Δεν ήταν έκρηξη καζανιού. Ήταν καμπανάκι αφύπνισης και ευθυνών (Με αφορμή την σφοδρή έκρηξη σε Πυρηνελαιουργείο)

274
Η σφοδρότητα της έκρηξης ήταν τόσο μεγάλη που η δεξαμενή τρύπησε την σκεπή του εργοστασίου και κατέληξε σε παρακείμενο αγρό

Γράφει ο Χάρης Μιχαλακόπουλος*

Το χθεσινό συμβάν στη παραλιακή οδό Ναυπλίου -Νέας Κίου καλύφθηκε δημοσιογραφικά αλλά, εμφανώς επιφανειακά.

Σε κάθε “ανήσυχο” και διαβασμένο ενεργό πολίτη ή αιρετού (όπως είμαι εγώ, γεννιούνται πολλά ερωτηματικά και προκύπτουν πολλά συμπεράσματα.

Διαβάζω:  «Στο σημείο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος ο οποίος είδε την έκρηξη από το γραφείο του» και τίποτα παραπάνω!

Πουθενά δεν διάβασα μια ερώτηση όπως:

«Υπάρχουν ευθύνες για την Αντιπεριφέρεια»;

«Υπάρχουν αιτήματα μεταφοράς των Πυρηνελαιουργείων που χρονίζουν; Τι ενέργειες επίσημα έχει κάνει η Περιφέρεια δια του αρμοδίου αντιπεριφερειάρχη»;

Χάρης Βασ. Μιχαλακόπουλος

Εγώ ευρισκόμενος μόνιμα στη περιοχή μόλις 14 μήνες, έχω φροντίσει και έχω μάθει πάρα πολλά ρωτώντας. Ρωτώντας επειδή απλά είχα την απορία πως ένα Παγκόσμια γνωστό σημείο προορισμού (Ναύπλιο) έχει την ίδια τύχη (καπνούς και μυρουδιές) με την περιοχή μου (Πύργος Ηλείας). Δηλαδή, να υπάρχουν ημέρες που ο καπνός και η δυσωδία (εδώ όχι, είστε τυχεροί πιστέψτε με, στο Πύργο είναι τραγικά τα πράγματα) να σκεπάζουν το υπέροχο τοπίο της γης των Δαναών (Μπούρτζι-Παλαμήδι -παραλιακό μέτωπο).

Κατά αρχή έμαθα ότι ο Δήμος Ναυπλιέων δεν έχει καμία ευθύνη. Επίσης έμαθα ότι η επιχείρηση όπου έγινε το ατύχημα είναι πρότυπο λειτουργίας σε όλα και ότι η ίδια έχει ζητήσει εδώ και πολλά χρόνια από το Κράτος να της καθορίσει χώρο μετεγκατάστασης. Επίσης μαθαίνω ότι η ίδια έχει προτείνει να γίνονται συνεχείς αιφνιδιαστικοί έλεγχοι από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας και τα έξοδα που τυχόν δε μπορεί να καλύψει η Περιφέρεια να τα καλύπτει η ίδια η επιχείρηση.

Λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι εάν λειτούργησε κάποια ασφαλιστική δικλείδα ή υπήρχε μια αστοχία υλικού ή χειρισμού (Ευτυχώς υπήρξε μόνον ένας ελαφρύς τραυματισμός εργαζόμενου).

Το μεγάλο ζήτημα είναι εάν αυτή η έκρηξη θα γίνει καμπανάκι αφύπνισης των αρμοδίων, να σηκωθούν από τη γραφειάρα τους και να φροντίσουν για την μετεγκατάσταση των δύο γειτονικών πυρηνελαιουργείων εντός -πάντοτε- των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας.

Το θέμα δεν είναι να μας ρίξει ο ήχος και το ωστικό κύμα από την καρέκλα(!) για να πάμε να κάνουμε δηλώσεις ή να εκφράσουμε τη λύπη μας. Δεν πρέπει να είναι άλλη μια ευκαιρία αυτοπροβολής αιρετών, αλλά μια ευκαιρία να πάμε πίσω στο γραφείο μας και να κάνουμε την αυτοκριτική μας.

Να δούμε τι κάναμε τόσο καιρό, που κατέχουμε θέση ευθύνης, γι’ αυτό και για άλλα μεγάλα ζητήματα. Κυρίως να δούμε τι ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ και να σκύψουμε το κεφάλι να τα κάνουμε.

Για το καλό της κοινωνίας, να γίνουμε χρήσιμοι και όχι αρεστοί.

* Ο Χάρης Μιχαλακόπουλος

είναι Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου

Και μέλος του Δικτύου Αυτοδιοικητικών