Η Ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα πεθαίνει…(τώρα και με σφραγίδα του Σ.τ.Ε.)

163

Χρειάζεται πλέον πολιτική βούληση. Μόνο ο πολιτικός δρόμος είναι εκείνος που θα μπορέσει να βρεις τρόπους απαλλαγής από ορισμένα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Νότιας Ηλείας από την εφαρμογή του Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, όπως δηλώνουν πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι αναγκαίο να πειστεί από τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας και όχι από τα στοιχεία του παρελθόντος για τον Καϊάφα και την ευρύτερη περιοχή, ότι κάποιες αλλαγές που θα «απεγκλωβίσουν» τη Ζαχάρω και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο από επενδυτική απραξία και έλλειψη δραστηριότητας πρέπει να γίνουν άμεσα, γιατί η οικονομία και οι πολίτες δεν αντέχουν. Χρειάζονται μια σειρά από πολιτικές αποφάσεις, που θα δίνουν «ανάσα» στην περιοχή και παράλληλα θα σέβονται το περιβάλλον.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις περιοχές της Νότιας Ηλείας η απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ να κρίνει ως νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα του 2018 (ΦΕΚ (391/Δ/03.10.2018 ), αφού χαρακτηρίζει τον Κυπαρισσιακό Κόλπο ως «περιοχή προστασίας της φύσης» και καθορίζει τις χρήσεις, τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης. Πρόκειται για μία απόφαση που αποτελεί κεραυνό εν αιθρία για τους πολίτες και τους φορείς της Ηλείας, αφού εμποδίζει ουσιαστικά την ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες εκτείνεται και προκαλεί σημαντικό πλήγμα στην οικονομία τους και στην ουσιαστική ανάπτυξή τους. Παρά τις προσφυγές από τους δήμους Ζαχάρως, Τριφυλίας και Ανδρίτσαινας, από ξενοδοχειακή τουριστική εταιρεία, από ανώνυμη εταιρεία με αντικείμενο την εκμετάλλευση γηπέδων γκολφ και από 180 περίπου κατοίκους των γύρω περιοχών της αποξηραμένης λίμνης Αγουλινίτσας και των εκβολών του Αλφειού ποταμού, με τις οποίες όλοι ζητούσαν να ακυρωθεί το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα, αυτό δεν έγινε.

Βουλευτές της Ηλείας, Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, Επιχειρηματίες, Εμπορικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι ενοικιαζόμενων καταλυμάτων, Κυνηγετικοί Σύλλογοι, πολιτικοί παράγοντες  και πολίτες με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, στέκονται με σεβασμό στην απόφαση, αλλά σαφώς απέναντί της γιατί την θεωρούν τροχοπέδη οποιασδήποτε αναπτυξιακής και επιχειρηματικής δράσης. Μόνο οι οικολόγοι είναι ικανοποιημένη από την απόφαση.

Μένει τώρα, μέσα σε χαλεπούς καιρούς για την οικονομία, να ορίσουμε όλοι τα όρια μέχρι που φτάνει η οικολογική συνείδηση και που ξεκινά ο οικονομικός θάνατος. Περιβάλλον χωρίς ανθρώπους δεν υπάρχει, αλλά και ο άνθρωπος χωρίς το περιβάλλον.