Ρωσική υπόθεση ο πλανήτης Αφροδίτη 

131

Πέρα από την κοινή αποστολή Venera-D με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της διαστημικής  υπηρεσίας Ντμίτρι Ρογκοζίν ο οποίος σχολίασε πως ο πλανήτης Αφροδίτη που είναι ο  δεύτερος κοντινότερος στον Ήλιο, είναι «ρωσικός».
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του RT, o Ρογκοζίν, μιλώντας στην έκθεση HeliRussia-2020, ανακοίνωσε πως η Roscosmos σχεδιάζει να εστιάσει τις προσπάθειές της, στην Αφροδίτη. :«Πιστεύουμε ότι η Αφροδίτη είναι ένας ρωσικός πλανήτης, οπότε δεν θα έπρεπε να μείνουμε πίσω» είπε.
Οι αποστολές στην Αφροδίτη εντάσσονται στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος για την εξερεύνηση του Διαστήματος από τη Ρωσία το 2021-2030.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό η επόμενη ρωσική αποστολή στην Αφροδίτη προορίζεται για τα τέλη της δεκαετίας του 2020- μια κοινή αποστολή της Roscosmos και της NASA. Επιπρόσθετα, η χώρα αναπτύσσει το δικό της πρόγραμμα εξερεύνησης της Αφροδίτης, για την αποστολή τουλάχιστον τριών ερευνητικών σκαφών στον πλανήτη.
Σημειώνεται πως ο πλανήτης Αφροδίτη  θεωρείται αφ‘ενός «αδελφή» της Γης, επειδή μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αφ’ετέρου αποτελεί κυριολεκτικά μια «κόλαση», λόγω τεράστιων θερμοκρασιών και υψηλότατης ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνειά της και βρέθηκε στην επικαιρότητα λόγω έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκε φωσφίνη στα σύννεφά της. Το αέριο αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη για την παρουσία ζωής στον αφιλόξενο κατά τα άλλα πλανήτη, καθώς στη Γη συνδέεται με παρουσία ζωντανών οργανισμών. Μέχρι τώρα η παρουσία του δεν έχει επιστημονικά εξηγηθεί.