Πατώσαμε και στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Ελλάδα χωρίς Εθνική Στρατηγική

Γράφει η Sofia Roupakia

Τριγύρω μας βλέπουμε ριζικές αλλαγές, στον κοινωνικοοικονομικό ιστό, κυρίως λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων που προσφέρει ο αυτοματισμός Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Η ταχύτητα των αλλαγών και η αβεβαιότητα, σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνολογίας και για το αν θα οδηγήσει σε καλύτερα κοινωνικά αποτελέσματα, είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία.

Για να μπορέσουμε όμως να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αποτελεσματικά πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι ώστε να μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε αναπτυξιακές ευκαιρίες που θα ευνοήσουν την κοινωνία μας. Όπως επίσης να αντιληφθούμε έγκαιρα προβλήματα ώστε να προλάβουμε να προσαρμοστούμε και να αντιδράσουμε, πριν να είναι πολύ αργά, μειώνοντας έτσι τις παράπλευρες απώλειες.

Το περιβόητο ΠΟΦ (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) πρόσφατα ανακοίνωσε ότι οι τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης –ΤΝ θα εκτοπίσουν 75 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2022. Συγχρόνως όμως θα δημιουργήσουν 133 εκατομμύρια νέους ρόλους -δημιουργώντας καθαρό όφελος 58 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.

Επομένως –σε ολόκληρο τον κόσμο– κυβερνήσεις, οργανισμοί και εταιρίες, για να προετοιμάσουν εργαζομένους για τις νέες θέσεις εργασίας, καλούνται να παρέχουν σημαντική οικονομική στήριξη, για την ανάπτυξη ανάλογων δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού τους. Ακόμα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αναλάβουν προσωπική ευθύνη για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους σε ένα πλαίσιο ταχείας τεχνολογικής αλλαγής!!!

Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται πως αντιλαμβάνεται απογοητευτικά στενά την εικόνα των προκλήσεων και λύσεων της TN, χάνοντας έγκαιρες ευκαιρίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει την οικονομική στασιμότητα και την υπερβολική της εξάρτηση από εξωτερικά κέντρα ελέγχου.

Αγνοώντας εντελώς την πληθώρα εφαρμογών ΤΝ, διαλέγει να επικεντρωθεί σε τεχνολογικές δυνατότητες μόνο ως ένα μέσο ψηφιοποίησης (της υπάρχουσας γραφειοκρατίας). Μιας τραγικής κατάστασης, απόρροια των πελατειακών σχέσεων, που οι διαδοχικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης και πολιτικά κόμματα – δημιούργησαν και καλλιέργησαν για να διατηρήσουν την πολιτική τους δύναμη.

Μια εθνική στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης πρέπει να σχεδιαστεί ως μέσο ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ που θα επιτρέψει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΥΦΥΙΑ και ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ να κινηθεί προς τη νέα τεχνολογική εποχή και να αναπτύξει εθνικές λύσεις τόσο για εγχώρια χρήση όσο και για να μπορούν να πουληθούν στον κόσμο για δημιουργία εσόδων και εθνικού πλούτου!

Παρακάτω αναφέρονται μερικοί από τους πιο ζωτικούς τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιείται η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι βασικές βιομηχανίες που πρωτοστατούν στην αφομοίωσή της.

Σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να επικεντρωθεί και μια Ελληνική Εθνική Στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης, μια στρατηγική που έχει ήδη καθυστερήσει πολύ.

  • Στρατός

Είναι συνήθως η αφετηρία τεχνολογικής καινοτομίας, όπου ήδη πολλές χώρες αναπτύσσουν πληθώρα στρατιωτικών πλήρως αυτόνομων όπλων που λειτουργούν με ΤΝ και που κυμαίνονται από εργαλεία που βοηθούν στην κατασκοπεία, την επιτήρηση και την αναγνώριση, έως και σε μη επανδρωμένα οχήματα ξηράς και σκάφη αέρος, ακόμη και σε ρομπότ δολοφόνους, αντικαθιστώντας έτσι παραδοσιακά στρατεύματα με μηχανές.

Αυτή είναι μια τρομακτική εξέλιξη, αφού διευκολύνει να παρθεί μια απόφαση πολέμου και μετατοπίζει ακόμη περισσότερο το βάρος των συγκρούσεων στους άμαχους πολίτες. Όποια εθνική κυβέρνηση δεν παίρνει ήδη μέτρα για να προστατεύσει τον πληθυσμό της από πιθανή μελλοντική σύγκρουση ενεργεί εγκληματικά. Πόσο μάλιστα όταν μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που βρίσκεται σε μια τόσο στρατηγική και βίαιη περιοχή παγκόσμιας κομβικής σημασίας.

Οι ΗΠΑ, η Κίνα, το Ισραήλ, η Νότια Κορέα, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσουν οπλικά συστήματα με σημαντική αυτονομία στις κρίσιμες λειτουργίες της επιλογής και επίθεσης στόχων με τις οποίες η Τουρκία συνεργάζεται και αναπτύσσει πελατειακές σχέσεις.

