκαμε θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης και θα συμμετέχουμε σε όλες τις διαδικασίες για την στήριξη όλων των διεκδικήσεων μας για την προκοπή και το κοινό καλό του τόπου μας, των Κοινοτήτων μας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ – ΔΥΝΑΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

 

Share
Δημοσιεύτηκε από
akromolio

Recent Posts

Ο Διομήδης Άργους κατά της Νορβηγικής Arendal, στη Ν. Κίο

Αύριο Σάββατο 23 και μεθαύριο Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στις 18.00 στο Κλειστό γυμναστήριο Νέας Κίου, ο…

% μέρες πρίν

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα

Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ. ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» διοργανώνει η Θεολογική Σχολή του Εθνικού…

% μέρες πρίν

Οι Ρωμιοί της Πόλης. Ομιλία στο Δαναό

Ο  Σύλλογος Αργείων «Ο ΔΑΝΑΟΣ», διοργανώνει στο Μέγαρό του, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 και…

% μέρες πρίν

Δήμος Βέλου-Βόχας: Στηθαία ασφαλείας σε επικίνδυνα σημεία

Ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας έγινε στα επικίνδυνα σημεία του οδικού…

% μέρες πρίν