Το ιδιαίτερο χωριό Προάστιο ή Πραστείο

815

Το Προάστιο ή Πραστείο είναι χτισμένο πάνω σε ένα λόφο και σε τέτοιο σημείο ώστε κανένα από τα παλιά σπίτια του χωριού να μην φαίνεται από τη θάλασσα γιατί οι πρώτοι του κάτοικοι ήθελαν να προστατευτούν από τους πειρατές.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 230μ. και απέχει 43 χλμ. από τη Καλαμάτα και 2 χιλιόμετρα από την Στούπα. Μαζί με τους οικισμούς Λάκκο και το παραθαλάσσιο Νέο Προάστιο (ή Πόρτο Καλαμίτσι), αποτελούσαν κοινότητα και τώρα Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Δυτικής Μάνης. Το Προάστιο είναι από τους παλαιότερους και σημαντικότερους οικισμούς της περιοχής. Το 1479 αναφέρονται 4 χωριά της περιφέρειας η Χώρα ή και Ανδρούβιστα, η Καρδαμύλη, το Λεπτίνι και το Προάστιο.Καπετανία Ανδρούβιστας, με αρχηγό το Μιχαήλ Σπανό υπήρχε ήδη το 13ο αιώνα, ενώ το 14ο αιώνα ένα τμήμα της περιφέρειας παραχωρήθηκε στο Φράγκο αξιωματικό Νικολό Ατζαγιόλι.Προάστια ή Πραστία ονομαζόταν κατά τους βυζαντινούς χρόνους εκτάσεις γης, τις οποίες παραχωρούσαν οι αυτοκράτορες σε διάφορους άρχοντες ή τιτλούχους της αυλής τους.Από το 15ο αιώνα παραχωρήθηκαν εκτάσεις του Προαστίου στους Παλαιολόγους και στους Μελισσηνούς. Πολλοί από τη γνωστή οικογένεια των Μελισσηνών, μετανάστευσαν στη Ζάκυνθο και άρχισε η κυριαρχία της γενιάς του Πούργαλη.Το 1618 αναφερόταν ως Χώρα Πραστίου και αριθμούσε 100 οικογένειες. Το Προάστιο λόγω των οχυρών θέσεών του, γνώρισε μεγάλες καταστροφές από τους Τούρκους, που το έκαψαν το 1615 και το 1670, ενώ το 1675 μετανάστευσαν 340 κάτοικοι στο Τάραντα της Ν. Ιταλίας. Ήταν έδρα Επισκοπής το 1743 και είναι πλημμυρισμένο από Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, μοναστηριακές, ενοριακές και οικογενειακές, που απηχούν τη παλαιά και έντονη θρησκευτική ζωή.

Ολόκληρο το Προάστιο αποτελεί ένα χώρο ανοικτού μουσείου. Στη συγκρότηση και δόμηση του σημερινού χωριού διακρίνουμε προεπαναστατικά και μετεπαναστατικά τοξωτά σπίτια, των οποίων η επιμελημένη κατασκευή οφείλεται και στα λατομεία της περιοχής, που έχουν επιφανειακά στρώματα πωρόλιθου. Στη περιοχή των λατομείων διακρίνουμε τα σημεία εξόρυξης, ενώ έχει βρεθεί, πίσω από το Σχολείο, ένας Μυκηναϊκός τάφος. Στο Προάστιο βλέπουμε τους πύργους των Περδικέα και Χιουρέα, την ανακαινισμένη Κρήνη των Μελισσηνών του 1643, τον Άγιο Νικόλαο, τη Κοίμηση της Θεοτόκου (1790), το Μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων (13ος αι.) και ένα εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι. Εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς είναι και το ενάλιο σπήλαιο Καταφύγι του Βατσινήδη ή Βοτσινίδη, κοντά στο Προάστιο, που στο εσωτερικό του υπάρχουν ωραιότατες μικρές λίμνες, αλλά είναι αναξιοποίητο.

εικόνες: manivoice.gr | messinianmani.gr

κείμενο: trochalovillas.gr