Καταδιωκόμενοι του Ερντογάν, Τούρκοι αστυνομικοί, Καθηγητές Πανεπιστημίου και στελέχη του PKK σε σκάφος μεταναστών

116

20 Τούρκοι αστυνομικοί, 10 Κούρδοι, πανεπιστημιακοί, βουλευτής και δημοσιογράφος στο “φορτίο” του αλιευτικού σκάφους “NEMO”

Στο αλιευτικό σκάφος “NEMO” που κατέπλευσε το απόγευμα της Τρίτης στο Κατάκολο, επέβαιναν αρκετοί Τούρκοι και Κούρδοι. Άτομα που, όπως δήλωσαν, διώκονται από το καθεστώς του Ερντογάν. Τούρκοι αστυνομικοί που αυτομόλησαν, Κούρδοι του PKK, πανεπιστημιακοί, ένας βουλευτής και ένας δημοσιογράφος. 

Μεταξύ των 65 επιβατών, είναι 20 Τούρκοι αστυνομικοί “Γκιουλενιστές” όπως λένε στην χώρα τους και δέκα Κούρδοι του PKK, που θέλησαν μαζί με μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ (κυρίως κουρδικής καταγωγής και αυτοί), να διαφύγουν στην Ιταλία και την Ευρώπη.

Άνθρωποι που έχουν αφήσει πίσω τους τις οικογένειες τους για να γλιτώσουν, φοβούμενοι όμως για την τύχη τους, πίσω στην Τουρκία. Άνθρωποι που βασανίστηκαν από το καθεστώς, φυλακίστηκαν και καταδιώχθηκαν για τη διαφορετικότητα των απόψεων τους.

Ανάμεσα στους 65 επιβαίνοντες του σκάφους είναι και ένας Κούρδος βουλευτής που όμως αποφεύγει ακόμα και μια απλή κουβέντα, φοβισμένος για την τύχη που τον περιμένει. Το ίδιο και κάποιοι Κούρδοι πανεπιστημιακοί που επέλεξαν αυτό τον τρόπο για να διαφύγουν από την Τουρκία.

Το “φορτίο” του “NEMO” έτσι όπως αποκαλύπτεται, φαίνεται να δικαιολογεί γιατί οι Ελληνικές Αρχές επέλεξαν να “τραβήξουν” το σκάφος προς την ηπειρωτική χώρα και όχι να το αφήσουν να καταλήξει στη Ζάκυνθο. Η διαχείριση της κατάστασης χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς.

Φυσικά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μερικοί που παρουσιάζονται ως «κυνηγημένοι» να αποτελούν και πράκτορες του καθεστώτος Ερντογάν. Αυτό είναι πλέον στα χέρια των Ελληνικών Υπηρεσιών να το ερευνήσουν, που έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Αναλυτικό ρεπορτάζ μπορείτε να διαβάσετε στο ilialive