Ο άγνωστος ηρωϊκός αγωνιστής του 1821 Ηλίας Κορμάς

704
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

Γράφει ο Θεόδωρος Λάμπρος-Ιστορικός και Δημιουργός του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης”

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί όπως έχω αναφέρει την σημαντικότερη κατ’ εμέ περίοδο της Ελληνικής μας ιστορίας. Κατά την διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού ξεσηκωμού υπήρξαν άσημοι και αγνοί αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους για να είμαστε όλοι εμείς σήμερα ελεύθεροι και που η επίσημη ιστορία δεν τους έχει δώσει την πρέπουσα σημασία είτε γιατί δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία και πληροφορίες για την ζωή και την δράση τους είτε γιατί εστίασε στους βασικούς πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης.

Στο μίνι ιστορικό μας πόρταλ “Το skalistiri.news ζωντανεύει το 1821” έχουμε ως βασικό σκοπό να αναδείξουμε πέρα από τους βασικούς συντελεστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και τους άσημους και μη γνωστούς που είναι εξίσου ισότιμοι με αυτούς που ξέρουμε.

Ένας από αυτούς άγνωστους αγωνιστές υπήρξε και ο Ηλίας Κορμάς.

Ο Ηλίας Κορμάς γεννήθηκε το 1780 στο χωριό Κεφαλληνού της ορεινής Μεσσηνίας. Ο πατέρας του Αντώνης Κορμάς απέκτησε πολυμελή οικογένεια αποτελούμενη από έξι αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Ο Ηλίας ήταν ο πρωτότοκος γιος με αδελφούς τους Κωνσταντίνο, Παναγιώτη, Γεώργιο, Ευστάθιο και Νικόλαο. Για την μετέπειτα πολεμική του δράση προάχθηκε αλληλοδιαδόχως σε Υποχιλίαρχο, Χιλίαρχο και Αντιστράτηγο για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην Πατρίδα. Αγωνιστής και ήρωας του 1821 Από πολύ νωρίς μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Παπαφλέσσα κι αμέσως άρχισε να προετοιμάζεται για τον επικείμενο αγώνα.

Διαβάστε επίσης στο skalistiri :Η Πολεμική του δράση -Μαζί με τον Παπαφλέσσα-Ο ηρωϊκός θάνατος στο Μανιάκι-Πολιτική δράση