Σε θάνατο καταδικάστηκε μεγιστάνας-τραπεζίτης για δωροδοκία

227

Στην εσχάτη των ποινών, για «διαφθορά και διγαμία», καταδικάστηκε ο πρώην επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ομίλου China Huarong, Λάι Σιαομίν, αφού κρίθηκε ένοχος για παθητική δωροδοκία ύψους 215 εκατομμυρίων ευρώ και για απόπειρα παθητικής δωροδοκίας ύψους επιπλέον 13 εκατομμυρίων.

Τα ποσά είναι «εξαιρετικά σημαντικά, οι περιστάσεις εξαιρετικά σοβαρές και οι προθέσεις εξαιρετικά κακόβουλες», σύμφωνα με το δικαστήριο του Τιαντζίν.

Ο Λάι Σιαομίν κρίθηκε επίσης ένοχος για διγαμία, «διότι έζησε επί μακρόν με άλλες γυναίκες» εκτός του γάμου του, με τις οποίες απέκτησε «παράνομα» τέκνα.

Η ομολογία του Λάι Σιαομίν τον Ιανουάριο 2020 μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση CCTV. Τότε είχαν μεταδοθεί εικόνες από ένα διαμέρισμα στο Πεκίνο που διατηρούσε ο Λαι στο οποίο είχαν βρεθεί περισσότερα από 29 εκατ. δολάρια σε μετρητά κρυμμένα σε μεταλλικές ντουλάπες.

Από το 2013, οπότε ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Κίνας, έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά της διαφθοράς. Περισσότερα από 1,5 εκατ. μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος έχουν συλληφθεί. Η επιχείρηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχει εξαπλωθεί στον επιχειρηματικό κόσμο, με απώτερο στόχο να σταματήσει η απότομη επέκταση ομίλων με υπέρογκο δανεισμό. Υψηλόβαθμα στελέχη σε κρατικές εταιρείες και δισεκατομμυριούχοι στον ιδιωτικό κλάδο ανακαλύπτουν πως οι πολιτικές διασυνδέσεις τους και ο πλούτος τους δεν αρκούν για να τους προστατεύσουν από το μικροσκόπιο των Αρχών.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εξαφανίσεων είναι αυτή του πρόεδρου του ομίλου Fοsun, Γκούο Γκουανγκτσάνγκ που οδήγησε σε μεγάλη πτώση τις μετοχές των Fosun International και Fosun Pharmaceutical. Είχαν, επίσης, εξαφανιστεί τα ίχνη του διευθύνοντος συμβούλου της Guotai Junan International, Γιμ Φουνγκ, ο οποίος, όμως, έπειτα από καιρό επέστρεψε στα καθήκοντά του.

ΠΗΓΗ: ΕΔΩ