Κρούσματα κορωνοϊού σε επιχειρήσεις Ναυπλίου και Ανυφίου καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας και ζητά μέτρα πρόληψης και διαγνωστικά test

170
Φωτογραφία αρχείου

Το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, αλλά και επιβεβαιωμένα κρούσματα σε επιχειρήσεις της Αργολίδας.

Η ανακοίνωση αναφέρεται σε καταγγελίες επιβεβαιωμένων κρούσματων εργαζομένων στο συσκευαστήριο «Μητροσύλης ΑΕ» στο Ανυφί, δήμου Ναυπλιέων Αργολίδας και στον όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ – ΝΗΡΕΑΣ – ΣΕΛΟΝΤΑ» στην Επίδαυρο.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

“Καθημερινά δεχόμαστε σωρεία καταγγελιών από εργαζόμενους, που μιλούν για αυθαιρεσίες εργοδοτών και μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα εργαζομένων στο συσκευαστήριο «Μητροσύλης ΑΕ» στο Ανυφί, δήμου Ναυπλιέων Αργολίδας και στον όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ – ΝΗΡΕΑΣ – ΣΕΛΟΝΤΑ» στην Επίδαυρο.
Μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία η κατάσταση με τα κρούσματα κορωνοϊού, στους μαζικούς χώρους δουλειάς, δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα σε πολλά εργοστάσια του κλάδου μας επιβεβαιώθηκαν εκατοντάδες κρούσματα και υπήρξε μεγάλης έκτασης διασπορά και νεκροί συνάδελφοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες εταιρείες, τα εργοστάσια κονσερβοποιίας PAVLIDES-ΚΡΟΝΟΣ (Πέλλα)-VENUS (Ημαθία), τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ΠΙΝΔΟΣ-ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ (Ιωάννινα), την ΔΕΑΣ τυποποίηση ελιάς (Χαλκιδική), ΜΕΤΑΧΑ οινοποιία (Αττική) ΦΑΓΕ (Αττική), ΑΓΡΟΒΙΜ (Μεσσηνία)κ.α. όπου λόγω μη τήρησης ή ελλιπούς εφαρμογής των απαιτούμενων μέτρων και χωρίς συστηματικό έλεγχο από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, το αποτέλεσμα ήταν η ευρεία διασπορά του Covid 19.
Στις επιχειρήσεις του κλάδου (συσκευαστήρια νωπών φρούτων, ιχθυοκαλλιέργειες, ζύμες κλπ) φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λόγω της παραγωγικής διαδικασίας που σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί στις γραμμές παραγωγής ο ένας εργαζόμενος να ’ναι δίπλα στον άλλο, να πιάνουν και να επεξεργάζονται διαδοχικά το ίδιο προϊόν ενώ ρόλο παίζουν και οι συνθήκες (κλειστοί χώροι, υγρασία, αερισμοί).
Το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, απ’ την πρώτη στιγμή βρέθηκε μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς απαιτώντας την λήψη και την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Σε αυτή την προσπάθεια η εργοδοσία σε αρκετές περιπτώσεις εξαναγκάστηκε να λάβει κάποια μέτρα. Όμως η πλειοψηφία των εργασιακών χώρων, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, τα μέτρα αυτά ακόμα και σήμερα, με εκατοντάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς καθημερινά, είναι από ανύπαρκτα ως ελάχιστα και αυτό συμβαίνει γιατί οι εργοδότες δεν θέλουν να θιγούν τα κέρδη τους.
Το κλίμα ευφορίας που καλλιεργείται λόγω της άφιξης του εμβολίου, που αντικειμενικά αποτελεί ένα ακόμα σπουδαίο όπλο ενάντια στην πανδημία, δεν μπορεί να αποκρύψει την ουσιαστική ανεπάρκεια των «πρωτοκόλλων υγείας» της κυβέρνησης, που για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων, κάνουν εκπτώσεις στα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Το αποτέλεσμα είναι οι χώροι δουλειάς του κλάδου να αποτελούν ενεργές εστίες μετάδοσης και διασποράς του κορονοϊού.
Παράλληλα τα κλιμάκια που έχουν δυνατότητα να ελέγξουν τα μέτρα στους χώρους δουλειάς είναι πραγματικά αδύνατον να φτάσουν έστω και στο 10% των επιχειρήσεων, αφού είναι υποστελεχωμένα αλλά και δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν την τήρηση των μέτρων.
Αποτελεί πρόκληση σε συνθήκες πανδημίας να καταγράφεται μείωση 30% στους ελέγχους για συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας από την Επιθεώρηση Εργασίας αντί αυτοί να ενταθούν και να αυξηθούν.
Με βάση τα παραπάνω και για την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων, των οικογενειών τους αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ζητάμε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες να προβούν άμεσα στους απαραίτητους ελέγχους για την εφαρμογή όλων των αναγκαίων και ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας της υγείας και την ενημέρωση για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις εν λόγω εταιρείες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 

-Καθημερινή θερμομέτρηση όλων των εργαζομένων κατά την έναρξη και τη λήξη της βάρδιας

-Μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας με διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού

-Επιμήκυνση της γραμμής παραγωγής για να μεγαλώσουν οι αποστάσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους και τοποθέτηση πλεξιγκλάς.

-Τακτική απολύμανση των χώρων όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι (γραμμές παραγωγής, αποδυτήρια, εστιατόρια, γραφεία κλπ)

-Μαζικά και επαναλαμβανόμενα ΤΕΣΤ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη και κόστος του κράτους και της εργοδοσίας.

-Αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν χωρίς να χαθεί ούτε 1 ευρώ ούτε ένα ένσημο για το χρονικό διάστημα που δεν εργαστήκαν.

-Σε ενδεχόμενο ύπαρξης πολλαπλών κρουσμάτων άμεση διακοπή του εργοστασίου για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται. Διασφάλιση των μισθών και του μεροκάματου όπως και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε τέτοια περίπτωση και με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, χωρίς δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων.

-Ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε όσους χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΛΙΖΕΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ    ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ»