Άνεργοι στα χωράφια χωρίς να χάνουν επιδόματα

161

Μετά από καθυστέρηση 6 μηνών ενημερώθηκαν οι  περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΑΕΔ με τη σχετική εγκύκλιο (ΑΠ 7295 30/11/20) για την εφαρμογή του ν. 4671 της 09.06.2020, που αφορά στην απασχόληση των ανέργων στον πρωτογενή τομέα (μέχρι 70 ημερομίσθια) χωρίς να χάνουν το επίδομα ή την κάρτα ανεργίας τους.

Το θέμα που αφορά την απασχόληση των ανέργων στα χωράφια, για το οποίο χρειάστηκαν, παρά τις παρεμβάσεις από διάφορους φορείς, να περάσουν  σχεδόν 6 μήνες μήνες για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης του νόμου του Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εργασίας επανέφερε το θέμα με νέα νομοθετική διάταξη στις 26.11.2020, η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση.

Η εξέλιξη αυτή λύνει τα χέρια των ελαιοπαραγωγών που αναζητούν εργάτες γης και των ανέργων που μπορούν να απασχοληθούν στη συγκομιδή, χωρίς να μεταβληθεί το καθεστώς της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Πιο συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ που πραγματοποίησαν ως και 70 ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, μπορούν με αίτησή τους προς τον ΟΑΕΔ να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρώντας τον παραπάνω χρόνο εργασίας και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι.

Η απασχόληση αυτή από τη στιγμή που πραγματοποιείται σε αγροτικές εργασίες δεν αποτελεί λόγο διακοπής της καταβολής επιδότησης ανεργίας.