Σύμβουλος  του Μπάιντεν διαφωνεί με Μακρόν και με κυρώσεις κατά της Τουρκίας

127

Δεν συμφωνεί με την πολιτική γραμμή του Εμμανουέλ Μακρόν, απέναντι στην Τουρκία ο Μάικλ Κάρπεντερ, Managing Director στη δεξαμενή σκέψης Penn Biden Center και εξωτερικός σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στην εκστρατεία του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν. 

Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση του ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο «Οι σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές εκλογές: Μία Επανεκκίνηση;», ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν διαφώνησε με την πολιτική των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που πιθανώς θα ακολουθήσει η προεδρεία Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γνωστό για τις ενδοτικές θέσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο κ. Κάρπεντερ είπε ότι τα θέματα που σχετίζονται με την τουρκική προκλητικότητα πρέπει να τα λύσουμε σε συνεργασία με την Ε.Ε., παραδεχόμενος ότι η διεθνής κοινότητα βρέθηκε πολύ κοντά σε μία πολεμική σύρραξη Ελλάδας Τουρκίας.

Ο Μάικλ Κάρπεντερ τάχθηκε υπέρ της άσκησης πίεσης προς την Τουρκία και εξήγησε πως Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη μαζί, έχουν τρόπους να πιέσουν την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. Η Τουρκία στηρίζεται στην ανοιχτή οικονομία, και αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, σημείωσε.

Δεν συμφώνησε όμως με τις θέσεις του Εμανουέλ Μακρόν, που ζητά να παγώσουν οι συζητήσεις με την Τουρκία για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Σύνδεσης, ούτε με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, κινούμενος στη γραμμή του Βερολίνου που προστατεύει την Άγκυρα, εξήγησε πως έχουν τρόπο να πιέσουν την Τουρκία χωρίς να επιβάλουν κυρώσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας.

Η ατιμωρησία στις προκλήσεις του Ερντογάν είναι η στρατηγική γραμμή που έχει χαράξει η Άνγκελα Μέρκελ, βάζοντας βέτο στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής, αφού η επιβολή κυρώσεων θα οδηγούσαν τον χάρτινο σουλτάνο σε κατάρρευση, κάτι που δεν τι επιθυμεί μιας και τον θεωρεί στρατηγικό σύμμαχο όπως έχει δηλώσει.

Ο κ. Κάρπεντερ  τόνισε πως ούτε η Γαλλία μπορεί να το κάνει μόνη της, ούτε η Γερμανία ούτε οι ΗΠΑ και πρέπει να υπάρξει καλός συντονισμός και συνεργασία, γιατί, όπως είπε, δεν μπορεί το ένα μέλος να απειλεί ένα άλλο μέλος. Όταν δει η Τουρκία ότι είμαστε όλοι ενωμένοι, θα σκεφτεί να προχωρήσει σε νέες απειλές και προκλητικές κινήσεις, επισήμανε ο Μάικλ Κάρπεντερ.

Ο κ. Κάρπεντερ αναφέρθηκε και στην αποτυχία συνεργασίας της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία, όχι στο στρατιωτικό επίπεδο αλλά στα θέματα διασποράς ψευδών ειδήσεων και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Το άρθρο είναι από το  otavoice