Από την πρώτη στιγμή που έπιασα στα χέρια μου το βιβλίο του Αλέξανδρου Καρρά «Σπορά Ιδεών» και το ξεφύλλισα, αντελήφθην περί τίνος επρόκειτο. Και αυτή ακριβώς η σχηματισθείσα εντύπωσή μου, κατέστη βεβαιότητα όταν έφθασα στην τελευταία του σελίδα.
Πρόκειται για ένα περιεκτικό, ευσύνοπτο και ανατρεπτικό εγχειρίδιο, το οποίο εκθέτει σύγχρονα βασικά ζητήματα της εθνικής βιοθεωρίας, κυρίως μέσα από το πρίσμα της ελληνικότητας.

Ο συγγραφέας αναλαμβάνει, θα λέγαμε, μια επιχειρησιακή αποστολή: Καταφέρνει και διεισδύει στο εχθρικό στρατόπεδο, το οποίο και φωτογραφίζει. Ποιο είναι αυτό το «στρατόπεδο»; Η στρεβλωθείσα εικόνα του (ελληνικού) εθνικισμού, η διακίνηση της οποίας έχει καταστεί σημαίνον μέρος του, εγχώριου κυρίως, εθνομηδενιστικού μηχανισμού.
Στην συνέχεια κατορθώνει και ανασυνθέτει φλέγοντα εθνικά ζητήματα, θέτοντας τα πάνω στις πραγματικές τους βάσεις. Ποιός ο ρόλος της εθνικής παιδείας; Ποιος ο αντίκτυπος της υπογεννητικότητας; Ποιά η θέση διαφόρων ευρωπαϊκών εθνικισμών στην ανάπτυξη του ελληνικού; Ποιά η ισχύς της κομμουνιστικής ρητορικής στην σύγχρονη Ελλάδα; Από τον ελληνολάτρη Περικλή Γιαννόπουλο, τον στοχαστή Ίωνα Δραγούμη, μέχρι τον εθνομάρτυρα Κωνσταντίνο Κατσίφα, ο Αλ. Καρράς φωταγωγεί πτυχές της εθνικής ιδεολογίας, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως την προσήκουσα κατεύθυνση την οποία πρέπει να ακολουθήσει ο ελληνικός εθνικισμός.
Αυτό άλλωστε είναι και το στοίχημα των ημερών: Η ανάπλαση του ελληνικού εθνικισμού, ο οποίος έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα, προερχόμενα είτε από τον φθοροποιό διεθνιστικό χώρο, είτε από αυτοαποκαλούμενους εθνικούς φορείς, οι οποίοι φαίνεται να επιδίδονται σε περίεργα παιγνίδια.
Γεώργιος Σύρος, συγγραφέας