Κλείνουν τα Χυμοποιεία της Αργολίδας για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας

219
Πέτρος Διολίτσης: Καταγγέίλαμε τη σύμβαση με τα χυμοποιεία

Η ΔΕΥΑΑΡΜ, με χθεσινή απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου προχώρησε στην καταγγελία των συμβάσεων υποδοχής λυμάτων από τα 4 χυμοποιεία της Αργολίδας (ΑΦΟΙ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΕ, ΕΑΣΑ – ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ ΑΕ, ΑΣΠΙΣ Α.Ε. και ALBERTA AE) .

Η άμεση κοινοποίηση της απόφασης αυτής στα ίδια τα Χυμοποιεία, στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στην Εισαγγελία Ναυπλίου, σημαίνει πρακτικά, την υποχρέωση έκδοσης εντολής ανάκλησης της άδειας των Χυμοποιείων και την –ως εκ τούτου- διακοπή των εργασιών τους. Η ύπαρξη σύμβασης διοχέτευσης των λυμάτων σε ΕΕΛ  αποτελεί αναγκαία συνθήκη για χορήγηση άδειας λειτουργίας των επιχειρήσεων που παράγουν λύματα υψηλού φορτίου.

Παρ’ όλη την μονομερή καταγγελία στην οποία προχώρησε η ΔΕΥΑΑΡΜ, λόγω της αφόρητης παραβίασης των όρων της σύμβασης, τα Χυμοποιεία συνέχισαν να διοχετεύουν λύματα στον βιολογικό με αποτέλεσμα την προσφυγή του Προέδρου της ΔΕΥΑΑΡΜ, Πέτρου Διολίτση, στην Εισαγγελία Ναυπλίου. Τα Χυμοποιεία, έχοντας θέσει τους δικούς τους βιολογικούς, εκτός λειτουργίας, έστελναν τα λύματα σχεδόν ανεπεξέργαστα και με πολύ υψηλό φορτίο που ο βιολογικός αδυνατούσε να επεξεργαστεί, με τελικό αποτέλεσμα την ρύπανση του Αργολικού κόλπου.

Η εξέλιξη αυτή, αποτελεί το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο για την οικονομία της Π.Ε. Αργολίδας και οφείλεται στην αδιαφορία και ανευθυνότητα που επέδειξαν -για μια ακόμη χρονιά- οι υπεύθυνοι των εργοστασίων.

Να θυμίσουμε ότι, στις 5 Φεβρουαρίου,  ο ίδιος ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, είχε μεταβεί στον χώρο εκβολής των λυμάτων και είχε προβεί σε έντονες δημόσιες δηλώσεις λέγοντας ότι «οι Χυμοποιοί πρέπει να πάψουν να επιδιώκουν υπερβάλλοντα κέρδη αδιαφορώντας για την τήρηση του νόμου και τις συνέπειες στο περιβάλλον και την δημόσια υγεία».

Για το ίδιο θέμα, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και ο Δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος, ενώ προκλήθηκε και πλήθος δημοσιευμάτων στα Τοπικά (και όχι μόνον) ΜΜΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δηλώσεις Καμπόσου: https://youtu.be/apGQC5tXX1M και https://youtu.be/Scg_YLYJeJI?list=PLOr8_NyPviM5wBNH7fDPzXab58Wm122DM

Δήλωση Διολίτση: https://youtu.be/AsJRVEy20nw

Δήλωση Κωστούρου: https://youtu.be/J2ZxT-C0Xfc

Αρθρογραφία Ακρομόλιου: https://akromolio.gr/2021/02/%ce%b7-%cf%83%cf%8d%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b4%ce%b5%cf%85%ce%b1-%ce%b4%ce%b7%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b9%cf%82/