Γράφει ο Γεώργιος Διον. Κουρκούτας Φιλόλογος-Συγγραφέας
Τέτοιες ημέρες, 73 χρόνια πριν…..
Από τον Μάρτιο του 1946, με την επίθεση στο Λιτόχωρο Πιερίας, «οριστικοποιείται» ως γεγονός η εμπλοκή της Ελλάδος σε μία τραγική μεταπολεμική σύγκρουση, που μέχρι το 1949 θα προκαλέσει τεράστιο αριθμό θυμάτων. Πρόκειται για την Κομμουνιστική Ανταρσία ή, κατά πολλούς ερευνητές, τον 3ο Γύρο του Εμφυλίου πολέμου της περιόδου 1943-1949. Είναι μία αλυσίδα γεγονότων που θα πληγώσει τον Ελληνισμό. Έναν Ελληνισμό που έβγαινε τραυματισμένος από την περιπέτεια της Κατοχής. Καθοριστικό γεγονός των ετών ήταν η επίθεση στην πόλη της Κονίτσης στην Ήπειρο, από τις 25 Δεκεμβρίου 1947 έως την πρώτη εβδομάδα του 1948.
Τι είχε προηγηθεί της επιθέσεως στην Κόνιτσα;
Από τον Αύγουστο του 1947 φαινόταν πως η οριστικοποίηση της κομμουνιστικής επιθέσεως για την κατάληψη ελληνικών εδαφών, οργανωμένα και με απαίτηση εξωτερικής βοηθείας-από τα κομμουνιστικά κράτη, ήταν θέμα μηνών. Εκτελεστικό όργανο αυτής ο ηγέτης του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης, που έναν χρόνο πριν είχε επιβάλει στο ΚΚΕ Αποχή από τις πρώτες μεταπολεμικές Εκλογές (απόφαση για την οποία θα κριθεί αρνητικά και μέσα στο κόμμα του, αλλά, αν σκεφτούμε τον βαθμό εξαρτήσεώς του από την Μόσχα, κατανοούμε ότι είχε λάβει «ευλογία» από το εκεί Διευθυντήριο του Ιωσήφ Στάλιν).
Τον Αύγουστο του 1947 έγινε μία ευρεία συνάντηση κομμουνιστικών αντιπροσωπειών στο Μπλέντ της Γιουγκοσλαβίας (σήμερα στην Σλοβενία). Εκεί αποφασίστηκε η ενίσχυση των κομμουνιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα, μέσα από αποστολές εφοδίων κυρίως των Βουλγάρων, των Γιουγκοσλάβων και των Αλβανών κομμουνιστών, αλλά και των λοιπών κρατών της Ανατολικής Ευρώπης που είχαν περιέλθει σε κομμουνιστική κυριαρχία. Και αυτό θα υλοποιούνταν ως το θέρος του 1949 με τακτικές αποστολές όπλων και λοιπού εφοδιασμού προς τις δυνάμεις του ΚΚΕ. Τα Αρχεία των κρατών αυτών, που έχουν δημοσιοποιηθεί σήμερα, πιστοποιούν κραυγαλέα το παραπάνω.
Γιατί επελέγη η Κόνιτσα;
Μία σύντομη περιγραφή των μαχών
Από το πρωινό της 25ης Δεκεμβρίου 1947, όταν κτυπούν οι καμπάνες για την Θεία Λειτουργία της μεγάλης Εορτής του Χριστιανισμού, οι πρώτες ριπές όπλων και πυροβόλων των επιτιθεμένων κομμουνιστών πλήττουν την Κόνιτσα. Εντός της είναι 2 Τάγματα Πεζικού (το 582 και το 584), με έναν Λόχο στην Γέφυρα Μπουραζάνη. Ο τελευταίος Λόχος υπό τον ηρωικό Λοχαγό Βήττο Θεόδωρο θα δεχθεί θανάσιμο κτύπημα και θα εξοντωθεί. Η συγκοινωνία Κονίτσης και Ιωαννίνων θα κοπεί για ημέρες. Οι μάχες είναι σφοδρές μέρα με την μέρα.
Η νίκη στην Κόνιτσα και η σημασία της
Δύο ημέρες μόλις μετά την επίθεση στην Κόνιτσα και αφού το ΚΚΕ απέβαλε το όποιο «δημοκρατικό» προσωπείο με τον σχηματισμό «κυβέρνησης του βουνού» στις 23 Δεκεμβρίου 1947, η Κυβέρνηση Σοφούλη αντελήφθη τι σήμαινε Κομμουνισμός και θα εκδώσει τον Αναγκαστικό Νόμο 509 του 1947 (που υπέγραψε στις 27 Δεκεμβρίου 1947 ο Βασιλεύς Παύλος), με τον οποίο –για πρώτη φορά στην Ελληνική Ιστορία- το ΚΚΕ και οι οργανώσεις του κηρύσσονταν παράνομες και οι οπαδοί τους διώκονταν. Ο Α.Ν. 509/1947 θα ισχύσει ως το 1974, οπότε ο Καραμανλής αυθαιρέτως θα τον καταργήσει.
Μέχρι σήμερα, οι όποιες καταγγελίες κατά του Παναγιώτη Δούρου, που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας,…
Όπως ανακοίνωσε το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ναυπλίου συμμετέχει στην Γενική απεργία την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου…
Σήμερα, Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024 με ώρα έναρξης 18:30, συνεδριάζει σε δημόσια, τακτική δια ζώσης συνεδρίαση το…
Στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Επιμελητηρίου Αργολίδας, που διεξάγονται στις 7…
Η επίσκεψη αντιπροσωπείας της Διοίκησης και μελών του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίας Ερμιονίδας σε χωριά της…
Εκατοντάδες νεκρά ψαρώνια κατέπεσαν νεκρά κατά μήκος της παραλιακής οδού Ναυπλίου Νέας Κίου, στο ύψος…