Γνωρίζετε ότι (και) ο Ηρακλής κατάγεται από το Άργος;

269

Η καταγωγή του Ηρακλή είναι από το Άργος. Προέρχεται από το γένος των Περσειδών (το γένος του Περσέα) και από τους δύο γονείς του, (Αμφιτρύων και Αλκμήνη). Γεννήθηκε όμως στη Θήβα, όπου είχε καταφύγει ο πατέρας του Αμφιτρύων όταν έφυγε από την Τύρινθα. Ο Ηρακλής είχε δίδυμο αδελφό τον Ιφικλή, αλλά όχι από τον ίδιο πατέρα, γιατί πραγματικός πατέρας του Ηρακλή ήταν ο Δίας, ενώ του Ιφικλή ο Αμφιτρύων.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ

Πεθαίνοντας ο κένταυρος Νέσσος, από τα δηλητηριασμένα βέλη του Ηρακλή, εκμυστηρεύθηκε στη Δηιάνειρα ότι ο σύζυγός της δεν την αγαπούσε πια, και ότι για να ξανακερδίσει την αγάπη του, έπρεπε να του δώσει να φορέσει έναν χιτώνα, αφού τον βουτήξει πρώτα μέσα στο αίμα του νεκρού κενταύρου. Η Δηιάνειρα, η οποία δεν ήξερε ότι το αίμα του Νέσσου ήταν δηλητηριασμένο από τα βέλη, έδωσε τον χιτώνα στον ήρωα. Οι πόνοι του Ηρακλή ήταν τόσο φρικτοί, ώστε τρελάθηκε. Μάζεψε ξύλα και παρακαλούσε κάποιον να τον κάψει. Ο Φιλοκτήτης τότε τον λυπήθηκε και άναψε την φωτιά πάνω στην κορυφή του βουνού Οίτη, και ο Ηρακλής κάηκε ζωντανός. Ακόμη και σήμερα, η υψηλότερη κορυφή αυτού του βουνού ονομάζεται Πυρά.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

Σύμφωνα με τον Martin Nilsson το φρικτό τέλος του Ηρακλή στην Οίτη δημιούργησε το έθιμο, που υπήρχε στο βουνό Οίτη, στο οποίο λατρευόταν ο Ηρακλής. Οι πιστοί άναβαν φωτιές και πετούσαν μέσα ανθρώπινα ομοιώματα και δικαιολογούσαν αυτό το έθιμο λέγοντας ότι γινόταν εις ανάμνηση της αυτοπυρπολήσεως του Ηρακλή.

ΟΙ 12 ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

 1. Σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας,
 2. Σκότωσε τη Λερναία Ύδρα,
 3. Ἐπιασε το γοργό ελάφι της Κερύνειας,
 4. Σκότωσε τον Ερυμάνθιο Κάπρο,
 5. Καθάρισε τους στάβλους του Αυγεία,
 6. Σκότωσε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες,
 7. Ἐπιασε τον άγριο ταύρο της Κρήτης,
 8. Έκλεψε τα άγρια άλογα του Διομήδη,
 9. Πήρε τη ζώνη της Ιππολύτης,
 10. Έφερε τα βόδια του Γηρυόνηστον Ευρυσθέα,
 11. Άρπαξε τα μήλα των Εσπερίδων,
 12. Έφερε τον Κέρβεροαπό τον Άδη.