Σκυλιά sniffers οσφραίνονται τον ιό Conid -19 με βεβαιότητα σχεδόν 100%. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι

102

Τέσσερα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά sniffer βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι από τον Οκτώβριο με στόχο να ανακαλύπτουν με την όσφρηση  άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Τα προσωρινά τεστ του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι αποδεικνύουν ότι οι τετράποδοι φίλοι οσφραίνονται τον ιό με βεβαιότητα σχεδόν 100%  – ακόμη και πριν οι άνθρωποι εμφανίσουν συμπτώματα.

Όσον αφορά τα σκυλιά εντοπισμού του κορωνοϊού sniffer, οι Φινλανδοί είναι πρωτοπόροι.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, κανένα άλλο αεροδρόμιο δεν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την οσφρητική αίσθηση του σκύλου σε τόσο μεγάλη κλίμακα εναντίον του Covid-19», λέει η διευθύντρια του αεροδρομίου του Ελσίνκι Ούλα Λέτιγιεφ. Τα σκυλιά ανίχνευσης Valo, E.T., Kossi και Miina πέφτουν πάντα διάνα. Τα παγκοσμίως κοινά τεστ κορωνοϊού PCR έχουν μικρότερο ποσοστό επιτυχίας, είπε η Ανα Χίελμ, η επιστήμονας η οποία διευθύνει την φινλανδική έρευνα, στην Dailymail. Οι τετράποδοι φίλοι χρησιμοποιούνται ως μέρος μιας σχετικής έρευνας από τον Οκτώβριο, της οποίας τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί.

Το τεστ Sniff είναι εθελοντικό

Στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, οι σκύλοι αυτοί χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά με τα τεστ κορωνοϊού PCR. Οι ταξιδιώτες μπορούν να τρίψουν εθελοντικά ένα πανί πάνω στο δέρμα τους και να δώσουν ένα δείγμα. Αυτό το πανί δίνεται στη συνέχεια στον σκύλο για να το μυρίσει σε ξεχωριστό δωμάτιο. Εάν αυτός αντιδράσει – για παράδειγμα με ένα γάβγισμα – τότε υπάρχει λοίμωξη. Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν αρχικά διότι τα σκυλιά ορμούσαν σε άτομα των οποίων τα τεστ κορονοϊού ήταν αρνητικά. Λίγες μέρες αργότερα όμως, οι άνθρωποι ανέφεραν συμπτώματα κορονοϊού.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/panepistimio-skyloi-koronoioy-pio-axiopistoi-test