Διαβάστε για τον Σωτήρη Σοφιανόπουλο, την ΧΡΩΠΕΙ, το πετρέλαιο της Ζακύνθου, τα Ελληνικά όπλα και τις ιδέες του στο νέο βιβλίο των εκδόσεων ΠΕΛΑΣΓΟΣ

1757

Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος υπήρξε αναμφισβήτητα κορυφαίος. Προοδευτικός ως βιομήχανος, συνέβαλε ώστε το ελληνικό φάρμακο (μέσω της ΧΡΩΠΕΙ) να κατακτήσει πλήθος αγορών του εξωτερικού. Με μεγάλο εύρος σπουδών και καθαρό ερευνητικό μυαλό είδε από νωρίς ότι η Ελλάδα διέθετε, μόνη αυτή από όλες της χώρες της Ευρώπης, ενεργειακή αυτονομία, δυνατότητα διατροφής πολλαπλάσιου πληθυσμού και σημαντικές βιοκλιματικές δυνατότητες.

Πολιτικά έκανε τα πρώτα του βήματα μέσα από το Ενιαίο Εθνικιστικό Κίνημα και ηγήθηκε του πολιτικού κόμματος ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ. Συνάντησε την εχθρότητα και τον πόλεμο του πολιτικού συστήματος που τον πολέμησε αμείλικτα γιατί αποτελούσε ανυποχώρητο κήρυκα τεκμηριωμένων απόψεων που κατέρριπταν τον μύθο της Ψωροκώσταινας τον οποίο προωθούσαν τα μεγάλα συστημικά κόμματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Μέσα από το βιβλίο, που έγραψε ο Δρ. Χρήστος Μαλτέζος, μαθαίνουμε σημαντικά στοιχεία για το έργο του σπουδαίου Έλληνα, τελευταίου ιδιοκτήτη της ΧΡΩΠΕΙ, χημικού και βιομήχανου Σωτήρη Σοφιανόπουλου. Είναι μια πλούσια παρακαταθήκη γνώσεων και εμπειριών  για ενδογενή παραγωγική ανάπτυξη, μέσα από ελληνική εφαρμοσμένη έρευνα και τεχνολογία. Εκφράζει με απλούστευση και γλαφυρότητα που συναρπάζει τις επιστημονικές διαπιστώσεις του, τις ερευνητικές εργασίες του και τα συμπεράσματά του.

Παρακολουθούμε την ιστορία της ΧΡΩΠΕΙ από την ίδρυση της μέχρι το οριστικό της κλείσιμο, λόγω κυρίως της εχθρικής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων. Την ανάδειξη του πλήθους των ενεργειακών πηγών από τον Σωτ. Σοφιανόπουλο και την οδύσσεια της ΧΡΩΠΕΙ για το πετρέλαιο της Ζακύνθου, από την αλληλογραφία του ιδίου με τη κρατική μηχανή,  που παρατίθεται με χρονολογική σειρά.

Ανακαλύπτουμε τα πατριωτικά κίνητρα του Σωτ. Σοφιανόπουλου που τον ώθησαν στη προσπάθεια ανάπτυξης βιομηχανίας όπλων – καυσίμων πυραύλων στη ΧΡΩΠΕΙ, τα οποία και περιγράφονται.

Ο Σωτ. Σοφιανόπουλος, μας αναδεικνύει την σπουδαιότητα των ζωοτροφών σε συνάρτηση με τις γεωργικές καλλιέργειες, για βιώσιμη και οικονομική ανάπτυξη της πλούσιας και γεωκλιματολογικά ευνοημένης χώρας μας. Μας κοινοποιεί διαπιστώσεις του και υποδεικνύει τρόπους παραγωγικής ανάπτυξης για τη κτηνοτροφία και ιχθυοκαλλιέργεια.

Ο Σωτ. Σοφιανόπουλος αναφέρεται στον ορυκτό και μεταλλευτικό πλούτο της χώρας μας σε χρυσό, πολύτιμους λίθους, βωξίτη, τιτάνιο, σίδηρο, νικέλιο, αλουμίνιο, κ.α. και στον ενεργειακό ορυκτό της πλούτο, όπως ο λιγνίτης και η τύρφη. Καταθέτει προτάσεις για την αξιοποίηση του δασικού και υδάτινου πλούτου της χώρας μας, καθώς και μια καινοτόμο μελέτη του για άμεση πυρόσβεση από πάγιες εγκαταστάσεις με κανόνια νερού στα δάση. Υπερασπίζεται τη χρήση εναλλακτικών πηγών για καθαρή ενέργεια και τη προστασία βιοτόπων και οικοσυστημάτων του τόπου μας.

 

Το βιβλίο, (Εκδόσεις Πελασγός) με 400 σελίδες, πάρα πολλές έγχρωμες φωτογραφίες και έγγραφα, αποστέλλεται στους ενδιαφερόμενους έναντι 25 Ευρώ με αντικαταβολή ΕΛΤΑ, σε κατ’ οίκον παράδοση.
Μπορείτε ακόμη να το προμηθευτείτε από το βιβλιοπωλείο, του Γιάννη Γιαννάκενα (Χαρ. Τρικούπη 14, Αθήνα), έναντι μόνον 20 ευρώ.
Τηλ. 210 6440021 και 210 3628976.
www.hellasbooks.gr και acroceramo@hellasbooks.gr

(Στο link που ακολουθεί μπορείτε να δείτε, σε ένα σπάνιο Βίντεο τον χειμαρρώδη Σοφιανόπουλο να μιλά για τις οικονομικές και παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδος).

https://youtu.be/_kEiha_a5KM