Σκληρή απάντηση από τους Πομάκους σε FUEN και Τούρκικο ΥΠ.ΕΞ

183

Μία από τις πολλές ιστορίες που αφηγείται χωρίς μεγάλη επιτυχία, η –κατά δήλωσή της– «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» (FUEN) είναι εκείνη που αυθαίρετα βαφτίζει «τουρκικά» τα Πομακοχώρια και το χωριό Γλαύκη.

Ξεκάθαρη απάντηση στον ανιστόρητο χαρακτηρισμό έδωσε στην έκδοση Αυγούστου-Σεπτεμβρίου (έτος 24 / Αρ. φ. 106) η «Ζαγάλισα», η παλαιότερη πομακική εφημερίδα που φιλοξενεί και την αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων.

Την απάντηση της εφημερίδας πυροδότησε ανακοίνωση της FUEN, στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, σύμφωνα με την οποία ο Λόχος Καταδρομών που εδρεύει στη Γλαύκη του νομού Ξάνθη, στις 12 Αυγούστου, έκανε ασκήσεις σε τουρκικό χωριό με στόχο να τρομοκρατήσει τους κατοίκους.

«Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες ασκήσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο και μάλιστα οι κάτοικοι του χωριού οι οποίοι διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με τους υπηρετούντες εκεί, είναι εξοικειωμένοι και τις παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον και ικανοποίηση, διότι και το αίσθημα ασφαλείας τους ενισχύει, αλλά και αποτελεί μια διαφορετική νότα στην καθημερινότητα του χωριού και της γύρω περιοχής. Πολλές φορές, τα παιδιά αλλά και μεγάλοι συγκεντρώνονται και παρακολουθούν τις ασκήσεις χειροκροτώντας με ενθουσιασμό τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, όπως συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση», σημειώνει η πομακική εφημερίδα.

Η ανακοίνωση της FUEN που ακολούθησε τη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ υποτίθεται ότι στηρίχθηκε σε φωτογραφία την οποία, γράφει η Ζαγάλισα, «τράβηξε προφανώς εντόπιος μισθοδοτούμενος πράκτορας της Τουρκίας» με στόχο να διαστρεβλώσει και να μεγεθύνει το περιστατικό.

«Διαπιστώνουμε άλλη μια φορά, τη δύναμη της τουρκικής προπαγάνδας και τον επιθετικό της χαρακτήρα, με σκοπό να βλάψει με κάθε τρόπο την Ελλάδα. Είναι επίσης εντυπωσιακός ο τρόπος που η FUEN αποδέχθηκε τις τουρκικές θέσεις χωρίς καν να μπει στον κόπο να διασταυρώσει τις πληροφορίες και το κείμενο που υπαγόρευσαν οι εξ ελληνικής Θράκης, μειονοτικοί «τουρκικοί» σύλλογοι που εδρεύουν στην Ευρώπη. Άλλωστε ο γνωστός για την ανθελληνική του δράση Χαλίτ Χαμπίπογλου, κατέχει μία εκ των θέσεων αντιπροέδρων. Προφανώς η επιρροή τους στην συγκεκριμένη οργάνωση είναι πολύ μεγάλη και δεν γνωρίζουμε (όμως υποθέτουμε βάσιμα) με ποιο τρόπο υποστηρίζεται παρασκηνιακά», επισημαίνεται.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων αντέδρασε και με επιστολή διαμαρτυρίας προς τη FUEN, αποκαθιστώντας έτσι την αλήθεια. Παράλληλα επέκρινε την οργάνωση για τη προχειρότητα με την οποία λειτούργησε και για τη λανθασμένη τοποθέτησή της.

Η κινητοποίηση της εφημερίδας, τονίζεται στο άρθρο, υποχρέωσε τη FUEN να αποσύρει την απαράδεκτη ανακοίνωση από την ιστοσελίδα της.

Με πληροφορίες από την πομακική εφημερίδα Ζαγάλισα.

Πηγή pontos-news.gr και otavoice.gr