  • Μηχανική Μάθηση (ΜΜ) / Κατάρτιση

Πολυεθνικές όπως οι IBM, Amazon AWS, Intel και πολλές άλλες εταιρίες ηγούνται ήδη στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΤΝ και ΜΜ μέσω αλγόριθμων για την εκπαίδευση λογισμικών συστημάτων που χρησιμοποιούν οι περισσότερες επιχειρήσεις σήμερα (τεχνολογία νέφους ή Cloud tech.).

Ήδη χώρες στην περιοχή MENA (Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, ακόμη και Σουδάν) αναπτύσσουν εθνικές στρατηγικές ΤΝ και επενδύουν στις νέες τεχνολογίες ώστε να προετοιμαστούν για τις μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις που θα κάνουν την διαφορά σε θέματα εθνικής επιβίωσης. Ασχέτως αν το εργατικό δυναμικό τους δεν πληρεί εκπαιδευτικές και ικανότητες ευφυΐας για την χρήση και ανάπτυξη τέτοιας τεχνολόγίας!!!

  • Επιτήρηση – που όλοι γνωρίζουμε από την εμπειρία μας χρήσης των μέσων ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Πολλά κράτη υιοθετούν εξελιγμένες ΤΝ τεχνολογίες παρακολούθησης, ορισμένες νόμιμες, μερικές παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ κάποιες άλλες βρίσκονται σε μια γκρίζα περιοχή.

Επίσης τεχνολογίες επιτήρησης, που χρησιμοποιούνται ήδη από ιδιωτικές επιχειρήσεις (κυρίως αλλά όχι μόνο) στο διαδίκτυο, στοχεύουν σε καλύτερη αλληλεπίδραση με τους πελάτες, για τον προσδιορισμό νέων αγορών και τάσεων, την πρόβλεψη αποθέματος, ή για την λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο.

  • Τηλε-ϋγεία

Οι κύριες περιπτώσεις χρήσης TN στην τηλεθεραπεία περιλαμβάνουν την ανάλυση πληροφοριών και συνεργασία, την παρακολούθηση απομακρυσμένων ασθενών και την έξυπνη διάγνωση και βοήθεια.

Η ζήτηση τηλεϊατρικής αυξήθηκε απίστευτα γρήγορα την περασμένη άνοιξη εξαιτίας της πανδημίας ιδίως στην βορειοανατολική Αμερική.

Τρεις είναι οι κύριες παράμετροι στην κατεύθυνση της τηλεθεραπείας το 2021:

– Διαχείριση φροντίδας για χρόνιες ασθένειες.

– Συνεχής εστίαση στην ψυχική υγεία και την ψυχιατρική.

– Ταχύτερες τεχνολογικές εξελίξεις για την τήρηση εξελισσόμενων κανονισμών για τη διασφάλιση προστασίας ασθενών και του απορρήτου των δεδομένων τους.

Όσο για την Ελλάδα, βρισκόμαστε στην 23η θέση του σχετικού δείκτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Government AI ReadinessIndex), όταν ήδη 16 χώρες της ΕΕ υλοποιούν προγράμματα μεγάλης κλίμακας και 5 είναι σε τελικό στάδιο σχεδιασμού (στοιχεία https://banks.com.gr/)

Share
Δημοσιεύτηκε από
akromolio

Recent Posts

Με ξένα κόλυβα κάνει μνημόσυνο ο Ματζούνης

Το δελτίο που κυκλοφόρησε αναφέρεται σε Εορταστικές εκδηλώσεις από την Π.Ε. Αργολίδας για το νέο…

% μέρες πρίν

Ο Καμπόσος θύμωσε! Ο Μαλτέζος τα άκουσε!

Τα διαστρεβλωμένα στοιχεία για την ΚΕΔΑΜ που επιχείρησε να περάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γιάννης…

% μέρες πρίν

Επιθετική και αποστομωτική απάντηση Δαμούλου στον Θ. Βασιλόπουλο

Η απάντηση του επανεκλεγέντος Προέδρου του Επιμελητηρίου Αργολίδας, Φώτη Δαμούλου, στην ανακοίνωση του Θοδωρή Βασιλόπουλου…

% μέρες πρίν

Ο Θ. Βασιλόπουλος ζητά ακύρωση των εκλογών του ΕΒΕ Αργολίδας

Με ανακοίνωσή της η παράταξη «Αναπτυξιακή Δύναμη» του Θοδωρή Βασιλόπουλου γνωστοποίησε την προσφυγή της στο…

% μέρες πρίν

Ο Δήμος Επιδαύρου τιμά αποφοίτους Λυκείου

Η εκδήλωση βράβευσης των μαθητών του Δήμου Επιδαύρου που ολοκλήρωσαν την Δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους κατά…

% μέρες πρίν

Μποναμάς κατηγοριών από Θαν. Κολιάτση προς Δημ. Αρχή Ναυπλίου

Ένα απρόσμενο “Χριστουγεννιάτικο δώρο” επεφύλασσε το τέως στέλεχος του Δήμου Ναυπλιέων Θανάσης Κολιάσης προς τον…

% μέρες πρίν