‘Ωρα μηδέν για τα πλαστικά μιας χρήσης

74

Κατατέθηκε χθες, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την απόσυρση των Πλαστικών Μιας Χρήσης, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στο 4ο Συνέδριο του Economist για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπου και ανέπτυξε τους βασικούς άξονες πολιτικής της πράσινης ατζέντας του υπουργείου.
Επίσης, κατά την ομιλία του ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το Χωροταξικό – Πολεοδομικό νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από Ειδικό Πλάνο Δράσης που θα «βάλει ουσιαστικά τέλος στην παραπληροφόρηση για την εκτός σχεδίου δόμηση».
Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην εθνική δέσμευση δια του πρωθυπουργού, η Ελλάδα να θεσμοθετήσει γρήγορα την απόσυρση των Πλαστικών Μιας Χρήσης- με στόχο να μειωθούν δραστικά οι επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης.
Όπως τόνισε: Αποσύρονται από τον Ιούλιο του 2021 μια σειρά πλαστικών (καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, ποτήρια και περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες, στηρίγματα για μπαλόνια, μπατονέτες, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά), ενώ στο Δημόσιο η εφαρμογή της απόσυρσης ξεκινά 6 μήνες νωρίτερα.
Οι επιχειρήσεις εστίασης υποχρεούνται να διαθέτουν επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη, αλλά και να κάνουν έκπτωση στους πελάτες που έχουν δικά τους