Εικόνες από την Νεώτερη Ιστορία μας…
Γεώργιος Κουρκούτας-Καθηγητής φιλόλογος
Τρόποι διαφυγής Ηγετών
Από την Αρχαιότητα έχουμε πολλά παραδείγματα μεγάλων Ελλήνων που για να ξεφύγουν την αντεκδίκηση των αντιπάλων τους, προτίμησαν την φυγή με κάθε τρόπο. Και η συνέχεια τους δικαίωσε, διότι έμμεσα ολοκλήρωσαν το έργο τους εντός των συντεταγμένων της Ελληνικής Ιστορίας.
Για όσους αγαπάνε τις …συμπτώσεις, να αναφέρουμε ότι την επομένη χρονιά πέθαναν (στην ίδια ηλικία των 62 ετών!) ο κορυφαίος φιλόσοφος όλων των εποχών, ο Αριστοτέλης, στην Χαλκίδα, από καρδιακό επεισόδιο, διωχθείς ωα Μακεδών, αλλά και ο κορυφαίος ρήτωρ όλων των εποχών, ο Δημοσθένης, ως Αντιμακεδόνας, που προτίμησε την αυτοκτονία με δηλητήριο, από το να πέσει στα χέρια των Μακεδόνων διωκτών του! Τι παιχνίδια κάνει η Ιστορία!!!
Από την Νεώτερη Ελληνική Ιστορία του 20ού αιώνος παρουσιάζουμε μερικά παραδείγματα για το πώς διέφυγαν την σύλληψη μετά από αποτυχημένα Κινήματα μερικοί γνωστοί ηγέτες. Για το πώς ξέφυγαν από τους διώκτες τους….
Τι είχε συμβεί; Ο Μεταξάς, μετά την αποτυχία του Κινήματος, με την βοήθεια φίλων κινείται προς Κόρινθο, για να αποφύγει την σύλληψη και την τιμωρία από τους διώκτες του. Στην Κόρινθο ήταν Στρατιωτικός Διοικητής ο καλός του φίλος και μετέπειτα ισχυρός άνδρας της 4ης Αυγούστου, Ταγματάρχης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ. Όταν έφτασε ο Μεταξάς στην Κόρινθο, τον παρέλαβε ο Μανιαδάκης και τον μετέφερε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Εκεί ο Μανιαδάκης έβαλε ένα τρένο, με μοναδικό επιβάτη τον Μεταξά και κατεύθυνση την Πάτρα! Επιβιβάστηκε σε νορβηγικό πλοίο από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία, όπου πληροφορήθηκε την ερήμην καταδίκη του σε θάνατο. Έτσι γλίτωσε ο Μεταξάς. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1924, αφού αμνηστεύτηκε…. Τον Απρίλιο του 1936 ψηφίστηκε από την Βουλή με ευρεία πλειοψηφία Πρωθυπουργός. Μετά κατήργησε την Βουλή (4 Αυγούστου 1936) και τα υπόλοιπα είναι γνωστά…
Και τι έκανε ο Πλαστήρας, για να αποφύγει τα δυσάρεστα; Ανέβηκε στην στέγη του Υπουργείου και πηδώντας από στέγη σε στέγη έφτασε σε ασφαλές σημείο και κατευθύνθηκε σε Πειραιά. Εκεί με πλοίο δικών του ανθρώπων έφυγε για το Εξωτερικό. Όταν έφτασε στις εφημερίδες η είδηση διαφυγής του Πλαστήρα από στέγη σε στέγη έγραψαν σκωπτικά : «Ο Μαύρος καβαλάρης έγινε Μαύρος Γάτος»!
Τα μετά. Στην συνέχεια ο Πλαστήρας έζησε επί Μεταξά στην Γαλλία, πίνοντας καφέδες σε Νίκαια και Μονακό με τον περιβόητο Αρμοστή Σμύρνης Αριστείδη Στεργιάδη, ενώ ο Ιωάννης Μεταξάς στα χρόνια 1936-1940 παρακολουθούσε τις κινήσεις του μέσω μιας όμορφης Γαλλίδας, που την είχε βάλει δίπλα στον Πλαστήρα. Τελικά ο Πλαστήρας επέστρεψε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1945, όταν τον έφεραν με αεροπλάνο οι Άγγλοι, για να αντικαταστήσει τον κουρασμένο από τις πολιτικές περιπέτειες προ και μετά τα Δεκεμβριανά Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Τελικά, δεν έμεινε για καιρό Πρωθυπουργός, διότι, αφού υπέγραψε την Συμφωνία της Βάρκιζας με τους Κομμουνιστές (Φεβρουάριος 1945), ένα γράμμα του από την Γαλλία βγήκε στην δημοσιότητα. Σε αυτό ισχυριζόταν ότι κακώς αντισταθήκαμε σε Ιταλούς και Γερμανούς! Μετά από αυτό παραιτήθηκε, λόγω πολιτικής ξευτίλας!
Τότε υπήρχε πολιτικό ήθος και οι Στρατιωτικοί είχαν τιμή και αξιοπρέπεια. Τώρα δυσκολευόμαστε να κάνουμε συγκρίσεις…..
Ο υφυπουργός υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους επισκέφθηκε τα νοσοκομεία της Αργολίδας (χθες 4 Νοεμβρίου) όπου και…
γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου Η χρησιμοποίηση του Ναυπλίου ως σημείου προβολής της κυβερνητικής πολιτικής…
γράφει ο Α.ΛΗΘΙΝΟΣ Ο Γιώργος Τσούρνος είναι ένας ζωντανός μύθος για τον Δήμο Ναυπλιέων και…
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το Ναύπλιον ως φόντο προκειμένου να μιλήσει προς τους Έλληνες…
γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου Παλιότερα, συνήθιζα να λέω «Δεν έχω τίποτα με τους Νεοδημοκράτες.…