ΑΝΑΓΕΝΕΣΙΣ: Να ανακυρηχθεί Επίτιμος δημότης Πύργου ο Εθνικός ευεργέτης Ιάκωβος Τσούνης

141

Την ανακήρυξη του Εθνικού Ευεργέτη -εφοπλιστή Ιάκωβου Τσούνη, σε Επίτιμο Δημότη του Πύργου προτείνει με επιστολή του στο δήμαρχο κ. Τάκη Αντωνακόπουλο, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΝΑΓΕΝΕΣΙΣ» κ. Χάρης Μιαχαλακόπουλος. 

Χάρης Βασ. Μιχαλακόπουλος

Η ανεκτίμητη προσφορά του Ιάκωβου Τσούνη στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει συγκινήσει το πανελλήνιο και όπως αναφέρει ο κ. Μιχαλακόπουλος είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε τιμώντας μια τεράστια προσωπικότητα.

 

Πρόταση ΑΝΑΓΕΝΕΣΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ

Απόδοση Τιμών- Επίτιμος Δημότης Πύργου Ηλείας

“Αγαπητέ κ.Δήμαρχε. Η Πόλη του Πύργου έχει αποδείξει πολλές φορές ότι ξέρει να τιμά τους μεγάλους άντρες και γυναίκες, αυτού του τόπου και όχι μόνο. Η Πόλη του Πύργου έχει ιστορική και ηθική υποχρέωση να τιμήσει το νέο Εθνικό Ευεργέτη της Πατρίδας μας Ιάκωβο Τσούνη. Πόσο μάλλον που αυτός είναι γέννημα της Διοικητικής μας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και απόγονος πολεμιστών του 1821, που έδωσαν το αίμα τους για την απελευθέρωσή της.

Σας προτείνουμε να φέρετε σε Ειδική Συνεδρίαση το ανωτέρω θέμα. Είναι συμβολικό το ότι η απόφαση αυτή θα παρθεί στο «Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο» που στεγάζεται ο Δήμος και είναι δώρο ενός ευεργέτη μας προς τη Πόλη του και τη κοινωνία.

Ο Ιάκωβος Τσούνης έχει δωρίσει στον Ελληνικό Στρατό όλη του την περιουσία. Η συνεισφορά του στην Άμυνα και τις υποδομές της ανέρχεται στα 23 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία κατά κύριο λόγο έχουν διατεθεί για ανακαινίσεις ολόκληρων πτερύγων και κλινικών σε στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο Ιάκωβος Τσούνης έχει προχωρήσει στη δωρεά 60 αποβατικών πλοίων στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ έχει διαθέσει όλη του την ακίνητη και κινητή περιουσία στο στράτευμα.

Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί και η συνεισφορά του στην Εκκλησία και τον Πολιτισμό, αφού κατά τη διάρκεια της ζωής του έχει συμβάλει σημαντικά για την ανέγερση εκκλησιών και μουσείων, όπως αυτό του Αιγαίου, που φέρει μάλιστα και το όνομά του. Δημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο που βρίσκεται παραπλεύρως της μόνιμης κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου.

Ποιος είναι ο 97χρονος Ιάκωβος Τσούνης

Ο Ιάκωβος Τσούνης, γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι απόγονος των αγωνιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων. Πολέμησε σε ηλικία 16 ετών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Ξεκίνησε ως εκτελωνιστής στον Πειραιά. Το 1966 εισέρχεται στη ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη περιουσία. Από τότε αρχίζει και η μεγάλη φιλανθρωπική του δράση.

Ως εθνικοί ευεργέτες ορίζονται τα άτομα τα οποία είναι γνωστά για μεγάλο αριθμό φιλανθρωπιών, δωρεών προς ένα έθνος. Γνωστοί εθνικοί ευεργέτες των Ελλήνων είναι οι Γεώργιος Αβέρωφ, Κωνσταντίνος Ζάππας κ.ά.

Η ΑΝΑΓΕΝΕΣΙΣ και όλα τα στελέχη μας, τίθενται στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής, εφόσον αυτή το θελήσει, για οποιαδήποτε διαδικαστική και ουσιαστική βοήθεια.

Ημέρα τιμής προτείνουμε την 3 Απριλίου 2021, ημερομηνία της «Μάχης του Πύργου» που έγινε το 1821. Μπορεί δε η απόδοση τιμών στον Εθνικό μας ευεργέτη να συμπεριληφθεί και να λαμπρύνει τις εκδηλώσεις για το γεγονός”.